Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Kreditna sredstva 2024. godine - Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije PDF Ispis E-mail

09.07.2024.

Javni poziv za kandidovanje programa utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2024. godinu

1. Javni poziv

Odluke

1. Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2024. godinu

Program

1. Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2024. godinu

Izjave

1. Izjava o primljenim de minimis pomoćima i drugim državnim pomoćima

 
Rješavanje problematike vezane za realizaciju projekta izgradnje brze ceste Goražde – Sarajevo, prioriteno je za goraždansku privredu PDF Ispis E-mail

04.07.2024.

goraždansku privredu

Izvođenje radova na tunelu “Hranjen” i izgradnja brze ceste Hrenovica-Hranjen-Goražde bila je tema sastanka, koji su sa predstavnicima goraždanske privrede održali jučer premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov i ministar za privredu Zijad Briga. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Udruženja poslodavaca te Privredne komore BPK Goražde, koja je prezentovala pokazatelje privrednih kretanja na području našeg kantona sa posebnim osvrtom na implementaciju ovog najznačajnijeg projekta u historiji našeg kantona.

Također, bila je ovo prilika da se sagledaju postignuti privredni rezultati, kao i mogućnosti za njihovo poboljšanje u narednom periodu kroz unapređenje poslovnog ambijenta s posebnim akcentom na cestovno povezivanje Goražda sa Sarajevom, s obzirom da je realizacija ovog projekta od ključnog značaja za dalji razvoj privrede na ovom području.

Uzimajući u obzir činjenicu da je došlo do zastoja u realizaciji projekta, sa ovog sastanka donešen je zaključak kojim se traži od Skupštine BPK Goražde, da ukoliko se u roku od 20 dana ne naprave ozbiljni pomaci u realizaciji projekta brze ceste Goražde – Sarajevo s akcentom na izgradnju  tunela „Hranjen“, do kraja mjeseca jula 2024. godine, održi vanredna sjednica na kojoj bi se uz prisustvo predstavnika Vlade FBiH, JP „Autoceste“ FBiH, delegata u Parlamentu FBiH sa područja našeg kantona, predstavnika Udruženja poslodavaca i Privredne komore te drugih relevantnih sudionika u realizaciji ovog projekta, razmatrala aktualna problematika.

 
Održana 1. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

04.07.2024.

2 02 07 2024

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 02.07.2024.godine 1.redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 14 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao pregled prihoda i rashoda za 6 mjeseci u 2024.godini.

Upravni odbor je utvrdio nacrt programa manifestacije „Večer uspješnih poslovnih priča 2024“. Manifestacija se planira održati u drugoj polovini oktobra 2024.godine.

Primljena je k znanju informacija za podsticaj privredi u 2024.godini uz zaključak da se zatraži od ministarstva za privredu BPK Goražde informacija u kojoj je fazi implementacija projekta “Nabavka opreme za rekreacijski kompleks bazena otvorenog tipa “ u Vitkovićima za koji je izdvojeno 350.000,00 KM.

Pokrenuta je i inicijativa za izmjenu Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde, u kojoj se traži ukidanje obaveze plaćanja poreza na imovinu za benzinske pumpe.

Upravni odbor je razmatrao pregled dosadašnjih subvencioniranja dijela profirne marže putem BBI banke uz konstataciju da su ovo vrlo pozitivne stvari koje je uradila Vlada BPK Goražde i ministarstvo za privredu BPK Goražde. Upravni odbor preporučuje ministarstvu za privredu i Vladi BPK Goražde da nastavi sa ovakvim aktivnostima, jer su se pokazale kao vrlo efikasne, jer su privredni subjekti iz veoma povoljnih kreditnih sredstava uspjeli nabaviti potrebnu opremu, mašine, vozila, građevinske objekte i sve drugo što je bilo neophodno za održivost i unapređenje njihovog poslovanja.

Razmatran je i pregled odluka o davanju na korištenje objekata u krugu bivše kasarne „Goražde 1“.

Upravni odbor podržava opredjeljenje Vlade BPK Goražde da ustupi neperspektivnu vojnu imovinu privrednim subjektima.

Međutim, članovi Upravnog odbora smatraju da je prije početka dodjele objekata trebalo raspisati javni poziv, na koji su se mogli prijaviti i ostali eventualno zainteresovani privredni subjekti, koji su u tom momentu imali potrebu da po povoljnijim uslovima dobiju objekte za otpočinjanje ili proširenje svoje djelatnosti, zbog boljih efekata i većeg nivoa transparentnosti.

 

1 02 07 2024-1

Upravni odbor je primio k znanju i informaciju o novoosnovanim privrednim subjektima za 6 mjeseci u 2024.godini. Ukupno je registrovano 6 novih prrivrednih subjekakata sa oblikom organizovanja d.o.o.

Upravni odbor je nastavku sjednice ponovio svoj stav po pitanju članarine Turističke organizacije da ne podržavaju obavezno plaćanje članarine, te da će te stavove uputiti ministarstvu za privredu i Vladi BPK Goražde.

Do kraja sjednice članovi Upravnog odbora su razmatrali najave poskupljenja električne energije, te o konsekvencama koje će to prouzrokovati.

 
XXIII redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

28.05.2024.

Usvojen Program rada za 2024. godinu

h

Ekonomsko socijalno vijeće Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na sjednici održanoj danas razmatralo je a potom i usvojilo Izvještaj o radu za 2023. godinu te Program rada za 2024. godinu, uz čiju implementaciju i zajednički rad se mogu  postići  zadovoljavajuća rješenja u interesu svih socijalnih partnera.

Kako se u Programu između ostalog navodi, u okviru svojih nadležnostii Vijeće će i u 2024. godini voditi aktivnosti u oblasti ekonomske, socijalne i razvojne politike, raditi na afirmaciji i zaštiti ekonomskih i socijalnih prava i interesa zaposlenika i poslodavaca uz razvoj sistema kolektivnog pregovaranja.

Također, na današnjoj sjednicii razmatran je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o šumama te Informacija o aktivnostima kada je riječ o realizaciji projekta izgadnje tunela „Hranjen“.

 
Javni natječaj za grant sredstva u 2024. godini PDF Ispis E-mail

15.05.2024.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisuje Javni natječaj za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera za 2024. godinu. Predmet javnog natječaja je prikupljanje prijava za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera.

Tekst Javnog natječaja i ostalu potrebnu dokumentaciju po projektima možete pogledati u nastavku.

JAVNI-NATJEČAJ

Za projekte pod rednim brojevima od 1-5, svu neophodnu dokumentaciju navedenu u Smjernicama za podnosioce prijava potrebno je dostaviti putem online platforme https://javnipozivi.fmrpo.gov.ba

PROJEKAT BR. 1: Izgradnja poduzetničkih zona

PROJEKAT BR. 2: Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture

PROJEKAT BR. 3: Poticaj za organiziranje sajmova gospodarstva

PROJEKAT BR. 4: Jačanje konkurentnosti MSP

PROJEKAT BR. 5: Podrška MSP u IT sektoru

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju za projekte pod 6 i 7 možete pogledati u narednom tekstu. Za ova dva projekta prijave se dostavljaju poštom ili osobno. Za ove projekte sva neophodna dokumentacija navedena u Smjernicama za podnosioce prijava šalje se preporučeno poštom u zapečaćenim kuvertama na naznačenu adresu.

PROJEKAT BR. 6: Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti

Smjernice za podnosioce prijava

Obrazac projektnog prijedloga

Izjava-o-realizaciji-projekta-I-1

Izjava-o-neosudivanosti-i-nevodenju-postupka-I-2

Izjava-o-nesudjelovanju-u-koruptivnim-radnjama-I-3

Izjava-o-primljenim-de-minimis-pomocima-i-drugim-drzavnim-pomocima-I-4

PROJEKAT BR. 7: Poticaj novoosnovanim subjektima malog gospodarstva

Smjernice za podnosioce prijava

Obrazac projektnog prijedloga

Izjava-o-realizaciji-projekta-I-1

Izjava-o-neosudivanosti-i-nevodenju-postupka-I-2

Izjava-o-nesudjelovanju-u-koruptivnim-radnjama-I-3

Izjava-o-primljenim-de-minimis-pomocima-i-drugim-drzavnim-pomocima-I-4

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 198

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24