Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home ESV Održana 9. redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde
Održana 9. redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

05.11.2015.

esv 4.11.15

Jučer je održana deveta redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde na kojoj se našlo osam tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja Zapisnika sa osme redovne sjednice prešlo se na rad i raspravu po tačkama dnevnog reda.

Na inicijativu Udruženja poslodavaca BPK Goražde za rasterećenje privrede Ministarstvo za finansije BPK Goražde je dostavilo izmjenu  dva zakona : Izmjenu Zakona o administrativnim taksma i Izmjenu zakona o sudskim taksama BPK Goražde.

Obadva Zakona Vijeće je u potpunsoti podržalo i ocijenilo kao pozitivno, te konstatovalo da i dalje treba raditi na smanjenju nameta privredi kako bi privredni subjekti imali prostora za nova investiciona ulaganja koja bi rezultirala novi zapošljavanjem.

U nastavku sjednice Vijeće je razmatralo Informaciju o stanju privrednih društava na području  BPK Goražde za 2014.godinu. Primjetno je da je došlo do povećanja kratkoročnih, dugoročnih i odloženih poreskih obaveza privrednih društava što je značajno uticalo na visinu plaćenih kamata.

Ovaj pokazatelj  je zabrinjavajući za dalji rast i razvoj privrede BPK Goražde, te su hitno potrebna nova investiciona ulaganja i studiozniji pristup Vlade BPK Goražde i Skupštine BPK Goražde na riješavanju ovog vrlo značajnog problema.

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde razmatralo je Mišljenje i primjedbe  na Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Federaciji BiH kojeg je dostavila Služba za zapošljavanje BPK Goražde i u potpunosti ga podržava i smatra da je potrebno donjeti novo zakonsko riješenje prilagođeno trenutnim  ekonomskim uslovima, tržištu rada i kapitala.

Ekonomsko socijalno vijeće BPK Goražde takođe smatra da je potrebno redefinisanje cijelokupnog zakona, posebno u oblastima trajanja novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti, izdavanje uvjerenja nezaposlenim osobama i mnogim drugim pitanjima kako bi Zakon unaprijedio tržište rada i više motivisao pasivne tražioce posla i učinio ih i primorao da budu aktivni tražioca posla.

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde razmatratralo je problematiku po pitanju radnog zakonodavstva, odnosno novog Zakona o radu i procesu donošenja novih kolektivnih ugovora te apeluje da se u što skorije vrijeme trebaju poduzeti aktivnosti na zaključivanju kolektivnih ugovora radi implementacije novih propisa iz ove oblasti, te da se održi socijalni dijalog kako bi se pronašlo najbolje riješenje po ovom pitanju.

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde razmatralo je inicijativu za imenovanje novog predsjednika i zamjenika predsjednika Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde, budući da je predstavnik ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde od osnivanja predsjedavao Vijećem, a Poslovnikom o radu Vijeća je propisano da se predsjednik i zamjenik predsjednika biraju naizmjenično iz redova sva tri socijalna partnera.

Utvrdio se prijedlog da predstavnik Saveza samostalnih sindikata BPK Goražde bude predsjednik a da se druga dva socijalna partnera dogovore o imenovanju potpredsjednika.

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19