Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 9.redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 9.redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

13.07.2023.

uo 13 07 23 1

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 13.07.2023.godine 9.redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 15 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao ostvarene prihode i rashode Udruženja poslodavaca za prvih 6 mjeseci 2023.godine.

Također, Upravni odbor je razmatrao informaciju o uspješnosti poslovanja privrednih subjekata sa područja BPK Goražde u 2022.godini. Primio k znanju informaciju da su 195 privrednih subjekata svih oblika organizovanja koji su predali završni račun ostvarili ukupno 444.805.147,00 KM prihoda, što je više za 45.623.055,00 KM u odnosu na 2021.godinu ili 3,17%.

Upoznali su se da je ukupna dobit u 2022.godini ostvarena u iznosu 33.993.561,00 KM, što je za 2.053.463,00 KM manje u odnosu na 2021.godinu ili za 5,7%.

Upravni odbor je zaključio da su generalno ostvareni dobri poslovni rezultati privrednih subjekata sa područja BPK Goražde uprkos teškim uslovima privređivanja izazvanim još uvjek primjetnim posljedicama korona virusa, inflacije, rata u Ukrajini i drugih faktora koji otežavaju njihovo poslovanje.

Upravni odbor je razmatrao nacrt programa manifestacije „Večer uspješnih poslovnih priča“. Diskutovano je o kriterijima na osnovu kojih bi se dodjelila određena priznanja najuspješnijim privrednim subjektima u 2022.godini.Utvrđem je nacrt programa, te je ostavljen prostor do septembra da se utvrdi i usvoji konačan prijedlog manifestacije sa tačnim datumom, finasijskim okvirom i drugim pojedinostima.

Razmatran je i prednacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti, te upućene određene primjedbe i sugestije u cilju pobošljanja ove oblasti.

Upravni odbor je razmatrao informaciju o subvencioniranju dijela profitne marže preko BBI banke. Zaključeno je da postoje pozitivni efekti ovog načina pomoći privrednim subjektima kojima se pomoglo prilikom nabavke određene opreme, mehanizacije, mašina i slično, te je zaključeno da subvencioniranje 2% od postojećih 3,89% bilo veoma povoljno.

Upravni odbor je donio zaključak da se uputi dopis ministarstvu za privredu u kojem će navesti da se podržava najava ministarstva za privredu  nulta kamatna stopa, odnosno da ministarstvo za privredu subvencionira cijelokupnu kamatnu stopu koju odredi izabrana banka.

uo 13 07 23 2

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao informaciju o inicijativi izmjene zakona o šumama, odnosno ukidanju parafiskalnog nameta „općekorisne funkcije šuma“. Upravni odbor je upoznat da je inicijativa upućena prema ministarstvu za privredu, da je održan sastanak sa ministrom , da je održan okrugli sto na ovu temu. Upravni odbor je stava da se neće stati sa ovom inicijativom i da se trebaju poduzimati daljnje aktivnosti po ovom pitanju kako bi se ova inicijativa realizovala do kraja i ostvario efekat rasterećenja privrede.

Razmatrana je odluka o visini naknade za privremeno korištenje javnih površina Grada Goražde koja je donesena 2013.godine.Zaključeno je da se u septembru održi okrugli sto na kome će razmatrati ova gradska odluka s obzirom na određene primjedbe koje imaju poslovni subjekti i određene nejasnoće u vezi ove odluke, odnosno mogućnosti postavljanja određenih reklama na vlastite poslovne objekte.

Upravni odbor je također razmatrao izmjenu odluke o neradnoj nedelji u trgovinama na području grada Goražde koju je Gradsko vijeće donijelo 8.6.2023.godine i koja je već stupila na snagu i koja će se početi primjenjivati od 16.7.2023.godine.

Do kraja sjednice razmatrana je informacija o prosječnoj plaći u FBIH, po kantonima i po klasifikaciji djelatnosti u BPK Goražde. Upravni odbor je primio k znaju informaciju da je BPK Goražde četvrti kanton u FBIH po visini prosječne plaće.

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15