Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 42. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 42. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

22.03.2017.

22.3.17-resize

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 22.03.2017.godine 42. redovnu sjednicu na kojoj se našlo 10 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa 41.redovne sjednice Upravni odbor je razmatrao Finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca za 2016.godinu, te prva tri mjeseca 2017.godine, te pregled uplata članarina po firmama u 2017.godini.

U nastavku sjednice Upravni odbor je primio k znanju informaciju o aktivnostima između dvije sjednice koje su bile mnogobrojne, počevši od održavanja velikog broja javnih rasprava Zakona o šumama, Zakona o koncesijama, Zakona o turizmu i drugih zakona.

Također, Upravni odbor je informisan u vezi projekta „Start-up“ programa koji se provodi u sklopu projekta „Zona unapređenog poslovanja“, koji je u završnoj fazi.

Upravni odbor je donio Odluku o datumu održavanja 11.Skupštine Udruženja poslodavaca BPK Goražde (30.03.2017.godine u 12,00 sati), te utvrdio predloženi dnevni red od tehničkog sekretara sa dopunom Prijedloga odluke o razriješenju člana Upravnog odbora Nihada Čulova, zbog prestanka rada u privredi, te je Upravni odbor vodio diskusiju o imenovanju novog člana Upravnog odbora sa lokaliteta „Preventa“, sa kojeg i dolazio Nihad Čulov.

Davani su prijedlozi nekih od imena i zaključeno je da će na Skupštini predsjednik predložiti konačno ime člana Upravnog odbora.

Upravni odbor je utvrdio Prijedlog Izvještaja o radu Udruženja poslodavaca za 2016.godinu i uputio ga Skupštini na usvajanje.

Također, utvrđen je prijedlog Programa rada za 2017.godinu u kojem je glavni akcenat stavljen na rasterećenje privrede i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

Upavni odbor je utvrdio i prijedlog Finansijskog plana za 2017.godinu.

Usvojen je i završni račun Udruženja poslodaca koji će također i Skupština shodno Statutu trabati usvojiti.

Upravni odbor je razmatrao problematiku rada Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde, te je primljena informacija k znanju da je na poslednjoj sjednici Vijeća donesen Zaključak da Vijećem treba da presjedava predstavnik Sindikata, međutim predstavnici Sindikata nisu nikad dostavili prijedlog osobe koja će preuzeti ovu funkciju i zbog toga Vijeće ima trenutno zastoj u svom radu.

Članovi Upravnog odbora upoznali su se da je upućen dopis Premijeru i ministru privrede da se ovaj problem riješi kao i tehnička podrška rada Vijeća.

Do kraja sjednice Upravni odbor donio je Odluku o iščlajnjenu firme „PN Group“d.o.o. zbog neobavljanja djelatnosti.

Pokrenuta je također inicijativa o uzvratnoj posjeti poslodavaca sa područja BPK Goražde poslodavcima Gračanice.

Razgovarano je i o drugim problemima koji se tiču poslodavaca, kao što je plačanje Fondu za profesionalnu rehabilitaciju, visine komunalne naknade, visini komunalnih taksi, posebno izraženom problemu kod firmi koje imaju poslovne jedinice u Republici Srpskoj, pa se stoga visina komulanih taksi razlikuje tako što za oblast trgovine u Federaciji plačaju 500,00 KM, a u Republici Srpskoj 2.000,00 KM sa obavezom plačanja retroaktivno 5 godina.

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17