Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home ESV EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE BPK GORAŽDE ODRŽALO 15. REDOVU SJEDNICU Razmatrani veoma bitni strateški dokumenti za naš kanton
EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE BPK GORAŽDE ODRŽALO 15. REDOVU SJEDNICU Razmatrani veoma bitni strateški dokumenti za naš kanton PDF Ispis E-mail

21.01.2021.

Razmatrani veoma bitni strateški dokumenti za naš kanton

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 15.sjednici razmatrali su Program rada Vlade i Ciljeve i politiku Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2021.godinu kao i Strategiju razvoja našeg kantona za period 2021-2027.godina.

Ovi dokumenti smjernica su za budući razvoj našeg kantona, a podrška, sugestije i prijedlozi ekonomsko-socijalnih partnera Vlade u tom procesu su veoma bitni, posebno kad je riječ o njegovom privrednom razvoju.

Prema riječima predsjednice Udruženja poslodavaca BPK Goražde Šejle Bojadžije, privrednici i poslodavci očekuju usvajanje COVID 2 zakona i ponovno usmjerenje sredstava kao pomoć privredi u 2021.godini jer je to, kako ona ističe, minimum što se može uraditi za goraždansku privredu koja opstaje i postiže pozitivne rezultate uprkos svim nedaćama koje su zadesile čitav svijet, pa i naš kanton.

Iako su planski predstavljeni u Programu rada, poslodavci traže konkretne poteze Vlade na smanjenju parafiskalnih nameta. Umjesto njihovog smanjenja, Bojadžija tvrdi da imamo i nova opterećenja na privredu, koja je između ostalih donio i novi Zakon o zaštiti na radu te se samo zajedničkim radom i koordinacijom sa Vladom mogu postići pozitivni efekti i njihovo smanjenje.

Za Vladu su, ističe premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, jako bitne informacije, primjedbe i sugestije koje dobivaju od poslodovaca, od onih koji privređuju. Usvajanje Strategije razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je u završnoj fazi tako da će se vrlo brzo dobiti razvojne smjernice kantona za period 2021-2027.godina.

“ Ono što nam je zajednički cilj jeste da poboljšamo uslove života na području našeg kantona, da imamo što više investicija, da imamo što veći broj uposlenih ljudi, ali takođe da održimo okoliš ovakav kakav jeste, da imamo više senzibiliteta prema prirodnim bogatstvima kojih je zaista puno na području našeg kantona. Kad su u pitanju privredni subjekti, mi intezivno s njima razgovaramo, nalazimo najbolja rješenja i na prethodnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća zajednički smo se dogovorili da ćemo ispred Vlade krenuti sa incijativom prema federalnoj Vladi da se što hitnije donese takozvani Covid 2 zakon, gdje bi se u i 2021. godini oslobodila određena sredstva koja bismo u saradnji sa svim ovim zainteresovanim subjektima, prije svega mislimo na privrednike, Obrtničku komoru, Udruženje poslodavaca, Ekononsko-socijalno vijeće, usmjerili prema krajnjim korisnicima, a to su privredni subjekti na području našeg kantona. Nadamo se da ćemo imati razumijevanje od strane Vlade Federacije, jer je i Covid zakon koji je u prošloj godini donesen, po meni, bio jako dobar potez Vlade Federacije i ostalih vlada kantona koje su slijedile taj primjer Vlade Federacije i donijele svoje covid kantonalne zakone”-kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Kad je riječ o konkretnoj podršci Vlade, premijerka je istaknula da je u nacrtu Budžeta BPK Goražde za 2021. godinu na ekonomskom kodu koji se odnosi na podršku obrtu i poduzetništvu bilo planirano 60.000 KM, a da je u prijedlogu Budžeta ta suma povećana na 100.000 KM. Budući da je ministar privrede razgovarajući sa svim relavantnim subjektima kojih se to tiče tražio da se ovaj kod poveća na 200.000 KM, a kako budžet još nije usvojen, postoji prema njenim riječima dovoljno prostora da se još pregovara i iznađu mogućnosti kako bi se pomogli, prije svega, mali obrti i poduzetništvo na području našeg kantona.

Podrška privredi nikad nije bila upitna, a jedino gdje smo mi limitirani jesu finansijske mogućnosti i kapaciteti kantona, naglasila je premijerka Aida Obuća, nakon današnje sjednice.

 
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11