Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan sastanak predstavnika firmi iz tri industrijske zone na području BPK Goražde
Održan sastanak predstavnika firmi iz tri industrijske zone na području BPK Goražde PDF Ispis E-mail

22.03.2021.

20210320 103056

Na osnovu iznenadno donesene Naredbe Vlade BPK Goražde u petak 19.03.2021.godine u kasnim popodnevnim satima, a na zahtjev privrednih subjekata iz tri industrijske zone koje imaju najveći broj radnika, Udruženje poslodavaca BPK Goražde je održalo hitan sastanak sa privrednim subjektima iz ovih industrijskih zona koji su nosioci razvoja BPK Goražde, u cilju razmatranja donesene naredbe kako će se te mjere odraziti na poslovanje i izvršenje poslova.
Jednoglasno su doneseni slijedeći zaključci:
1. Nezadovoljni smo donošenjem Naredbe pred vikend a bez ranijih konsultacija sa poslodavcima nevodeći računa kakve će negativne posljedice imati na proces proizvodnje i izvršenje tekućih ugovora koji su u toku.
2. Ta nespremnost se ogleda u tome da će uvođenje online nastave u školama za posljedicu imati odsustvo velikog broja radnika koji nemogu ostaviti djecu bez nadzora.
Po procjenama ti će se brojevi kretati po 50 ili 60 radnika u većim privrednim subjektima iz jedne firme, što dovodi u pitanje uspješnost zacrtanih ciljeva i po ugovorima preuzetih obaveza.
3. Također, konstatovano je da se nevidi smisao ovakvoj jednoj odluci, pogotovo cijeneći što se ostavlja mogućnost da rade kladionice, ugostiteljski objekti i druge slične djelatnosti, a da je predhodno u škole u cilju održavanja sigurne nastave uloženo u zaštitu djece, nastavnika i profesora putem nabavke pregrada, klupa, maski i druge zaštitne opreme, pri kojoj su finansijski učestvovali privredni subjekti sa područja BPK Goražde.
4. Udruženje poslodavaca BPK Goražde zahtjeva da se u krizni štab Ministarstva socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica BPK Goražde imenuje predstavnik ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde i da kao član može uticati i izraziti uticaj na privredna društva radi usklađivanja donesenih mjera, njihovih ciljeva i potreba privrednih subjekata.
5. U tu svrhu delegiran je predstavnik ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde gosp. Mirsad Agović (predstavnik firme “Pobjeda rudet” d.d.) u Krizni štab Ministarstva socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica BPK Goražde.
 
20210320 103048
 
Mole se nadležne institucije da hitno razmotre donesenu Naredbu i da još jednom preispitaju tačka 3. Naredbe.
Sugeriše se da se tačka 3.Naredbe izuzme iz primjene donesene Naredbe, stavi van snage do daljnjeg, dok se detaljno nerazmotre pozitivni efekti a i negativne posljedice.
 
20210320 103042
 
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14