Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održano finale državnog takmičenja za srednjoškolce u poduzetništvu "Business Challenge"
Održano finale državnog takmičenja za srednjoškolce u poduzetništvu "Business Challenge" PDF Ispis E-mail

20.04.2017.

 

Finalu je prethodilo pet uspješnih polufinalnih takmičenja održanih u Banja Luci, Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Goraždu tokom aprila na kojima je sudjelovalo 215 učenika iz 66 srednjih škola i iz 37 lokalnih zajednica. 

Šta vas očekuje na "Business Challenge-u" ?

Business Challenge se realizira po međunarodnoj metodologiji globalne mreže "Junior Achievement", najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva koja djeluje u 113 zemalja. Na ovom takmičenju srednjoškolci će pokazati kako se snalaze u rješavanju poslovnih zadataka uz primjenu savremenih tehnologija i IT vještina. 

Menadžeri i stručnjaci iz oblasti poduzetništva zadaju poslovni zadatak učenicima od kojih se očekuje da kroz timski rad i uz pomoć mentora osmisle najbolje rješenje i zatim ga prezentuju stručnom žiriju i ostalim učesnicima. 

"Kroz Business Challenge učenici razvijaju svijest o biznisu i poduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unapređuju vlastito samopouzdanje, što je posebno važno kada znamo da je 63% mladih nezaposleno, a većina razmišlja o odlasku iz zemlje", rekao je direktor MUNJA Inkubatora, Jan Zlatan Kulenović.

Takmičenje koje su podržale mnoge uspješne kompanije

Takmičenje "Business Challenge" u protekle četiri godine okupilo je više od 400 srednjoškolaca, i brojne uspješne kompanije. Među ovogodišnjim partnerima nalaze se kompanije Telemach, ITAcademy, Sparkasse Bank, AS Group, Ekopak, Bekto i BNC, zatim projekti Prilika Plus i Marketmakers Ambasade Švicarske u BiH, Američka trgovačka komora, OXFAM Italije, kao i Federalni zavod za zapošljavanje, Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo Tuzlanskog Kantona i Vlada Kantona Sarajevo, kao i domaćini takmičenja Networks Sarajevo, Inovacioni centar Banja Luka, Intera Tehnološki park Mostar, BKC Tuzla i Biznis Centar Goražde. 

Vrijedne nagrade za pobjednike

U finalu je sudjelovalo 16 timova koji su predstavili svoje biznis ideje pred žirijem kojeg su činili predstavnici partnera: Telemacha, Sparkasse Banke, ITAcademy, Vispaka, Američke trgovačke komore i Švicarskog programa Prilika Plus, a pobjednike je sa njima proglasio Kenan Rešo, izvršni direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje. Dvadeset najboljih učenika predstavljat će BiH na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana u Beogradu krajem aprila. U finalu je pobijedio tim u sastavu: Aida Bevrnja (Gimnazija Bugojno), Ahmet Bulić (Srednja ekonomsko-trgovinska škola Tuzla), Adnan Pamuk (Srednja mašinska škola Sarajevo) i Erna Mešan (Srednja stručna škola Kupres). 
Najbolji tim nagrađen je tablet uređajima koje je poklonila kompanija Telemach i kursevima Microsoft Project koje je obezbjedila ITAcademy.
 
 
 
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Koji zakonski propis sa područja BPK Goražde najviše opterećuje Vaše poslovanje?
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34