Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ODRŽANO REGIONALNO TAKMIČENJE SREDNJOŠKOLACA U PREDUZETNIŠTVU
ODRŽANO REGIONALNO TAKMIČENJE SREDNJOŠKOLACA U PREDUZETNIŠTVU PDF Ispis E-mail

12.4.2017.

 

U organizaciji Inkubatora društvenih inovacija MUNJA i OXFAM BiH danas je u prostorijama Biznis centra u Goraždu održano 5. državno takmičenje srednjoškolaca u preduzetništvu ''MUNJA Business Challenge'', na kome je učešće uzelo 32 učenika iz srednjih škola iz Goražda, Rudog i Čajniča.

Riječ je o takmičenju srednjoškolaca kroz koje učenici rješavaju izazov tj. Poslovni zadatak koji dobivaju od stručnjaka i menadžera. Najbolji timovi učenika uz pomoć mentora osmišljavaju rješenje zadanog poslovnog problema i prezentiraju ga stručnom žiriju i pred ostalim učenicima. Kroz takmičenje učenici razvijaju svijest o biznisu i poduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unaprijeđuju vlastito samopouzdanje, sve što je sutra od velike važnosti kada se nađu na tržištu rada. Business Challenge realizira se po međunarodnoj metodologiji globalne mreže ''Junior Achievement'' najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva koje djeluje u 113 zemlje. Već pet godina Munja inkubator sa partnerima organizuje državno natjecanje Business Challenge kroz koje je do sada prošlo preko 400 mladih iz 87 škola iz više od 50 općina. U 2017. godini planirano je održavanje pet regionalnih polufinala: Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar i Goražde, te državno takmičenje u Sarajevu s kojeg pobjednici predstavljaju BiH u Beogradu na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana.

U okviru današnjeg takmičenja u Goraždu 32 učenika će se podjeliti u mješovite timove. Svaki tim će pred žirijem predstaviti svoje biznis rješenje na temu turizma i najbolja dva tima, tačnije 10 najboljih učinika će obezbijedit učešće na Državnom takmičenju u Sarajevu. Pobjednici na Državnom prvenstvu kako smo prethodno naglasili predstavljaće našu zemlju na takmičenju u Beogradu.

Današnjem takmičenju u Biznis centru prisustvovali su predstavnici BPK-a i Općine Goražde među kojima i načelnik dr.sci. Muhamed Ramović koji je prilikom obraćanja naglasio važnost aktivizma mladih, kao i važnost razvijanja radnih aktivnosti i poduzetničkog duha kod mladih.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21