Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti 100 NAJVEĆIH Dodijeljena priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH
100 NAJVEĆIH Dodijeljena priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH PDF Ispis E-mail

27.09.2018.

180926130.20 xl

 

Kao i protekle tri godine Elektroprivreda BiH po ukupnom prihodu je na prvom mjestu. ArcelorMittal je na prvom mjestu ove godine što se tiče izvoza, a kompanija Bingo po dobiti.

Direktorica Projekta ''100 najvećih'' Alena Ahmetspahić-Fočo je kazala da se promjene vide svake godine na rang listama, a da je ove godine bilo 350 novih rangiranih koji se nisu pojavljivali ranijih godina, na listama velikih, malih i srednjih preduzeća, po izvozu, dobiti, investicijama i prihodu.

Promjene su, dodala je, najvidljivije u sektoru srednjih i malih preduzeća.

"Što se tiče dobiti tu je najveća promjena, prvi put je, za sve ove godine, domaća kompanija koja je privatna, riječ je o kompaniji Bingo", navela je Ahmetspahić-Fočo.

Priznanje je dobio i Prevent, a preuzeo ga je predsjednik Uprave Haris Rahman koji je kazao da Prevent grupacija kontinuirano ulaže u nove projekte i širi tržište. U 2017. godini, dodao je, investirano je u dvije nove savremene fabrike, a vrijednost investicija iznosi blizu 25 miliona KM. Pored toga, investicije u opremu i nove tehnologije su nastavljene i u ovoj godini.

"U narednom period planiramo otvaranje ovih fabrika u kome će biti zaposleno preko 500 novih uposlenika. Prema konsolidovanim podacima Prevent je nastavio rast i u 2017. smo ostvarili rekordan izvoz veći od 650 miliona KM, kao i rast broja uposlenih. Dodatno smo ojačali prisustvo u segmentu namještaja i mode gdje smo ostvarili saradnju sa vodećim proizvođačima namještaja. U autoindustriji nastavljamo rast i ove godine obilježavamo proizvodnju milionite garniture autopresvlaka", naveo je Rahman.
 
180926130.19 xxl
Trenutno je, naglasio je, u okviru Prevent grupacije zaposleno 6.500 ljudi, a u periodu od 2016. do 2017. ovaj broj je rastao za oko 1.000 novih zaposlenika.

U okviru privrednog događaja ''100 najvećih u BiH'' dodijeljena su priznanja najboljim kompanijama u Bosni i Hercegovini. Organizator su bile Poslovne novine, suorganizator Vanjskotrgovinska komora BiH, a uz podršku bonitetne kompanije LRC i partnerstva s Addiko Bank i Euroexpressom.

Događaj je okupio vodeće ljude bh. privrede koji vode mala, srednja i velika preduzeća, koja su rangirana u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.
180926130.9 xxl
 
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21