Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde održalo 20.redovnu sjednicu
Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde održalo 20.redovnu sjednicu PDF Ispis E-mail

20.01.2023.

19 01 23 - dvadeseta sjednica - Copy

 

Jučer je održana 20.redovna sjednica Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde na kojoj su se našle tri tačke dnevnog reda, a između ostalog i razmatranje Nacrta Budžeta BPK Goražde za 2023.godine koji je predložen u iznosu od 55.482.115,00 KM.

Predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde u Ekonomsko-socijalnom vijeću BPK Goražde su iznijeli svoje primjedbe na Budžet i ponovili svoje stavove, koje su predhodno dostavili ministarstvu za finansije BPK Goražde kao reagovanje u sklopu javnih rasprava koje su se održale u sve tri lokalne zajednice.

Naime, predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde u Ekonomsko-socijalnom vijeću BPK Goražde su reagovali sa zahjevom da se u okviru ministarstva za privredu BPK Goražde poveća kod 614500 – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima sa predloženih 240.000,00 na 1.000.000,00 KM, obrazlažući činjenicom da je u 2022.godine na ovom kodu bio iznos 200.000,00 KM i da se prijavilo 75 privrednih subjekata,te su sredsva bila nedovoljna za ozbiljniji razvoj privrede.

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde prihvatilo je nacrt Budžeta BPK Goražde za 2023.godinu uz prihvatanje prijedloga Udruženja poslodavaca BPK Goražde da se pokušaju iznaći sredstva da se poveća kod za privredu.

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća jednoglasno su prihvatili mišljenje Ministarstva za privredu o određivanju visine boravišne takse na području našeg kantona za 2023.godinu, koje bi trebalo prethoditi donošenju odluke od strane Vlade BPK Goražde.

Visina boravišne takse za 2023.godinu, prema prijedlogu trebala bi iznositi 1,50 KM, a u skladu sa Zakonom o boravišnoj taksi BPK Goražde u obavezi bi je bili plaćati domaći ili strani državljani koji koriste usluge noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području našeg kantona.

 

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 8