Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 1. redovna konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 1. redovna konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

17.07.2020.

uo  16 7 20

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 16.07.2020.godine 1. redovnu konstituirajuću sjednicu, na kojoj se našlo 13 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice.

U nastavku sjednice Upravni odbor se upoznao sa aktivnostima između dvije sjednice, pri čemu je zaključeno da je bilo mnogo aktivnosti i pri čemu je posebno istaknuta aktivnost održavanja Izvještajno-izborne skupštine Udruženja poslodavaca, te mnogobrojni sastanci Ekonomsko-socijalnog vijeća, na kojima se razgovaralo o trenutnoj situaciji vezanom za pandemiju koronavirus, te nastojanjima zakonskog uređenja kako bi se moglo pomoći privredi da prevaziđe trenutne poteškoće u kojima su se našli.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao efekte državne pomoći po osnovu federalnog i kantonalnog „korona zakona“

Kazano je kada je u pitanju federalni zakon svaki mjesec privredni subjekti apliciraju za pomoć u visini od 244,85 KM pod uslovom da je manji promet za 20% i više i trajat će do 10.augusta ove godine, tj. za julsku plaću.

Kada je pitanju kantonalni „korona zakon“, nakon što je podjeljeno pola martovske plaće u visini od 205,00 KM za obrtnike čija je djelatnost bila zabranjena, isplaćene su i aprilske minimalne plaće za djelatnosti kojima je bila djelatnost zabranjena u visini od 115.000,00 KM za 112 obrtnika i 17 privrednih subjekata, te donesena odluka i za isplatu minimalne majske plaće u iznosu 113.124,00 KM za 114 obrtnika i 17 privrednih subjekata.

Članovi Upravnog odbora su izvješteni da je objavljen javni poziv za one privredne subjekte kojima nije bio zabranjen rad u vrijednosti od 421.572,00 KM i na njega mogu aplicirati privredni subjekti koji su imali pad prometa u aprilu 2020.godine u odnosu na 2019.godine, te da nisu otpuštali radnike i isplatili aprilsku plaću.

Budući da je na sjednici prisustvovao i ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut ponovio je hronološki kako je tekla pomoć za obrtnike i privredne subjekte, te obećao da će biti pomoći za privredu i nakon završetka „korona zakona“.

uo 16 07 20 2

 

Upravni odbor je raspravljao o inicijativi izmjene zakona o komunalnim taksama BPK Goražde i zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon .

Naime, već duže vrijeme se povlači inicijativa za izmjenu ovih zakona, koji su veliko opterećenje poslodavcima zbog velikih iznosa koji su im nametnuti.

Na sastanku su bili i predstavnici Ministarstva za finansije i Grada Goražde sa kojima je direktno razgovarano na ovu temu.

Prema njhovim riječima da bi se išlo u rasterećenje privrede u ovom smislu potrebno je onda smanjiti podsticaje privredi, kako bi se kompenzirao ovaj prihod koji ostvaruju Grad Goražde i Vlada BPK Goražde.

uo 16 07 20 3

 

Razgovarano je i o načinima kako bi se Zakon o komunalnim taksama mogao urediti budući da ga Ustavni sud FBIH proglasio neustavnim, iz razloga što je uzeta samo djelatnost kao kriterij za obračuvanje visine komunalne takse.

Dogovoreno je da se u budućem periodu zajednički radi na izradi novog zakona o komunalnim taksama BPK Goražde.

Direkor firme Sinan Lepenica je pokrenuo inicijativu o kojoj se razgovaralo na sjednici Upravnog odbora.

Iznijeto je da se privredni subjekti koji se bave trgovinskom djelatnošću suočavaju sa velikim problemima kada je u pitanju raspored vremena, te se tako razgovaralo sa ministrom za privredu o mogućnostima implementacije ove ideje, te da li ustavne nadležnosti to dozvoljavaju.

Upravni odbor je primio k znanju informaciju o promjenama na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde za period mart-maj 2020.godine i konstatovano je da je 105 lica više prijavljeno na evidenciju nego što je zaposleno.

Upravno odbor je donio odluku o gostovanju Faruka Hadžića- makroekonomskog analitičara u prvoj polovici septembra, te sastanak sa direktorima Kantonalne bolnice i Dioma zdravlja u vezi bolovanja radnika.

Upravni odbor je primio k znanju informaciju o sastanku sa predsjednikom Obrtničke komore BPK Goražde.

Na kraju sjednice Upravni odbor je razmatrao Zakon o turizmu BPK Goražde, kojeg je uopšteno podržao, ali sa primjedbom da se neslaže sa članom 78.stav 3, na osnovu kojeg se ostavlja mogućnost da Vlada BPK Goražde donese Uredbu prema kojoj će odrediti obaveznu članarinu privrednim subjektima, obrazlažući činjenicu da u ovakvoj situaciji netrebaju novi nameti privredi.

uo 16 07 20 4

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17