Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan sastanak predstavnika obrazovnog sektora i predstavnika privrede BPK Goražde
Održan sastanak predstavnika obrazovnog sektora i predstavnika privrede BPK Goražde PDF Ispis E-mail

10.10.2022.

 

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, danas je održan sastanak predstavnika obrazovnog sektora i predstavnika privrede BPK Goražde.

Cilj sastanka bio je rad na finalizaciji nastavnog plana i programa za zanimanje Mašinski tehničar- konstruktor alata, kao jednog od novih zanimanja u obrazovnom sistemu na području našeg kantona,  koje je na inicijativu od strane predstavnika privrede izradila Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović“, u saradnji sa ekspertom iz SR Njemačke, uz podršku GIZ-ovog projekta „Stručno obrazovanje u BiH“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija, Privredne komore, Udruženja poslodavaca, škola, Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda, a kako je istaknuto ovom prilikom, uključivanje predstavnika privrednog sektora u izradu te prihvatanje njihovih sugestija i prijedloga je svakako najbolji način da se osigura da se u nastavnom planu i programu za zanimanje Mašinski tehničar- konstruktor alata uvrste znanja, vještine i kompetencije koje su potrebne tržištu rada.

Primjena novog programa se očekuje od školske 2023/2024. godine, a  obrazovnom sektoru je iznimno važno dobiti povratnu informaciju sa tržišta rada prilikom pripreme obrazovnih programa.

Riječi zahvalnosti privrednicima našeg kantona na podršci i spremnosti da odvoje svoje vrijeme i daju doprinos u razvoju novog zanimanja, uputio je  Admir Kurtović, direktor Pedagoškog zavoda BPK Goražde.

skola tehnicka

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20