Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U Goraždu održana prva radionica o pravima i obavezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora INSPEKCIJSKI NADZOR DOPRINOSI POBOLJŠANJU UKUPNE POSLOVNE KLIME
U Goraždu održana prva radionica o pravima i obavezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora INSPEKCIJSKI NADZOR DOPRINOSI POBOLJŠANJU UKUPNE POSLOVNE KLIME PDF Ispis E-mail

16.10.2019.

72362894 1588801324590551 5898610738892636160 n

 

Nakon provedenih konsultacija putem javnih rasprava, okruglih stolova i fokus grupa, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine je utvrdilo da su ključni problemi vezani za inspekcijski rad nedovoljno poznavanje propisa od strane poslodavaca, kao i nedostatak znanja u ovoj oblasti. Stoga UPFBiH prepoznajući potrebu za edukacijom poslodavaca, članova UPFBiH, organizira niz radionica o pravima i obavezama u postupku inspekcijskog nadzora.

Prva radionica o inspekcijskom nadzoru održana je u Goraždu, u biznis centru s ciljem sprečavanja kažnjavanja poslodavaca u situacijama kada za to nema zakonskog osnova, poboljšanja poslovne klime i promocije preventivnih u odnosu na represivne mjere.

radinica 16 10 19 1

 

Bitna svrha svake inspekcije je nadzirati poštivanje pozitivnih propisa od strane kontroliranog poslovnog subjekta i održati urednu situaciju u kontrolisanom upravnom području. Inspekcijskim nadzorom, inspektori ispituju provođenje zakona i drugih propisa neposrednim uvidom u poslovanje i postupanje fizičkih i pravnih lica i, zavisno od rezultata nadzora, izriču mjere na koje su ovlašćeni. Suština je da se djeluje preventivno, a ne represivno. Međutim, u praksi, situacija je potpuno drugačija. Prioritet se daje represiji,a ne prevenciji.

Primarni cilj radionice bio je educirati poslovne subjekte o pravima i obavezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora, značaju inspekcijskog nadzora, kao i načinu obavljanja nadzora.
Voditeljica radionice Diana Ružić napomenula je da je jedan od glavnih problema međusobna neusklađenost propisa kako za subjekte nadzora koji ih primjenjuju, tako i inspekcijskim organima koji vrše nadzor nad primjenom istih.

„Ovaj problem je, prema Izvještaju Ureda Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije uzrokovalo nekoliko faktora: složenost političkog sistema FBIH, odnosno, općenito BiH u kojoj postoji više nivoa vlasti kod donošenja propisa, zatim česte izmjene i intervencije na propise, što je rezultiralo donošenjem zakona u određenoj oblasti, na jednom nivou vlasti npr. federalnom, a da istovremeno, nije došlo do pravovremenog reagovanja i prilagođavanja tog/tih propisa na nivou Bosne i Hercegovine i obratno. Razlike u propisima dovode do različitog postupanja i različite prakse organa koji u radu primjenjuju propise koji međusobno nisu usklađeni, a što u daljem ima za posljedicu pravnu nesigurnost kod građana i pravnih lica kao subjekata nadzora“, kazala je Ružić.

radionicA 16 10 19 2

 

-Ova je edukacija bila jako bitna, obzirom da većina privrednih subjekata ima problem kad je inspekciji nazdor u pitanju. Ne znamo, u dovoljnoj mjeri svoja prava i obaveze, kao i dužnosti koje će biti propraćene tokom inspekcijskog nadzora. Inspekciju ne treba shvatiti niti posmatrati samo kao nekoga ko donosi respresivne mjere, nego cijeli proces treba biti preventivnog karaktera – kazala je ovom prilikom Šejla Bojadžija, predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Goražde. – I mislim da se svi poslodavci trebaju isto tretirati kada se radi o inspekcijskom nadzoru – dodaje Bojadžija.

Na radionici u Goraždu predstavljen je i Priručnik „Prava i obaveze poslodavaca kod vršenja inspekcijskog nadzora“, a nakon Goražda, radionice će biti održane i u Tešnju, Tuzli, Zenici, Bihaću, Mostaru i Sarajevu. Tokom radionica će predstavnici privatnih i javnih kompanija moći direktno sa stručnjakom iz ove oblasti razmijeniti stavove i iskustva o postupku inspekciijskog nadzora.

RADIONICA 16 10 3

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 8