Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Zakoni o porezu na dohodak, o doprinosima i Zakon o porezu na dobit nisu u skladu sa Reformskom agendom
Zakoni o porezu na dohodak, o doprinosima i Zakon o porezu na dobit nisu u skladu sa Reformskom agendom PDF Ispis E-mail

28.11.2017.

UPFBiH: Predloženi zakoni ne dovode do rasterećenja privredeUPFBiH: Predloženi zakoni ne dovode do rasterećenja privrede

Predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, izrazili su danas nezadovoljstvo novim zakonskim rješenjima o porezu na dohodak i dobit te doprinosima.

Ove zakone ponudila je Federalna vlada, ali poslodavci tvrde da odredbe zakona nisu u skladu s Reformskom agendom te da neće doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i povećanju stranih investicija, a u praksi će dođi i do blagog opterećenja privrednika.

Na pres-konferenciji u Sarajevu naglasili su da oni žele stabilno pravno okruženje odnosno poresku predvidivost da bi mogli planirati daljnje ulaganje i povećanje broja zaposlenih jer stalnom promjenom zakonskih rješenja stvara se nesigurnost. 

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević pojasnio je da je u zakonu o doprinosima osnovni zahtjev poslodavaca smanjenje stope doprinosa, a kada je u pitanju zakon o porezu na dohodak zatraženo je da se zadrži jedna stopa poreza te da dividenda bude manja od 10 posto.

"U zakonu o porezu na dobit zatraženo je uvođenje poreskih olakšica po osnovu izvoza, reinvestiranja i zapošljavanja osoba s invaliditetom", dodao je Pandurević.

Na javnim raspravama o ovim zakonima ponovljen je i zahtjev, kaže Pandurević, da se organizira sastanak s premijerom i ministricom finansija FBiH, Fadilom Novalićem i Jelkom Miličević, što će, dodaje, i biti zatraženo u prvom mjesecu naredne godine.

Kao pozitivne odredbe zakona predsjednik Udruženja poslodavaca BiH Adnan Smailbegović naveo je pojednostavljenje obračuna plata, a radnicima će sve naknade biti upisane u penzioni staž, ali ipak upozorio je da novi zakoni donose nova opterećenja za niže plate u korist većih plata.

Predsjednik Upravnog odbora Vijeća stranih investitora Branimir Muidža kazao je da BiH ima jedan od najnižih BDP-a (bruto-nacionalni dohodak) u Evropi, veliki je broj nezaposlenih, a visina stranih investicija u posljednje dvije godine iznosi samo oko 260 miliona eura.

"Siva ekonomija trenutno se procjenjuje na nivo između 30 do 50 posto BDP-a. Svrha i cilj ovih zakona trebala bi biti da se što više zahvati u tu sivu zonu kako bi radnici imali što niže troškove i to bi potaklo ekonomiju i zapošljavanje", mišljenje je Muidže.

U deset gradova Federacije organizirana je javna rasprava o ovim zakonima te je danas najavljeno da će se sačiniti amandmani koji će biti upućeni Federalnom parlamentu, a sve ciljem poboljšanja zakona i uspostavljanje povoljnije poslovne klime.

federalna.ba/Fena

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16