Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti BiH postaje vojna sila: Proizvodimo puške s NATO-ovim komponentama
BiH postaje vojna sila: Proizvodimo puške s NATO-ovim komponentama PDF Ispis E-mail

10.07.2017.

 

 
BiH postaje vojna sila: Proizvodimo puške s NATO-ovim komponentama

Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije u prvih šest mjeseci ove godine izvezlo je naoružanja, municije i vojne opreme u iznosu od oko 150 miliona maraka, pokazali su podaci koji su u posjedu „Avaza“.

U Sarajevu je prije nekoliko dana održan i sastanak ministra energije u Vladi FBiH Nermina Džindića s direktorima ovih kompanija, na kojem su i prezentirani ovi podaci.

Na sastanku su bili direktori državnih firmi "Igman“ iz Konjica, BNT iz Novog Travnika, "Binas" iz „Bugojna“, "Vitezit" iz Viteza, "Unis Ginex" iz Goražda, „Pretis“ iz Vogošće, "Zrak" iz Sarajeva, Remontni zavod Hadžići te pet privatnih firmi: "Pobjeda Rudet", "AC Unity" i "Pobjeda Technology" iz Goražda, "Koteks" iz Tešnja te "Guma-co" iz Bugojna.

Ministar Džindić nam je rekao da je plan poslovanja već premašen te da su ovi rezultati pokazali da namjenska industrija bilježi veliku ekspanziju. U prošloj godini izvezeno je naoružanja u iznosu od 249 miliona KM.

"Prema našem planu, očekivali smo izvoz naoružanja do kraja godine u iznosu od 305 miliona KM. No, sada će ova brojka na kraju godine biti veća za nekih 30 do 40 miliona KM", kaže Džindić.

Prema njegovim riječima, samo je novotravnički BNT za šest mjeseci imao prihode od osam miliona, a do kraja godine očekuje se 15 miliona KM. Zrak je već ostvario prihode od 2,7 miliona KM.

"Sve firme su prebacile plan i one koje nisu, to će uraditi vrlo brzo, jer naoružanje nije otišlo zbog dozvola i procedura", ističe Džindić.

Milionski poslovi

Naš list je prije deset dana objavio da je goradžanska firma ''AC Unity'' proizvela i prvu domaću pušku i pištolj. Osim domaće puške, BNT Novi Travnik nedavno je napravio prvu samohodnu haubicu, čije je testiranje okončano pa je spremna za tržište, a Remontni zavod Hadžići prvi ručni bacač granata.

Njegovo testiranje obavljeno je prije nekoliko dana i pokazalo je odlične rezultate.

Brojke

249 miliona KM ukupno ostvareno u 2016.

340 miliona KM očekuje se do kraja 2017.

BNT već zaradio osam miliona KM

''AC Unity'' će na puškama zaraditi 22 miliona KM

''Igman'' iz Konjica

''Igman“ iz Konjica prošle godine zaradio je 113,1 milion maraka, a ove dogovorio 116,3 miliona KM. Proizvodi municiju za sve kalibre.

''AC Unity''

''AC Unity'' je prije šest mjeseci proizvela prvu domaću pušku i pištolj. Puška je izrađena u šest različitih modela, čije su komponente približne onima NATO pušaka M16.

BNT Novi Travnik

BNT Novi Travnik nedavno je završio prototip prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u našoj zemlji - samohodne haubice kalibra 155 milimetara.

Prije nekoliko dana nabavljena je i municija za prvu bh. poslijeratnu haubicu.

Remontni zavod Hadžići

Remontni zavod Hadžići nedavno je napravio prvi domaći ručni raketni bacač. Ovo je prvi bacač takve vrste ne samo u BiH nego i na području cijele bivše Jugoslavije.  

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Koji zakonski propis je najviše otežavao Vaše poslovanje u 2017.godini?
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 93