Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home ESV Održana 7. redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde
Održana 7. redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

10.09.2014.

 

Jučer je održana sedma redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde na kojoj su se našle tri tačke dnevnog reda. Nakon usvajanja Zapisnika sa šeste redovne sjednice prešlo se na rad i raspravu po tačkama dnevnog reda.

Druga tačka  je bila Razmatranje Izmjene i dopune Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde.

 

Prije donošenja zaključka po ovoj tački dnevnog reda razmatrao se Zaključak Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde kao jednog od socijalnih partnera u Vijeću, u kojem se navodi da Udruženje poslodavaca traži da se ne povečavaju takse na istaknutu firmu djelatnostima koje se tiču privrede, jer se na taj način privreda dodatno opterećuje, a pored toga po mišljenju poslodavaca nisu uzeti kriterij kao što su veličina istaknute firme, broj radnika i drugo već samo djelatnost i podjeljeno u dvije zone: prva i ostale zone.

 

 

 

Predstavnici Sindikata su iznijeli stav da su na Kantonalnom odboru Sindikata podržali ovaj zakon.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici predlagača iz Ministarstva za finansije: ministar finansija gosp. Alem Mujković i stručni saradnik za pravne poslove Elmir Pilav koji su istakli da je glavni razlog presude Ustavnog suda nedonošenja propisa od strane općina koje su trebale donjeti propise kojima bi se odredili kriteriji za izračunavanje iznosa komunalnih taksi. Kazali su da su nekim djelatnostima kao što su telekomunikacije i igre na sreću smanjene takse, dok je nekim drugim povećano.

Istakli su također činjenicu da nakon donošenja ovog Zakona ostaje na općini da u roku 60 dana donese propis kojima se ostavlja mogućnost da mogu nekim djelatnostima povečati 20% i smanjiti 40%.

Nakon rasprave po ovoj tački dnevnog reda donesen je s l i j e d e ć i:

Z A K L J U Č A K:

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde upoznato sa Odlukom Ustavnog suda Federacije u vezi ovog Zakona i hitnosti donošenja istog, prihvata izmjene ovog Zakona i  člana 21.Tarifnog broja 1., uz sugestiju da općine svojim propisima moraju detaljno regulisati ovu oblast po pitanju kriterija takse na istaknutu firmu, a kao glavni kriterij treba se uzeti veličina reklame i zona u kojoj se ona nalazi.

Treća tačka dnevnog reda je bila Izmjena i dopuna Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon.

I po ovoj tački dnevnog reda predhodno je razmatran Zaključak Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde koji su imali određenih primjedbi i bili su protiv povećanja poreza za automobile preko 2000 cm3 po godinama starosti kako slijedi po 50 KM.

Predstavnici Sindikata podržavaju izmjene Zakona i smatraju da nije mnogo povečanje za 50 KM, te podržavaju oporezivanje baznih i mikrobaznih stanica mobilne telefonije.

Nakon rasprave po ovoj tački dnevnog reda donesen je s l i j e d e ć i:

Z A K L J U Č A K:

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde prihvata izmjene člana 9.Zakona odnosno oporezivanje baznih i mikrobaznih stanica mobilne telefonije koje su instalirane na lokacijama na području općine Goražde, kao i povečanje u članu 10.  tačke 5. i 6. koje se odnose na putnička motorna vozila preko 2000 m3 i motocikle preko 50 cm3.

 

 

 

Tehnička služba Udruženja poslodavaca

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16