Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U MINISTARSVU ZA PRIVREDU BPK GORAŽDE PREZENTIRANA INFORMACIJA O EFEKTIMA REALIZACIJE KREDITNE LINIJE SA „BOSNA BANK INTERNATIONAL“ D.D. SARAJEVO
U MINISTARSVU ZA PRIVREDU BPK GORAŽDE PREZENTIRANA INFORMACIJA O EFEKTIMA REALIZACIJE KREDITNE LINIJE SA „BOSNA BANK INTERNATIONAL“ D.D. SARAJEVO PDF Ispis E-mail
U 2022.godini odobreno trinaest zahtjeva privrednika i obrtnika za subvencioniranje profitne marže

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona na nedavno održanoj sjednici razmatrala je i u skupštinsku proceduru uputila Informaciju Ministarstva za privredu, o efektima realizacije kreditne linije sa „Bosna Bank International“ d.d. Sarajevo, za finansiranje privrede i obrta uz subvencioniranje dijela profitne marže za privredna društva i obrtnike na području BPK Goražde za 2022.godinu.

Prema riječima ministra za privredu Zijada Brige, ovaj aranžman datira još iz 2016.godine, nakon potpisivanja ugovora o privrednoj saradnji između Kantona Sarajevo i BPK Goražde, odnosno Ministarstva za privredu,  a u svrhu obezbjeđenja povoljnijih kreditnih zaduženja privrednih društava na području našeg kantona. Za ovu namjenu od strane Kantona Sarajevo odobrena su grant sredstva u iznosu od  300.000KM, iznos od 78.000KM obezbjedilo je  Ministarstvo za privredu našeg kantona, dok je banka obezbjedila vlastita  finansijska sredstva u iznosu od 18.900KM,  koja je plasirala putem plasmana odobrenih privrednim društvima i obrtnicima sa prostora našeg kantona.

U skladu sa potpisanim ugovorom, privrednim subjektima omogućeno je povoljnije kreditiranje, odnosno kreditiranje na rok od pet godina, grace periodom od šest mjeseci, sa profitnom stopom  od 3,89 posto od čega je 2 posto subvencija i 1,89 posto kamatna stopa nakon subvencije te 0,88 posto od iznosa finansiranja.

Povoljniji kreditni aranžman našim privrednicima omogućio je regresiranje kamata, s ciljem omogućavanja bržeg ekonomskog rasta i razvoja privrednih subjekata , a samo u 2022.godini odobreno je trinaest zahtjeva.

„Po ovom projektu odobreno je ukupno 32 kredita od kojih je već zatvoreno 18. Na ime subvencioniranja profitne marže, Ministarstvo za privredu BPK Goražde do danas odobrilo je 372.701,12KM dok je „Bosna Bank International“ d.d. Sarajevo, odobrila kreditna sredstva u iznosu od 8.353.466,89KM. Nakon uvida u izvještaje sa monitoringa koji su dostavljeni od strane banke, može se vidjeti da se broj radnika u privrednim društvima u 2022.godini, nije znatno mjenjao u odnosu na broj radnika od kako se realizuje projekat  a kada je riječ o izmirivanju ugovorenih obaveza vidljivo je da se one vrše redovno“- kazao  je ministar Briga.

Naglasio je da će Ministarstvo za privredu i u 2023.godini nastaviti sa realizacijom projekta sve do utroška sredstava , smatrajući da je efekat ove vrste podsticaja pored nabavke mašina i opreme te otkupa već postojećeg kredita veoma pozitivan.

„Nadamo se da će se do okončanja projekta, zanavljanjem opreme ili uvođenjem novih tehnologija, stvoriti veća konkurentnost na tržištu, otvoriti novi proizvodni pogoni pri čemu će se stvoriti predpostavke za otvaranje novih radnih mjesta i upošljavanje radnika“- istakno je on.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24