Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U SKLOPU USAID PROJEKTA “DIASPORA INVEST” PODRŠKU DOBILI I GORAŽDANSKI ULAGAČI IZ DIJASPORE HOTEL FEJZIĆ I HUBJER D.O.O.
U SKLOPU USAID PROJEKTA “DIASPORA INVEST” PODRŠKU DOBILI I GORAŽDANSKI ULAGAČI IZ DIJASPORE HOTEL FEJZIĆ I HUBJER D.O.O. PDF Ispis E-mail

19.12.2019.

 

Na obilježavanju Dana investicija dijaspore u sklopu USAID Projekta "Diaspora Invest", danas je u Swissotel u Sarajevu održana konferencija u sklopu koje su predstavljene kompanije kojima su odobrena sredstva putem Javnog poziv za dodjelu bespovratnih (grant) sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini.

U sklopu uvodnog obraćanja šefica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick izjavila je da im je cilj privući investicije, kao i bogato iskustvo koje dijspora ima, a kako bi kreirali uspješne kompanije u BiH – ''Kroz ovaj projekt do sada su realizovane 83 investicije iz dijaspore u BiH vrijedne 9,5 milijuna dolara, a otvoreno je 260 radnih mjesta'' - dodala je Eslick.

Armin Aliagić, predsjednik organizacije "Naša perspektiva" koja je partner u projektu, naveo je da nastoje pokazati da se u BiH isplati investirati i da sve više ljudi iz dijaspore razmatra domovinu kao svoju narednu investicionu destinaciju. Naglasio je da je projekt nakon dvije i po godine na polovini implementacije i da se podrška koja je pružena putem grantova višestruko isplatila firmama koje su podržane. 

Konferenciji među učesnicima prisustvovao je i gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je bio jedan od učesnika u panel diskusiji ''Kako lokalane zajednice mogu podržati investicije iz dijaspore'', gdje Gradonačelnik istakao pozitivne primjere ulaganja dijaspore u našem gradu kao i pomoć lokalne zajednice prilikom njihovog investiranja u naš Grad, a iskoristio je i priliku da se zahvali za podršku u okviru programa tehničke podrške USAID Projekta “Diaspora Invest” koju su dobili Hotel Fejzić i Hubjer d.o.o. koji su otvorili nova radna mjesta u našem Gradu.

Tokom današnje Konferencije jedan od vlasnik kompanije Autotech kojoj su odobrena sredstva Seudin Softić pojasnio je da se bave automatizacijom i da trenutno zapošljavaju četiri radnika, a planiraju zaposliti dodatnih pet inžinjera u narednoj godini.Rekao je da su vrlo zadovoljni projektom i zahvalio je USAID-u na podršci.

Ključni uslovi za dodjelu bespovratnih sredstava su da kompanije ne smiju biti starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore.

Grantovi se odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekt vlastitim doprinosom i to najmanje u odnosu 1:1.

Na današnjoj konferencije istaknuto je da dijspora želi investirati u BiH i da su takvi projekti pozitivan primjer koji treba ohrabriti i podržati.

Izvor: www.gorazde.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12