Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana četvrta edukacija na temu: „TOP PITANJA IZ OBLASTI POREZA NA DOHODAK, FISKALIZACIJE, PLATNOG PROMETA I RAČUNOVODSTVA“ PDF Ispis E-mail

10.12.2019.

edukacija 10.12.19-1

Udruženje poslodavaca BPK Goražde, u saradnji sa „Revicon“ d.o.o. Sarajevo održalo je četvrtu edukaciju na temu: „TOP PITANJA IZ OBLASTI POREZA NA DOHODAK, FISKALIZACIJE, PLATNOG PROMETA I RAČUNOVODSTVA“.

Edukacija je podjeljena na četiri dijela:

Prvi dio se odnosio na : TOP 10 PITANJA IZ OBLASTI POREZA NA DOHODAK I DOPRINOSA

•             Obaveza uplate doprinosa na neisplaćene plaće?

•             Osnovica za obračun doprinosa

•             Neobračunavanje raznih dodataka na plaću

•             Ne/samostalni rad: puni ili “mali” doprinosi?

•             Neoporeziva primanja zaposlenika

•             Šta jeste, a šta nije korist zaposlenika?

•             Upotreba službenog vozila u privatne svrhe

•             Isplate radnicima po osnovu sudskih presuda

•             Tretman raznih primanja direktora-menadžera

•            

Više...
 
EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE ODRŽALO JE SVOJU 7. REDOVNU SJEDNICU PDF Ispis E-mail

04.12.2019.

Razmatrana Inicijativa Udruženja poslodavaca o formiranju Koordinacionog tijela za parafiskalne namete

Na sjednici su, pored Programa rada Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019.godinu, razmatrani nacrti Budžeta i Zakona o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2019.godinu, nacrt Zakona o ugostiteljstvu FBiH te Inicijativa Udruženja poslodavaca o formiranju koordinacionog tijela za parafiskalne namete.

Kada je riječ o nacrtu Zakona o ugostiteljstvu FBiH, u organizaciji Ministarstva za privredu BPK Goražde,  održane  su javne rasprave, na kojim je bilo dosta primjedbi na pomenuti Zakon. I Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde je imalo određenih primjedbi na pomenuti zakon, te će na isti dostaviti svoje primjedbe Ministarstvu okoliša i turizma FBIH.

 Mi ćemo nastojati na neki način da smanjimo obavezu privrednim društvima, u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za njihovo poslovanje što bi stvorilo uslove za ugodnije življenje na ovom prostoru. Koliko bi to uticalo na smanjenje budžeta, ostaje da se vidi , a Vlada će razmotriti mogućnosti na koji način će nadoknaditi ta sredstva. Na više sjednica raspravljamo o demografskoj slici društva,  ne samo u okviru sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća, na koji način da smanjimo odliv stanovništva sa ovih prostora , i mislim da bi upravo smanjenje parafiskalnih i fiskalnih nameta, što je  predložilo  Udruženje poslodavaca, bio dobar način da se zadrži stanovništvo u kantonu“- kazao je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

 

Razmatran je i Nacrt Budžeta BPK Goražde za 2020.godinu, te je donesen određen zaključak o istom.

Na inicijativu Udruženja poslodavaca, donesen je zaključak da se formira Koordinaciono tijelo za parafiskalne namete, čija bi obaveza bila  između ostalog praćenje koliko bi smanjenje parafiskalnih nameta uticalo na smanjenje budžeta.

„U Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu već postoji takvo tijelo koje bi se sastojalo od predstavnika Udruženja poslodavaca, Ministarstva za  finansije, Ministarstva privrede i lokalnih zajednica na nivou kantona.  Naime, već postoji Registar parafiskalnih nameta na nivou Federacije BiH i na nivou kantona,  što bismo posebno ažurirali. Smanjenjem fiskalnih nameta privrednicima, smatramo da bi došlo do povećanja  plata u privredi, a te plate su upravo razlog iseljenja stanovništva sa ovih prostora“-ističe Adnan Bukva, član Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde.

04.12.19 esv

 
Potpisani ugovori za podršku razvoja neprofitnih organizacija PDF Ispis E-mail

03.12.2019.

 

Danas je u Ministarstvu privrede Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za podršku razvoja neprofitnih organizacija s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu.

Ugovore su potpisali ministar privrede Mensad Arnaut i predstavnici četiri neprofitne organizacije s područja ovog kantona.

U proteklom periodu, Ministarstvo je raspisalo javni poziv za dostavljanje prijedloga zahtjeva za finansiranje iz Programa utroška sredstava Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za podršku razvoju neprofitnih organizacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu. Sredstva su planirana u budžetu za 2019. godinu i po planu i programu određen je iznos od 15. 000 KM.

Više...
 
JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE PRIJEDLOGA PROJEKATA ZA POBOLJŠANJE INOVATIVNIH KAPACITETA MIKRO, MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA PDF Ispis E-mail

29.11.2019.

 

JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE PRIJEDLOGA PROJEKATA ZA POBOLJŠANJE INOVATIVNIH KAPACITETA MIKRO, MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA

U četvrtak, 28.11.2019. godine, objavljen je Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih poduzeća (MMSP).

Fond od milion i po eura bespovratnih sredstava unutar projekta EU4Business dostupan je za projekte koji povećavaju konkurentnost MMSP kroz inovacije:

  • razvoj proizvoda / usluga kroz nove pristupe
  • u pred-produkciji, proizvodnji i post-produkciji,

na primjer, kroz upotrebu opreme na višem tehnološkom nivou, uvođenje standarda i certifikaciju, digitalizaciju i uvođenje e-poslovanja, obuku menadžmenta i osoblja, itd.

Pravna lica iz BiH koja pripadaju kategoriji MMSP mogu aplicirati na ovom Pozivu. Iznos bespovratnih sredstava je 100.000 eura po projektu.

Više...
 
Održan treći modul edukacija na temu: „TOP 30 PITANJA IZ OBLASTI RAČUNOVODSTVA I POREZA“ PDF Ispis E-mail

28.11.2019.

edukacija 28.11.19 1

Udruženje poslodavaca BPK Goražde je danas organizovalo treći modul edukacija na temu: „TOP 30 PITANJA IZ OBLASTI RAČUNOVODSTVA I POREZA“.

Predavač iz „Revicon-a“ je bila Amra Salihović – konsultatant iz računovodstvene i porezne oblasti.

Edukacija je bila podjeljena u 3 oblasti:

-        TOP 10 PITANJA IZ OBLASTI RAČUNOVODSTVA PRIVREDE

-        TOP 10 PITANJA IZ OBLASTI POREZA NA DOBIT I POREZA PO ODBITKU

-       

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 132

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19