Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti MINISTARSTVO RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA FBIH PODRŽAĆE PROJEKTE IZ NAŠEG KANTONA U OVOJ GODINI
MINISTARSTVO RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA FBIH PODRŽAĆE PROJEKTE IZ NAŠEG KANTONA U OVOJ GODINI PDF Ispis E-mail

02.09.2015.

Picture 439

Na inicijativu Ministarstva za privredu BPK Goražde, predstavnici Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH boravili su danas u Goraždu  kako bi pojasnili predstavnicima općina u sastavu kantona i poduzetnicima na koje javne pozive za dodjelu finansijskih sredstva  mogu aplicirati u ovoj godini.  Kako je istaknuto na današnjem sastanku, u proteklom periodu Bosansko-podrinjski kanton bio je zapostavljen i vrlo malo sredstava bilo mu je dodijeljeno po projektima federalnih ministarstava.

„S obzirom da u prošlom mandatu ovo Ministarstvo za naš kanton nije ništa učinilo mi ćemo  učiniti sve kako bi sad dobili što više sredstava za ove naše tri opštine.  Na sastanak danas pozvao sam načelnike sve tri općine, privrednike, obrtnike i sve druge  koji mogu aplicirati po ovom programu. Ministar nije bio u prilici da dođe, ali je poslao svog zamjenika da proba na sva pitanja odgovoriti kako da pomognu ovom kantonu. Ja sam tražio da se našem gradu omoguće sredstva u iznosu od milion konvertibilnih maraka, zavisno od projekta koji bude najbolji za naš grad. Postoji volja i želja i sad je na nama da napravimo projekte i apliciramo kako bi dobili ta sredstva“-istaknuo je ministar za privredu BP Goražde Esed Radeljaš.

Sredstva koja su u ovoj godini odobrena odnose se na projekte koji imaju za cilj podršku razvoja podzetničkih zona, kreditnih podsticaja poduzetnicima te grant sredstva za poduzetnike i obrtnike.

Picture 448

„Prije par godina smo imali puno bolju saradnju i ovaj kanton je dobijao puno više sredstava u odnosu na ove prethodne četiri godine. Nadam se da ćemo pojašnjenjima danas pomoći ovim općinama kako bi aplicirale za poduzetničke zone i dobro prošle. Želim da kažem da mi ove poduzetničke zone već nekoliko godina uspješno radimo sa UNDP-om, gdje naše ministarstvo obezbjeđuje sredstva u iznosu od milion maraka, dok oni obezbjeđuju 500.000 KM. Isključivo se podržavaju poduzetničke zone za koje apliciraju općine. Prije par godina podržavali smo i privatne poduzetničke zone, ali zbog nedostatka finansijskih sredstva možemo se samo bazirati na ovu kategoriju-kazao je predstavnik Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta Mehmed Zolj.

Kada je riječ o kreditnim podsticajima sredstva su predviđena u iznosu od šest miliona konvertibilnih maraka. Krediti su planirani zavisno od veličine subjekta malih i srednjih preduzeća . Privredni subjekti  koji zapošljavaju od dva do devet uposlenih mogu dobiti 200.000 KM , od devet do četrdeset 300.000 KM  i oni koji imaju do 250 uposlenih iznos kredita koji mogu tražiti je 400.000 KM. Obrtnici mogu zatražiti kredit u iznosu od 20.000 KM pa naviše. Procedure propisuje Razvojna banka F BiH, a svi kandidati se sa osnovnom dokumentacijom prijavljuju u Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta F BiH.

Za  grant sredstva  predviđeno je 11 projekata koji su uglavnom isti kao i prethodnih godina. To su projekti koji se odnose od podrške inovatorima do stipendije učenicima koji se školuju za stare zanate, kao i podrška onima koji se bore za džender prava u BiH. Novina se odnosi na podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća za što će se izdvojiti sredstva u iznosu od 1.400.000 KM, a ove godine će biti prvenstveno podržana prerađivačka industrija, istaknuto je između ostalog na današnjem sastanku.

 

Copy of firme 010

Izvor: www.bpkg.gov.ba

 

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 200