Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home ESV Održana 8. redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde
Održana 8. redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

23.06.2015.

 

IMG 1749

Jučer je održana osma redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde na kojoj se našlo sedam tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja Zapisnika sa sedme redovne sjednice prešlo se na rad i raspravu po tačkama dnevnog reda.

Druga tačka  je bila Izvještaj o radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za 2014.godinu u kojem je konstatovano da su održane 3.sjednice i da je Vijeće radilo u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima i da su se sjednice održavale po potrebi, zavisno od materijala koji su bili važni za razmatranje. Od važnih tačaka koje su razmatrane posebno su istaknute : Zakon o industrijskim zonama, Zakon o koncesijama, Zakon o porezu na dobit Federacije BiH, razmatranje Izvještaja o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2013.godinu, Zakona o komunalnim taksama, Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon, Implementacija ciljeva i politika Skupštine BPK Goražde za 2013.godinu i drugo.

U nastavku sjednice usvojen je Program rada Ekonomsko-socijalnog vijeća za 2015.godinu. Materijali koji će se razmatrati uglavnom se odnose na materijale iz Programa rada Skupštine i Vlade BPK Goražde.Od materijala koji su posebno naglašeni su Izmjena Zakona o imovini, Zakon o koncesijama, Zakon o inspekcijama, Izmjene zakona o sudskim i administrativnim taksama, Zakon o državnoj službi, Program rada Vlade BPK Goražde za 2016.godinu, Budžet BPK Goražde za 2016.godinu i drugo.

Vijeće je razmatralo Izmjenu i dopunu Zakona o prostornom uređenju i građenju BPK Goražde. Gosp. Ahmed Šunja je ispred Ministarstva za urbanizam pojasnio Vijeću da se izmjene uglavnom odnose na produženje roka pribavljanja odobrenja za građenje u roku od 90 dana za objekte koji se grade ili rekonstruišu i produženja roka do 31.12.2016.godine za objekte koji se grade ili su izgrađeni bez odobrenja za građenje u kojem se mogu pokrenuti naknadni postupak za odobravanje građenja u skladu sa Zakonom.

IMG 1751

Vijeće je razmatralo ciljeve i politike Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2015.godinu.Zaključeno je da su teoretski dobro obrađeni, međutim postoje nedostaci kada su u pitanju stvari vezani za rokove, nosioce aktivnosti kao i pravovremene analize urađenog po ministarstvima i izvještavanje o tome.Takođe, potrebno je kvantificirati svaki od navedenih ciljeva kako bi mogli biti mjerljivi.

Vijeće je do kraja sjednice razmatralo Zakon o Vladi BPK Goražde. Nakon razmatranja izmjena i dopuna ovog Zakona predložena je izmjena člana 7. Zakona koji se odnosi period radnog iskustva u struci nakon sticanja Visoke školske spreme.

Vijeće predlaže da to bude period 5 godina radnog iskustva umjesto 3 godine kako je predloženo u Zakonu. 

 

IMG 1750

Tehnička služba Udruženja poslodavaca BPK Goražde

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38