Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 4. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 4. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

15.07.2021.

15 07 21 1

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 15.07.2021.godine 4. redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 12 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao pregled promjene na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde za maj i juni 2021.godine, te problematiku radne snage koja se nalazi na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Konstatovano je da su 82 osobe više primljene u radni odnos nego što su prijavljeni iz radnog odnosa na evidenciju Službe za zapošljavanje, što je dobar pokazatelj.

15 07 21 2

Razmatrana je informacija o dodijeljenim kreditnim sredstavima iz namjenskog depozita Grada Goražda za period 2000-2021.godine, sa inicijativom o promjeni visine kamatne stope i namjene sredstava.

Pokrenuta je inicijativa za promjenu Programa utroška novčanih sredstava prikupljenih od prodaje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Goražde, utvrđivanju organa i postupaka dodjele kredita za podsticanje zapošljavanja, Pravilnika o utvrđivanju uslova konkursa i postupka rada Kreditnog odbora u realizaciji Programa utroška sredstava , te Ugovora o komisionu između Privredne Banke i Grada Goražde iz 2001.godine.

Inicira se smanjenje kamatne stope, smanjenje instrumenata obezbjeđenja od strane banke, promjene pristupa prilikom utvrđivanja kreditne sposobnosti zajmotražioca, te promjenu namjene u  obezbjeđenju održavanja postojećih radnih mjesta.

Konstatovano je da potrebno nastaviti sa ovim vidom kreditnog aranžmana za privrednike i obrtnike, jer se do sada pokazao veoma korisnim.

Razmatrana je informacija o dodijeljenim kreditnim sredstavima BBI banke za period 2018-2021.godine.

Pokrenuta je inicijativa za nastavkom poslovne saradnje za plasiranje linije finansiranja uz subvencioniranje dijela profitne marže za privredna društva i obrtnike koji posluju na području BPK Goražde između Vlade BPK Goražde i odabrane banke.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde smatra da su plasirana sredstva za privredne subjekte bila korisna, te da obavezno treba nastaviti ovu praksu uz nastojanje povećanja procenta subvencioniranja dijela profitne marže, kao i nastojanje smanjenja kamatne stope od strane odabrane banke, kao i poboljšanje drugih uslova vezanih za ovaj kreditni aranžman.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde inicirao je ministarstvu za privredu BPK Goražde i Vladi BPK Goražde da pokušaju iznađi finanijska sredstva iz vlastitih i donatorskih izvora potrebnih za subvencioniranje dijela profitne marže, kako bi se mogla nastaviti dosadašnja dobra praksa pribavljanja povoljnih kreditnih sredstava za privredne subjekte, koja su potrebna za nova investiciona ulaganja i stvaranje pretpostavki za nova zapošljavanja u realnom sektoru.

Do kraja sjednice razmatrana je Informacija o poslovanju privrednih subjekata sa područja BPK Goražde u 2020.godini.

Konstatovano je da su se osjetile posljedice pandemije COVID-19 na poslovanje privrednih subjekata, te da su rezulati nešto lošiji u o odnosu na 2019.godinu.

 

15 07 21 3

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15