Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 45. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 45. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

31.01.2018.

uo 31.1.18

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 31.01.2018.godine 45. redovnu sjednicu, šestu u novom sazivu  na kojoj se našlo 13 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa 44.redovne sjednice Upravni odbor je razmatrao Finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca za 12 mjeseci 2018.godine, te pregled uplata članarina po firmama za 2018.godinu, te pregled prihoda i rashoda kako za 2017.godin, tako i kratak pregled istog za period 2007 – 2017.godina.

U nastavku sjednice Upravni odbor je primio k znanju informaciju o aktivnostima između dvije sjednice koje su bile mnogobrojne. Najznačajnije informacije koje je zaprimio Upravni odbor su bile aktivnosti na ILO projektu na kojem Udruženje poslodavaca BPK Goražde učestvuje sa projektom „Izrada promotivnog filma o privrednim subjektima BPK Goražde“, zatim o održanoj javnoj raspravi o nacrtu Zakona o turizmu, održanoj javnoj prezentaciji „Strategije obrazovanja odraslih“, te drugim informacijama.

Upravni odbor je razmatrao nacrt Zakona o turizmu BPK Goražde, te donio Zaključak da je pozitivno što će se konačno urediti oblast turizma, ali se upotpunosti protivi uvođenju obavezne članarine Turističkim zajednicama, jer smatra da bi to bio novi namet na privredu.

U nastavku sjednice Upravni odbor se upoznao sa Informacijom o stanju i poslovanju privrednih subjekata BPK Goražde za 2016.godinu. Upoznali su u se sa ukupnih prihodima, rashodima, ukupnom dobiti i gubitku po pojedinim djelatnostima.

Upravni odbor je zaključio da treba nastojati da se promjene zakonske odredbe da firme, banke i drugi poslovni subjekti koji egzistiraju na području BPK Goražde, a imaju sjedište u drugom mjestu, da se obavežu da plačaju porez na dobit u mjestu o kojem posluje poslovna jedinica.

Upravni odbor je razmatrao i Budžet BPK Goražde za 2018.godinu. Najviše interesovanja je bilo za ministarstvo privrede i članovi Upravnog odbora su se upoznali da je za 2018.godinu planirano 450.000,00 KM planirano za podsticaj privredi kroz subvencionioniranje kamata kao i u 2017.godini. General zaključak Upravnog odbora da Budžet nema puno razvojnog karaktera, već potrošačkog i socijalnog, te bi u narednim godinama glavni cilj trebao biti promjena u tom smislu.

Do kraja sjednice Upravni odbor je razmatrao i donio nekoliko značajnih odluka iz oblasti Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde.

Naime, u cilju unapređenja rada Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde Upravni odbor je dalo saglasnost za realizaciju aktivnosti vezane za unapređenje rada Vijeća, te ovlastilo predsjednicu da potpiše Anex Sporazuma o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde, kojim će još pobliže urediti i poboljšati određene stvari te povećati broj sa dva na tri člana ispred svakog socijalnog partnera, te da će automatski biti članovi Premier, predsjednik Udruženja poslodavaca i predsjednik Sindikata.

 S tim u vezi Upravni odbor je donio odluku da ispred Udruženja poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću BPK Goražde budu: Šejla Bojadžija, Zijo Tanjo i Adnan Bukva.

Do kraja sjednice Upravni odbor je donio odluku o pristupanju Udruženju poslodavaca FBIH na dvije godine bez naknade kako je obećano od strane direktora Udruženju poslodavaca FBIH, sa mogućnošću produženja u skladu sa finansijksi m mogunostima Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17