Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti USPJEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT ”GORAŽDE ZONA UNAPRIJEĐENOG POSLOVANJA”
USPJEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT ”GORAŽDE ZONA UNAPRIJEĐENOG POSLOVANJA” PDF Ispis E-mail

07.06.2017.

Povodom završetka projekta ”Goražde zona unaprijeđenog poslovanja” danas je u multifunkcionalnoj sali Biznis centra Goražde održana završna konferencija  pomenutog projekta pod nazivom  „4 naučene lekcije za bolju saradnju javnog i privatnog sektora“.

Konferencija je organizovana u vidu 4 panel diskusije i to:

Kako do boljih usluga za MSP-a (mala i srednja preduzeća) u Biznis centru Goražde, gdje je uvodnu riječ i moderiranje održala Majda Mujanović; zatim je predstavnik Agencija za lokalni razvoj Grada Skadar, Spartak Sokoli prenio iskustvo Albanije na ovu temu, da bi o narednim koracima za razvoj Biznis centra Goražde govorio predsjednik UO Biznis centra Adnan Bukva.

Nakon prve teme održana je diskusija i na temu Kako poboljšati programe podrške MSP-a, a na ovu temu uvodnu riječ i moderiranje održao je Rasim Tulumović, zatim je o Start up programu u Goraždu govorila predstavnica ALDI-a, dok je o planovima Ministarstva privrede BPK za 2017. godinu, te o projektu ”Goražde zona unaprijeđenog poslovanja” govorio ministar Anes Salman – ''Danas ozvaničavamo završetak projekta koji je započeo još 2014. godine i sa ponosom možemo reći da smo kao partner uzeli učešće u kreiranju finsijske konstrukcije ovog projekta. Ono što je najvažnije jeste da smo mi kroz realizaciju ovog projekta dobili zaista zonu unapređenog poslovanja, dobili smo zgradu Biznis centra unutar koje su smještene neprofitne organizacije koje su korisne za naše društvo, prije svega mislim na Privrednu komoru, Obrtničku komoru, Turističku zajednicu i Udruženje poslodavaca koji su jako bitan segment u okvirima naših sveukupnih privrednih i društvenih kretanja u našem Kantonu.'' 

U sklopu treće panel diskusije na temu Turistički proizvodi / područja od interesa za turiste i posjetioce uvodnu riječ i moderiranje održala je Selma Laganin, nakon čega je održana prezentacija Suveniri u Goraždu, a o tome kako privući turiste, biciklizam kao novi trend u regiji govorio je predstavnik Mreže poslovnih savjetnika BiH Edin Alić.

Na kraju je održana i četvrta panel diskusija na temu Mogućnosti investiranja u Goraždu – fokus na sektor turizma, gdje je uvodnu riječ i moderiranje održao Armin Alijagić, dok je o potrebama za novim investicijama u Goraždu govorio predsjednik Privredne komore BPK-a Dževad Terović.

Na kraju današnje konferencije svi prisutni su se složili da je projekat ”Goražde zona unaprijeđenog poslovanja” uspješno realizovan i da već imaju rezultati, jer imamo bolje programe i finasijske instrumente za poduzetnike, zatim je uspostavljena bolja saradnja javnog i privatnog sektora, kao i pružanje usluga za mala i srednja preduzeća, te niz drugih pogodonosti koje se realizuju zahvaljujući upravo ovom projektu.

Govoreći o samom projektu predstavnik OXFAM-a Rasim Tulumović u izjavi za medije je istakao – ''Ovaj projekat je samo jedan u nizu koje OXFAM realizuje na ovom području, posebno sa BPK-a, Ministarstvom privrede BPK-a i Gradom Goraždem, te sa akterima koji se nalaze u Biznis centru i sa drugim akterima sa kojima postoji interes za saradnju. OXFAM ostaje u Goraždu najmanje do polovine sledeće godine, jer već imamo planirane određene aktivnosti, a naravno radimo i na razvoju novih aktivnosti. Također kroz ovaj projekat Goražde zona unaprijeđenog poslovanja ima pratećih aktivnosti koje će se događati i na kojima ćemo raditi, tako da to možda jeste formalni završetak projekta, ali svakako nije završetak saradnje i rada na području Goražda.''

Projekat “Goražde-zona unaprijeđenog poslovanja” je finansiran od strane Europske komisije, a implementiran je zahvaljujući OXFAM-u i njegovim partnerima na ovom projektu - Gradu Goražde, Vladi BPK, Obrtničkoj komori BPK i Razvojnoj agenciji Informest iz Italije. U sklopu projekta izgrađena je zgrada Biznis centra, zatim je urađeno popločavanje i uređenje Stare čaršije, te niz prezentacija i programa kao što je Start up programu u Goraždu i dr. koji pružaju pomoć u zapošljavanju i samom biznisu.

Ukupna vrijednost projekta “Goražde-zona unaprijeđenog poslovanja” je 524.461,00 eura, od čega je EU finansirala 440.547,00 eura, Općina Goražde i Vlada BPK su sufinansirali projekat sa po 20.000,00 eura, dok je ostatak finansirao OXFAM.

Ključna aktivnost Projekta bila je izgradnja pomenute zgrade Biznis centra i njeno stavljanje u funkciju, kroz smještaj u istu udruženja koja pružaju usluge poduzetnicima. Objekat već služi kao svojevrsni centar za pružanje široke lepeze usluga malim i srednjim poduzećima, gdje dobijaju usluge u skladu sa svojim potrebama.

Cilj projekta bio je da se u Goraždu upostavi zona unaprijeđenog poslovanja koju će činiti biznis servis centar,  centar za obuku, kuća zanata, bolji programi i finansijski instrumenti za poduzetnike, bolja saradnja javnog i privatnog sektora na aktiviranju razvojnih potencijala, poboljšane mogućnosti apsorpcije sredstava iz razvojnih fondova i promovisanje Goražda kao sredine sa dobrim poslovnim okruženjem što je, kako je istaknuto na današnjoj konferenciji, u većem dijelu i postignuto.

Copy of firme 015

www.gorazde.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13