Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U ZGRADI BIZNIS CENTRA U GORAŽDU ODRŽANA OBUKA NA TEMU ‘’JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO’’
U ZGRADI BIZNIS CENTRA U GORAŽDU ODRŽANA OBUKA NA TEMU ‘’JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO’’ PDF Ispis E-mail

24.10.2017.

U sklopu projekta "Goražde - Zona unaprijeđenog poslovanja" u prostorijama Biznis centra u Goraždu danas je održana obuka na temu "Javno-privatno  partnerstvo ‘’ Obuku je održao  eminentni stručnjak iz ove oblasti, prof. dr. Željko Rička, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici.

Javno-privatno partnerstvo je u posljednje vrijeme trend i hit u svijetu zbog toga što predstavlja sinergiju između javnog i privatnog sektora. Sve djelatnosti koje su u nadležnosti javne uprave su podobne da budu u projektima javno-privatnog partnerstva. Obuka je od izuzetne važnost jer daje priliku zainteresovanima da saznaju nešto više o tome šta je to javno-privatno partnerstvo.

Prije početka edukacije prisutne je pozdravio gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je kazao kako Grad Goražde već ima iskustva sa ovakvim projektima i da je otvoren za nove, a da su upravo u toku određeni projekti koji se realizuju po sistemu javno-privatnog partnerstva.

Nešto više o samoj obuci u izjavi za medije kazao je Željko Rička profesor na Ekomskom falultetu u Zenici ‘’Evo mi o danas u organizaciji Oxfama razgovaramo o javno-privatnom partnerstvu, kao jednom od izazovnih oblika finansiranja javnih potreba. To je projekat koji je inače zaživio u razvijenim zemljama, postepeno se širi na manje razvijene zemlje gdje su u javne potrebe uključeni privatni partneri, ujedno poboljšava zapošljavanje, dajemo priliku  privatnom sektoru da radi u lokalnoj zajednici i na taj način dobijamo potpuni efekat. Ne trošimo samo javna sredstva za javne potrebe, nego trošimo i privatna sredstva. Zakonska osnova je pripremljena, ona se može poboljšavati, radi se na tome, ali i sadašnja zakonska regulative u velikoj mjeri je moguća za primjenu. Ono što se da poboljšati to je razumjevanje suštine javno-privatnog partnerstva i upravo to je moj zadatak da pokušam razjasniti šta je to javno-privatno partnerstvo i da onda na osnovu toga se probudi interes kod privatnih partnera da provode svoje ideje, projekte koje misle da mogu da budu sastavni dio javno-privatnog partnerstva. Javni sektor odlučuje o tome da li je nešto prihvatljivo ili nije. Sve što je nadležnost javnih službi može biti predmet javno-privatnog partnerstva, možete komunalne službe prebaciti u javno-privatno partnerstvo, možete parking iznajmiti, možete plažu na Drini napraviti uz pomoć javno-privatnog partnerstva, dakle sve je moguće što spade u nadležnost javne potrebe.’’

Armin Čavrk jedan od koordinatora na pomenutim projektima ispred Gradske uprave Goražde je kazao: ‘’Javno-privatno partnerstvo je sada trend i hit u svijetu zbog toga što predstavlja sinergiju između javnog i privatnog sektora. Sve djelatnosti koje su u nadležnosti javne uprave su podobne da budu u projektima javno-privatnog partnerstva i Grad Goražde kao takav već implementira projekat izgradnje regionalne komunalne deponije na Trešnjici.  Projekat je proveden bez ikakvih problema međutim postoje određeni zastoji u njegovoj realizaciji, što očekujem da će uskoro da se riješi. Javno privatno partnerstvo je veoma zgodno za implementaciju zbog toga što omogućava s jedne strane da se involvira znanje javnog sektora, administracije, a s druge strane novac privatnog sektora i njihova ekspeditivnost. Smatramo da su projekti javno-privatnog partnerstva budućnost i da svi trebaju da se educiraju o njihovoj primjeni.’’

 Izvor:www.gorazde.ba
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11