Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti BPK pravi najbolje privredne rezultate u državi
BPK pravi najbolje privredne rezultate u državi PDF Ispis E-mail

30.06.2017.

zvor: Akta.ba, 30.6.2017 10:26:06

 
slika goražda

Stanje u privredi u Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u posljednjih nekoliko godina se izuzetno popravlja u pozitivnom smjeru. Rezultat toga se ogleda u donošenju nekoliko bitnih zakona od strane Vlade BPK Goražde koja je stvorila dobre pretpostavke za nova investiciona ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. Prije svega, odnosi se na Zakon o imovini BPK Goražde na osnovu kojeg je otvoreno nekoliko novih privrednih subjekata i koji su rezultirali otvaranjem nekoliko stotina novih radnih mjesta, kazao je za poslovni portal Akta.ba Adnan Bukva, sekretar Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

PRIVREDNI POTENCIJALI

Kao konkretan primjer navodi firmu "Prevent Goražde" d.o.o. sa  kojom je sklopljen ugovor na bazi tkz."specijalne pogodbe" kojom se sa jedne strane "Prevent Goražde" d.o.o. obavezao da će zaposliti 600 radnika za tri godine, a da će  Vlada BPK Goražde dati zemljište za 1 KM za površinu na kome bi se izgradio novi objekat.

"'Prevent Goražde'  je ispunio obaveze prije roka i danas zajedno sa još dvije firme iz svoje grupacije 'Prevent safety' i 'Prevent components' zapošljava preko 1.300 radnika", kaže Bukva, navodeći kako privreda BPK Goražde ostvaruje izuzetno dobre rezultate u omjeru izvoza i uvoza."Pokrivenost uvoza izvozom je 160 posto, tako da je u 2015. godini izvoz iznosio 142.354.000,00 KM, dok je uvoz bio 86.480.000,00 KM."

Ono što je jako bitno, kaže Bukva jeste podatak daje BPK Goražde prvi u FBiH sa pokrivenosti uvoza-izvozom.

Generatori razvoja privrede BPK Goražde su firme: "Bekto precisa" d.o.o., "Prevent Goražde" d.o.o., "Unis Ginex" d.d., "Pobjeda Rudet" d.d., "Pobjeda Technology" d.d., "Okac" d.o.o. i mnoge druge firme.

Privreda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde posebno je razvijena u metalskom sektoru, zatim u auto industriji i namjenskoj industriji.

Namjenska industrija je u ekspanziji na području Federacije BiH, a BPK Goražde ima privrednih subjekata iz te oblasti koje bilježe izuzetne rezultate, posebno izdvajamo firmu "Unis Ginex" d.d.

U metalskom sektoru izdvaja se firma "Bekto Precisa" d.o.o. koja proizvodi alate za brizganje plastike, obojene metale, kombinaciju plastike i metala i plastičnih i livenih djelova.

Udruženje broji 40 članica i to su sve renomirane firme poput: "Bekto Precise" d.o.o., "Unis Ginexa" d.d., "Pobjeda Rudeta" d.d., "Preventa", "Okac" d.o.o., "Goražde puteva" d.d., MPI "Mlina" d.d., "Fekrya" d.o.o...

Copy of bukva1

"Broj članica se konstatno povećava i sve veći broj privrednih subjekata pristupa Udruženju poslodavaca BPK Goražde i uviđaju veliki značaj zajedničkog djelovanja i nastupa prema organima vlasti."

Aktivnosti udruženja usmjerene su na nekoliko projekata, a trenutno su u pripremi projekta "Izrada promotivnog filma o privrednim subjektima sa područja BPK Goražde". Projekat se radi u sklopu ILO projekta.

"Ranije smo također radili na projektima koji imaju za cilj promociju privrednog potencijala sa područja BPK Goražde poput 'Kataloga privrednih subjekata BPK Goražde' 2010.godine, zatim 'Privredni vodič BPK Goražde' 2015.godine i njegov prevod na engleski jezik 2017.godine. Bilo je tu još drugih projekata poput analize opterećenja privrede na području BPK Goražde i slično", navodi Bukva.

Kaže kako je zadovoljan dobrom saradnjom sa lokalnom zajednicom, tj. sa gradom Goraždom, kao i sa Vladom BPK Goražde, posebno kroz Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde u kojem su socijalni partneri.

RASTEREĆENJE PRIVREDE

Zajedno rade na poboljšanju poslovnog ambijenta, kao i stvaranju boljih uslova privređivanja za privredne subjekte sa područja BPK Goražde.

"Zajedno radimo i na donošenju novih zakona. Upravo je ovih dana aktuelan Zakon o unapređenju lokalnog poslovanja kojim se predviđa vraćanje privredi novca od poreza na dobit kroz poticaj za privredu", istaknuo je Bukva, te dodao kako Udruženje poslodavaca BPK Goražde u narednom periodu planira raditi na mjerama na rasterećenju privrede zajedno sa Vladom BPK Goražde, kako bi se poslodavci sa područja BPK Goražde rasteretili fiskalnih i parafiskalnih nameta propisani kantonalnim i općinskim propisima (takse na istaknutu firmu, sudske takse, administrativne takse, komunalne naknade i drugi nameti).

"U narednom period planiramo izradu promotivnog filma o privrednim subjektima sa područja BPK Goražde, te prevod privrednog vodiča BPK Goražde na njemački jezik, te posjetu sajmovima u zemlji i inostranstvu i predstavljanje privrednog potencijala na sajmovima", kazao je Bukva.

E. Ko.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Koji zakonski propis je najviše otežavao Vaše poslovanje u 2017.godini?
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 93