Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana konferencija „Opterećenje cijene rada i tržište rada u FBiH“
Održana konferencija „Opterećenje cijene rada i tržište rada u FBiH“ PDF Ispis E-mail

10.10.2023.

niksic-konferencija-upfbih-3 1696942534

Ova konferencija koju je organizovalo Udruženje poslodavaca FBIH okupila je kreatore ekonomskih politika, odnosno predstavnike vlasti i poslovne zajednice, a radi zajedničkog doprinosa rješenjima za kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, povećanje plata i životnog standarda građana, te konkurentnosti privrede FBiH.

Pozdravljajući prisutne, premijer Nikšić istakao je opredjeljenje Vlada Federacije BiH za reformske procese.

- Od prvog mandata opredjeljeni smo da predmetnu tematiku stavimo u top prioriteta refome rada Vlade. Naravno kako život ne počinje sa nama, niti će nakon nas stati, potpuno smo opredjeljeni da nastavimo implementirati obaveze iz strateških dokumenata koji su ranije rađeni sa međunarodnim partnerima. Usvojena Strategija razvoja Federacije BiH 2021-2027. godine opredjeljuje naše strateško usmjerenje, što je jasno vidljivo kroz naš mandatni program rada Vlade kao temeljni dokument na kojem zasnivamo sve naše operativne planove – rekao je premijer Nikšić.

Kao ključni prioritet premijer Nikšić istakao je osiguravanje snažne i pravedne ekonomiju koja će omogućiti održivi rast, poboljšati životni standard građana i smanjiti nejednakost.

Dodao je da će, s druge strane, model stabilnog rasta privrede i jačanja konkurentnosti morati osigurati socijalnu jednakost i solidarnost svih slojeva stanovništva. Među strateškim opredjeljenjima posebno je istakao efikasan, transparentan i odgovoran javni sektor.

konf 10 10 2023 3

Kada je u pitanju fiskalna reforma, istakao je da ne postoji niti jedan razlog za njeno odlaganje, te da svi zajedno trebamo pronaći održiv model sveobuhvatne fiskalne reforme koja će ostvariti svoje ciljeve.

Radna grupa već nekoliko mjeseci radi na setu zakona iz fiskalne reforme i da bi u ponedjeljak trebala biti završna sesija da bi se uobličili prijedlozi. Rješenja su uglavnom završena i radi se na tehničkim detaljima. Nikšić je naveo da će uslijediti sastanci s poslodavcima i sindikatom, predstavnicima Saveza općina i gradova i drugima, te da se nada da će set zakona biti do kraja ovog mjeseca upućen u parlamentarnu proceduru.

U okviru konferencije održana su dva tematska panela. Prvi panel je bio posvećen pitanju rasterećenja cijene rada i mogućnostima smanjenja opterećenja na rad, koja su u ovom trenutku, sa stopom od 41,5 posto najviša u Europi. O ovoj temi pored predstavnika Udruženja poslodavaca u FBiH govorili su i predstavnici Vlade FBiH, sindikata i ekonomski stručnjaci.

niksic-konferencija-upfbih-8 1696942581

Drugi panel posvećen je tržištu rada u FBiH i BiH u cjelini i pokušat će ponuditi odgovore, kako kroz pojednostavljivanje procedura i izmjene postojećih zakonskih rješenja pokušati barem djelomično riješiti problem nedostatka kvalificirane radne snage u FBiH i BiH. O ovoj vrlo interesantnoj temi govorili su predstavnici UPFBiH, agencija i resornih ministarstava na državnom i nivou FBiH, sindikata.

Adnan Smailbegović je istakao kako je opterećenje rada preveliko.

Suočavamo se sa recesijom na tržištima na kojima smo naslonjeni. Riječ je o onim evropskim. Imali smo priliku da vidimo da se nekoliko kompanija u oblasti tekstilne industrije, kože i obuće zatvorilo. Odlaze nam radnici, sada kada se raspiše konkurs niko se ne javi, tražićemo radnike po mahalama. Zato moramo raditi rasterećenje rada, sve što poslodavac plaća je previše i jako opterećavajuće – naveo je.

Kada je riječ o minimalnoj plati od hiljadu KM, smatram da je to pod današnjim uslovima neodrživo i nemoguća misija i da bi imali najmanje pedeset do šezdeset hiljada radnih mjesta manje, ali ako gledamo to u paketu sa smanjenjem doprinosa i drugim podsticajima, mislim da je to nešto što bi se moglo dostići – dodao je Smailbegović.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

konf 10 10 2023 4

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20