Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana promocija Projekta podrške zapošljavanju u BiH PDF Ispis E-mail

25.7.2018.

 

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a uz podršku Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona, u Goraždu je održana promocija Projekta podrške zapošljavanju u BiH koji se realizuje uz pomoć Svjetske banke.

Riječ je o projektu u vrijednosti od 110 miliona KM koji će se implementirati u naredne četiri godine i u okviru kojeg se očekuje zapošljavanje 23.000 osoba. Ciljne grupe u projektu su dugoročno nezaposlene mlade osobe niskih stručnih kvalifikacija, osobe starosti 40 godina i više, te socijalno osjetljive grupe stanovništva.

Uz federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču, predstavnike Federalnog zavoda za zapošljavanje, predstavnike poslodavaca i nezaposlenih, promociji projekta prisustvovali su i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković te direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo.

Premijer Oković izrazio je svoju podršku ovom projektu te izrazio nadu da će njegovom realizacijom biti obuhvaćen značajan broj nezaposlenih iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Koristeći se prilikom, premijer je također iskazao pohvale radu Federalnog zavoda za zapošljavanje i Službe za zapošljavanje BPK-a, posredstvom kojih je u zadnjih nekoliko godina realizovan značajan broj programa zapošljavanja i stručnog osposobljavanja u ovom kantonu.

Učešće Svjetske banke u ovom projektu, kako je istaknuto, iznosit će 50 miliona KM. Od tog iznosa 29 miliona KM planirano je za područje Federacije, dok će se preostala sredstva u iznosu od 50 miliona KM u naredne četiri godine obezbijediti iz budžeta Federacije posredstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Na promociji je iskazana snažna podrška ovom projektu, budući da je pitanje zapošljavanja jedno od gorućih pitanja u BiH.

 
 
Potpisan kolektivni ugovor za oblast metalsje industrije PDF Ispis E-mail

31.07.2018.

Uposlenim u metalskoj industriju u FBiH najniža satnica povećana za 15-18 posto

kol metal 31.7.18-2

 

Ugovor se odnosi na 25.000 uposlenih u metalskoj industriji, a bit će na snazi nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH.

"Zadovoljstvo mi je što su pregovori protekli u korektnoj atmosferi bez podizanja tenzija uprkos tome što smo mi tražili jedno, a sindikati drugo. Naime, došlo je do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,75 posto, što predstavlja povećanje najniže satnice za 15-18 posto", kazala je Dropuljić.

Dodala je da su zadržani topli obrok i regres u iznosima koji su nepromijenjeni u odnosu na ranija rješenja.

"Također, pored utvrđene najniže satnice ostavljena je mogućnost poslodavcima i sindikatu da u slučaju ekonomske krize dogovore nižu od najniže satnice na određeni period, koji ne može biti duži od šest mjeseci", naglasila je Dropuljić.

Osim prava na ostvarivanje toplog obroka i na regres za godišnji odmor Melez je istakao da su Kolektivnim ugovorom definisani naknada plaće, način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, pravo na otpremninu, uvjeti za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, te otkazivanje kolektivnog ugovora.

"Iako je bilo teško u pojedinim trenucima pregovaranja došli smo do onoga što smo željeli", poručio je Melez.
 
Objavljen treći promotivni film o privrednim subjektima u sklopu ILO projekta PDF Ispis E-mail

24.07.2018.

U cilju implementacije projekta pod nazivom: „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“ koji će trajati 20 mjeseci objavljen je treći promotivni film govori o poslovanju izvozno orjentisanih kompanija sa područja BPK Goražde iz oblasti metalske industrije i mogućnostima uvođenja dualnog sistema obrazovanja.

LINK:https://www.youtube.com/watch?v=QeK4rN-YaDo

 
Održana 47. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

18.7.2018.

18.7.18

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 18.07.2018.godine 47. redovnu sjednicu, osmu u novom sazivu  na kojoj se našlo 14 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa 46.redovne sjednice Upravnog odbora i realizacije odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravni odbor je razmatrao informaciju o akivnostima između dvije sjednice.

Upravni odbor je razmatrao Nacrt Pravilnika o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata, te na isti nije imao primjedbi.

Više...
 
Potpisani ugovori o podršci neprofitnim organizacijama iz oblasti Ministarstva za privredu PDF Ispis E-mail

19.07.2018.

U Ministarstvu za privredu danas su potpisani ugovori s Privrednom komorom, Obrtničkom komorom i Udruženjem poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde o korištenju sredstava po Programu podrške razvoju neprofitnih organizacija za 2018. godinu.

Ministar za priverdu Anes Salman izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorima, kao i realizacijom zajedničkih aktivnosti sa ovim organizacijama kojima se doprinosi poboljšanju poslovnog okruženja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 110

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Koji zakonski propis je najviše otežavao Vaše poslovanje u 2017.godini?
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15