Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U ORGANIZACIJI LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE GORAŽDE ODRŽANA PREZENTACIJA ZA NEZAPOSLENE
U ORGANIZACIJI LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE GORAŽDE ODRŽANA PREZENTACIJA ZA NEZAPOSLENE PDF Ispis E-mail

27.02.2018.

 
 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde danas je u u Velikoj sali Gradske uprave Goražde organizovalo prezentaciju o potencijalnim mogućnostima za zaposlenje za 52 nezaposlene osobe. Prije same prezentacije prisutne je u ime Gradonačelnika pozdravila i poželila dobrodošlicu njegova pomoćnica Samira Drakovac.

Cilj prezentacije je bio upoznati nezaposlene sa preduzećima koja trenutno traže nove radnike, zanimanjima za koja postoji potražnja na tržištu rada, mogućnostima za profesionalno osposobljavanje i usavršavanje kroz obuke, te sa podrškom koju Grad Goražde pruža u procesu zapošljavanja kroz poticaje preduzećima ili poticaje za samozapošljavanje. 

Lokalno partnerstvo Goražde je jedno od 15 takvih partnerstava osnovanih u sklopu projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, kojeg Evropska unija (EU) finansira sa 4 miliona eura a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO) u cilju smanjenja nezaposlenosti i poboljšanja kvaliteta života građana BiH.

Aktivnosti koje Partnerstvo provodi u BPK Goražde, a koje Evropska unija finasira sa 173 hiljade eura, za cilj imaju profesionalno osposobljavanje 100 nezaposlenih osoba za zanimanja CNC operater, plastičar i regler, te zapošljavanje njih 52 u partnerskim preduzećima Bekto Precisa d.o.o. i Emka Bosnia d.o.o..

Partnerstvo je u ovu svrhu razvilo nove programe stručnog osposobljavanja za tri pomenuta zanimanja u potražnji na lokalnom tržištu rada i nastaviće raditi na razvijanju drugih programa obuke u skladu sa potrebama tržišta rada.

Partnerstvo sačinjavaju Grad Goražde (vođa aktivnosti), Udruženje ALDI, Služba za zapošljavanje BPK Goražde, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde i Privredna komora BPK Goražde, te preduzeća Bekto Precisa d.o.o. i Emka Bosnia d.o.o. od kojih svako ima specifičnu ulogu u razvoju i provođenju programa stručnom osposobljavanju i zapošljavanja nezaposlenih.

Ova prezentacija i ostale aktivnosti Lokalnog partnerstva Goražde, koje će se uz podršku Evropske unije i ILO-a provoditi do januara 2019. godine, predstavlja nadogradnju i nastavak napora svih relevantnih lokalnih aktera, uključujući loklane vlasti, poslodavce, obrazovne institucije, službe za zapošljavanje i nevladine organizacije, na usklađivanju ponude i potražnje na tržištu rada i smanjenju nezaposlenosti.
Pomenuta prezentacija će se održati na još 7 lokacija u BPK Goražde uz prisustvo 300 nezaposlenih osoba.

O samom značaju projekta u izjavi za medije govorila je Samira Drakovac, pomoćnica Gradonačelnika – ''Kada je u pitanju Grad Goražde na sve moguće načine pokušavamo da djelujemo kada su u pitanju aktivnosti na zapošljavanju mladih, pa i onih  koji su srednja ili starija populacija. U tom smislu Gradska uprava je aplicirao kod Međunarodne organizacije rada sa projektom gdje smo trebali uvezati sve lokalne partnere i predstaviti se na najbolji mogući način. U tom pogledu Međunarodna organizacija rada, odnosno ILO projekat je podržan i učestvujemo zajedno sa ALDI-jem, Zavodom za zapošljavanje, Srednja stučna škola Džemal Bijedić, zatim naši privrednici bez kojih to ne bismo mogli  Bekto Precisa i Emka Bosnia, te Udruženja poslodavaca i Privredna komora. To su znači zajedno sa Gradom Goražde osam partnera koji učestvuju u realizaciji ovog projekta. U okviru projekta jedna od aktivnosti je potencijalne mogućnosti za zapošljavanje. U tom pogledu danas smo organizovali ovu prezentaciju. Svi učesnici su tu i osim onog što je vezano direktno za projekat vršimo prezentaciju i svih ostalih mogućnosti za zaposlenje. Prezentacije će se održati i u ruralnim mjesnim zajednicama kroz 7 termina.''

Udruženje ALDI je jedan od partnera na ovom projektu ističe direktorica ALDI-a Goražde Meliha Gačanin – ''Nezaposlene osobe će danas kroz prezentaciju putem naših partnera moći da čuju koje su to mogućnosti i sve što se odnosi na zapošljavanje, pogotovo za stručno osobljavanje. Drago mi je da su danas mladi ljudi odazvali pozivu da aktivno učestvujemo u cjelom tom procesu edukacije traženja posla, na kraju i zapošljavanja. Nadam se da će ova današnja edukacija imati efekta i da će ih motivirati da aktivno traže posao. Nama je veoma bitno da prezentujemo javnosti naše aktivnosti kroz direktan kontakt.''

 
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 7