Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Federalni zavod daje 18 miliona KM za zapošljavanje 6.000 osoba
Federalni zavod daje 18 miliona KM za zapošljavanje 6.000 osoba PDF Ispis E-mail

24.2.2017.

Federalni zavod daje 18 miliona KM za zapošljavanje 6.000 osoba

Izvor: Fena, 24.2.2017 13:19:25

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZ) će na  internet stranici  2. marta objaviti javne pozive za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017 (Prvo radno iskustvo, Vaučer za posao, Javni radovi i Periodično zapošljavanje), Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2017 i Programu pripreme za rad 2017 - obukom do zaposlenja.  

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazala da su za realizaciju „Programa sufinansiranja zapošljavanja“ predviđena sredstva  od 18 miliona KM i zapošljavanje najmanje 6.000 osoba, za „Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up  2017"  tri miliona KM i poticanje najmanje 800 osoba s evidencije nezaposlenih, a za „Program pripreme za rad 2017 - Obukom do zaposlenja“ osiguran je milion KM kojim se planira osiguratii priprema za rad kroz obuku i osposobljavanje za 600 osoba, od kojih će se zaposliti najmanje 420 osoba. Govoreći o iskustvima u realizaciji prijašnjih, sličnih programa Lončar je navela da njihovi podaci i analize pokazuju da je više od 60 posto osoba, koji su bili obuhvaćeni takvim mjerama, nakon šest ili osam mjeseci, i dalje u radnom odnosu.  

Rukovodilac Sektora za zapošljavanje u FZZ Omer Korjenić je kazao da će svi programi biti realizirani u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje.

"Što se tiče ciljnih grupa u prvom planu su mlade osobe koje nemaju radno iskustvo koje im je neophodno za povećanje konkurentnosti na tržištu rada. U prvom fokusu su mladi do 30 godina bez radnog iskustva i oni su obuhvaćeni mjerom jačanje konkurentnosti na tržištu rada, prvo radno iskustvo 2017.", kazao je Korjenić.

Druga važna mjera Vaučer za posao, kako je dodao, fokusirana je na teže zapošljive kategorije nezaposlenih osoba, odnosno prije svega onih koji su duže vremena bez posla, kao i osobe koje spadaju u kategoriju  socijalno osjetljivih. Tu je i mjera periodično zapošljavanje koja je možda i najfleksibilnija i koja daje mogućnost zapošljavanja za širi spektar kategorija nezaposlenih osoba, dok je mjera javni radovi fokusirana na društveno koristan rad i angažman većeg broja, prije svega onih koji su duže vrijeme bez posla sa nižim kvalifikacijama i koji mogu biti uključeni u takvu vrstu mjera.  

"Dosadašnja iskustva ukazuju na to da 60 do 70 posto njih, zavisno od mjere, još  radi i uglavnom su to radna mjesta u privatnom sektoru što je naš prioritet. Naravno da smo otvorili mogućnost i apliciranja poslodavaca iz domena javnih ustanova, s obzirom na to  da postoje i zanimanja koja jedino u takvoj vrsti djelatnosti mogu steći angažman", naveo je Korjenić dodajući da iskustva pokazuju da su područja koja primaju radnu snagu uglavnom sektori metaloprerade i drvoprerade, kao i trgovina i tekstilni sektor.    

Što se tiče Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up  ove godine se  daje mogućnost apliciranja osobama koje žele pokrenuti vlastiti biznis , osim onih koji žele pokrenuti biznis u oblasti poljoprivrede, s obzirom na to  da postoji poseban program za sufinansiranje samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede. Svi oni koji žele pokrenuti obrt  ili privredno društvo imaju mogućnost aplicirati pod uvjetom da su šest mjeseci bili evidentirani kao nezaposleni u službi za zapošljavanje.

Direktorica Lončar je napomenula da je planirano da spomenuta finansijska sredstva budu realizirana tokom godine u tri faze.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Koji zakonski propis je najviše otežavao Vaše poslovanje u 2017.godini?
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48