Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U Biznis centru Goražde svećano predstavljen BFC Certifikat
U Biznis centru Goražde svećano predstavljen BFC Certifikat PDF Ispis E-mail
SVEČANO PREDSTAVLJEN BFC SEE CERTIFIKAT KOJI JE DODIJELJEN OPĆINI GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 12 Maj 2016

Povodom uspješnog okončanja procesa certifikacije za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Certification), te dobijanja certifikata koji je našoj Općini zvanično uručen na nedavno održanom IV Regionalnom kongresu o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Europi u Podgorici, danas je u zgradi Biznis centra održana prezentacija BFC SEE certifikata za ministre u Vladi BPK i predstavnike Skupštine BPK Goražde, vijećnike Općinskog vijeća Općine Goražde, privrednike, predsjednike savjeta mjesnih zajednica, članove Privrednog savjeta, ostale goste i medije.

Nakon skoro dvije godine aktivnog rada u koji su bile uključene sve općinske službe, te ispunjavanjem propisanih kriterija Općina Goražde je uspješno okončala proces certifikacije za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Certification) čime je postala jedna od tek pet općina u Federaciji BiH koje su nosioci BFC certifikata za povoljno poslovno okruženje, a u ovome krugu ih je bilo prijavljeno 12 za certifikacijski proces.Pored Goražda, nosioci ovog prestižnog certifikata postale su i općine Bosanska Krupa, Tešanj i Žepče, a Sanski Most je certifikat dobio u okviru pilot projekta za BiH.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji je najprije krenuo iz Srbije 2007. godine. Nakon toga se proširio u regiji i od 2013. godine se provodi u Federaciji BiH. Radi se o instrumentu koji omogućava ocjenu kvaliteta jedinica lokalne samouprave u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i privredi.

Na putu do BFC certifikata Općina Goražde je ispunila 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unaprijeđenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.Proces evaluacije općine ili grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje svako dvije godine.

Na današnjoj svečanosti čestitke povodom dobijanja BFC certifikata uputili su predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Obuća i premijer Vlade BPK-a Emir Oković.

Govoreći o važnosti BFC SEE certifikata koji je dobila Općina Goražde načelnik dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je istakao – ''Pozvali smo ministre u Vladi BPK i predstavnike Skupštine BPK Goražde, vijećnike Općinskog vijeća Općine Goražde, privrednike, predsjednike savjeta mjesnih zajednica, članove Privrednog savjeta, ostale goste jer svi smo bili u lancu i uspjeli smo da dođemo do cilja, a to je dobijanje prestižnog BFC certifikata. Biti među četiri lokalne zajednice u FBiH kojima je na  IV Regionalnom kongresu o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Europi u Podgorici dodijeljen ovaj certifikat je nešto posebno, a ovaj certifikat nam je otvorio vrata za budućnost sa još većim ulaganjem na ovo područje. Sa logom BFC-a pored logoa naše Općine svi oni koji žele da ulažu ili na bilo koji drugi način da investiraju na ovo područje znaće da ih čeka povoljan ambijent, efikasna administracija, kvalifikovana radna snaga, susretljivost što je i najvažnije danas za biznis. Dokazali smo i do sada mnogim primjerima da imamo brzu i efikasnu administraciju, a ovo nas još dodatno obavezuje jer smo na dobijanju ovog certifikata radili punih 20 mjeseci. Nažalost, mnoge lokalne zajednice nisu uspjele ali imaće šansu da u narednom periodu izvrše reformu javne uprave i da nam se pridruže. Sretni smo i ovo je veliki trenutak za Općinu Goražde.

Da je BFC certifikat veoma važan za Općinu Goražde naglasio je kordinator naše Općine za dobijanje BFC-a Armin Čavrk – ''BFC je najznačajniji certifikat u Jugoistočnoj Europi kada je u pitanju pozitivno poslovno okruženje. BFC je svoju priču započeo 2007. godine u Srbiji i od tada se proširio cijelom Jugoistočnom Europom i u Bosni i Hercegovini trenutno samo deset općina ima ovaj prestižni certifikat. Ovaj certifikat ustvari znači da Općina Goražde pruža sve informacije kada je u pitanju pozitivno poslovno okruženje i sve one informacije koje bi mogle da interesuju naše privrednike, te sve kapacitete i resurse  njima stavlja na raspolaganje kako bi se njihovi biznis planovi i njihove poslovne aktivnosti ostvarile. Koliko je značajan ovaj projekat govori da su u FBiH sve razvojne agencije bile uključene kao i Federalno ministarstvo obrta. Za nas je zaista izrazita čast što smo jedna od općina koja se pridružila ovom elitnom društvu općina koje posjeduju taj certifikat. Ovaj certifikat zapravo znači da je općina Goražde proaktivna i da su njeni uposlenici i svi resursi općine na raspolaganju svim privrednicima, a to znači da redovno pružamo informacije i konsultujemo privrednike o svim njihovim aktivnostima i svim njihovim potrebama. Međutim, ono što je značajno jeste da svi oni koji budu željeli da ulažu u općinu Goražde onoga trenutka kada vide logo BFC-a kraj našeg logoa znaće da će u općini Goražde na vrlo jednostavan način uspjeti da nađu sve informacije koje su im potrebne za pokretanje biznisa. Ovaj uspjeh je uspjeh čitave općinske administracije i smatramo da će naše aktivnosti koje su u vrhu BiH kada je u pitanju ovaj segment da budu još uspješnije u budućnosti. Posebnu zahvalnost treba uputiti USAID-Sida GOLD Projektu koji je u svakom momentu bio asistencija Općini u certifikacijskom procesu, kao što je to slučaj i sa svim ostalim zajedničkim aktivnostima sa ovim Projektom.''

 
5.JPG6.JPGIMG_1497.JPGIMG_1499.JPGIMG_1500.JPGIMG_1509.JPGIMG_1520.JPGIMG_1523.JPG
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14