Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U Goraždu su 28.6 i 29.6.2016.godine održane su radionice Strateškog planiranja lokalnog integrisanog lokalnog razvoja
U Goraždu su 28.6 i 29.6.2016.godine održane su radionice Strateškog planiranja lokalnog integrisanog lokalnog razvoja PDF Ispis E-mail

30.06.2016.

strat.planiranje 28.6.16

Prvog dana radionice održana je zajednička radionica  Strateškog planiranja Goražda i Foče.

Radionica je imala teme iz Swot analize, strateškog  fokusiranja, kreiranja vizije i definiranja strateških ciljeva.

Svrha radioice je razumijevanje i selekcija ključnih unutarnjih faktora i vanjskih okolnosti od značaja za razvoj općine/opštine, zatim razumijevanje i identifikacija jedinstvenih konkurentskih prednosti lokacije i određivanje strateških fokusa, zajedničko skiciranje buduće pozicije, objedninjavanje parcijalnih perspektiva i oblikovanje vizije, razumijevanje kompleksnih strateških međuzavisnosti i oblikovanje strateških ciljeva.

Učesnici na radionici su bili razvojni timovi lokalne samouprave, pojačani sa nekoliko uglednih lokalnih stručnjaka iz područja ekonomskog, socijalnog i razvoja okoliša/životne sredine.

str.opc gor 28.6.16

Prvog dana obrađeni su koncept i elementi SWOT analize, snage i slabosti, prilike i prijetnje ( rad u grupama) te bodovanje i izbor ključnih snaga, slabosti, prlika i prijetnji i na kraju finalizianje SWOT analize.

U nastavku prvog dana obrađena je tema Streteško fokusiranje, odnosno osnovni pojmovi i koncepti resursi zajednice, kompaativne i konkurentske prednosti, zatim grupni rad: Komparativne( prirodne) prednosti i konkurentske ( jedinstvene) prednosti.

Rad u prvom danu radionice se također zasnivao na kreiranju vizije, odnosno konceptu vizije kao konkurentske pozicije i vizije kao zajedničke perspektive, te definiranje užeg okruženja i pozicije loklane zajednice i konkurentskog okruženja i pozicije lokalne zajednice u tom okruženju.

Na kraju prvog dana radionice definirani su i srateški ciljevi odnosno strateške međuzavisnosti (fokusi, vizija, strateški ciljevi, horizontalna i vertikalna usklađenost i sektorski ciljevi).

strateško planiranje 2

DRUGOG DANA radionice tema je bila Strateško planiranje lokalnog i integrisanog razvoja sa fokusom na postavljanje sektorskih razvojnih ciljeva.

Svrha je bila oblikovanje ciljeva , očekivanih ishoda i indikatora ekonomskog razvoja, društvenog razvoja i indikatora zaštite okoliša.

U uvodu u sektorsko planiranje obrađivale su se teme međuzavisnost vizije, strateški ciljevi i sektorski razvojni cijevi, te način formulisanja sektorskih razvojnih ciljeva , primjeri sektorskih razvojnih ciljeva.

U trećem dijelu radionice drugod dana radilo se na postavljanju sektorskih ciljeva u oblastima ekonmskog razvoja, društvenog razvoja i zaštite okoliša, sa kratkim pregledom stanja lokalne privrede i definiranje ključnih oblasti ekonomskog razvoja na osnovu rezultata SWOT analize i ispitivanja mišljenja poslovnog sektora.

U četvrtom dijelu rađeno je međusobno usklađivanje sektorskih ciljeva u 3 sektora lokalnog razvoja i usaglašavanje konačnih sektorskih razvojnih ciljeva.

str.opc gor 29.6.16

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21