Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
MINISTAR PRIVREDE BPK GORAŽDE POSJETIO SVOG KOLEGU U KANTONU SARAJEVU PDF Ispis E-mail

19.02.2021.

Razgovarano o inteziviranju saradnje između dva ministarstva privrede

Ministar za privredu Bosansko – podrinjskog  kantona Goražde Mensad Arnaut posjetio je juče, 16.02.2021.godine, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, gdje se sastao sa Adnanom  Delićem, ministrom privrede ovog kantona.

Na sastanku je razgovarano o nastavku privredne saradnje između ova dva ministarstva. Osnovni  fokus razgovora bio je na nastavku i implementaciji povoljne kreditne linije  za privredne subjekte s područja našeg kantona putem BBI banke, kroz subvencioniranje dijela kamata.

Ministar za privredu BPK Goražde Mensad  Arnaut zahvalio se ovom prilikom Ministarstvu  privrede i Vladi Kantona Sarajevo na podršci u iznosu od 300.000,00 KM za uspostavu ove kreditne linije, putem koje je, uz učešće dijela sredstava Ministarstva za privredu BPK Goražde, do sada plasirano preko 8.000.000.00 KM povoljnih kreditnih sredstava za privredne subjekte s područja našeg kantona.

On je takođe istakao da je podrška Ministarstva privrede i Vlade Kantona Sarajevo bila od ogromnog značaja za razvoj privrede našeg kantona i glavni pokretač uspostave i implementacije kreditne linije, uz  izražavanje potrebe da se zajednička saradnja i ubuduće nastavi.

Na zajedničkom sastanku zaključeno je da tu saradnju treba intezivirati, a s tim ciljem i organizovati sastanak između delegacija vlada BPK Goražde i Kantona Sarajevo i resornih ministara privrede oba kantona, kako bi se ona konkretizovala .

U nastavku sastanka, razgovarano je i o mogućim projektima s ciljem jačanja privredne saradnje između ova dva kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba
 
Vlada KS utvrdila izmjene Zakona o šumama KS: Umanjenje nameta privrednicima za opštekorisne funkcije šuma PDF Ispis E-mail

19.02.2021.

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjeni zakona o šumama Kantona Sarajevo kojim se za 50 posto umanjuje naknada, odnosno parafiskalni namet za opštekorisne funkcije šuma, koju plaćaju pravni subjekti u Kantonu Sarajevo.

“Izmjenama je precizirano da se ova naknada za pravna lica čije je sjedište na području Kantona Sarajevo, kao i dijelove pravnih lica čije je sjedište izvan KS, ali obavljaju djelatnost na području KS-a, umanji sa trenutnih 0,07 posto na 0,035 posto od ukupnog ostvarenog prihoda tromjesečno i po završenom godišnjem računovodstvenom izvještaju prema mjestu ostvarenog prihoda”, naveo je ministar privrede Adnan Delić.

Dodao je da je ova odluka u skladu sa opredjeljenjem Vlade da se umanje određeni parafiskalni nameti i rastereti privreda.

Istakao je da ova odluka neće imati negativne posljedice po funkcije šuma.

Prijedlog zakona upućen je u skupštinsku proceduru, uz prijedlog da se donese po skraćenom postupku.

 
Upriličena posjeta Gradonačelnika Grada Goražde sa saradnikom PDF Ispis E-mail

28.01.2021.

gradonačelnik 1

 

U sklopu posjete svim privrednim asocijacijama koje rade i djeluju u sklopu Biznis centra Goražde, Gradonačelnik Grada Goražde gosp. Ernes Imamović posjetio je dana 28.01.2021.godine i Udruženje poslodavaca BPK Goražde.

Pored Gradonačenika i pomoćnika gradonačelnika za finansije gosp. Muamera Krašića, sastanku su ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde prisustvovali predsjednica Udruženja poslodavaca Šejla Bojadžija i sekretar Adnan Bukva.

Predstavnici Udruženja poslodavaca upoznali su gradonačelnika sa problemima sa kojima se suočavaju poslodacima, opterećenjima koje plaćaju poput komunalne takse, komunalne naknade, rente i drugih naknada koje su pod ingerencijom Grada Goražde.

Upoznali su Gradonačelnika o najbitnijim projektima koje je Udruženje poslodavaca realizovalo u prethodnih periodima, poput Privredng vodiča, edukacija, analize parafiskalnih nameta, pomoć pri organizaciji konferencije PIT DRINA, dnevnika FACE TV, te mnogih drugih aktivnosti i projekata.

Također, najavili su i neke druge projekte, te nastavak nekih starih, te je gradonačelnik obećao u skladu sa finansijskim mogućnostima Grada Goražde podržati sve dobre projekte.

gradonačelnik 2

 
EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE BPK GORAŽDE ODRŽALO 15. REDOVU SJEDNICU Razmatrani veoma bitni strateški dokumenti za naš kanton PDF Ispis E-mail

21.01.2021.

Razmatrani veoma bitni strateški dokumenti za naš kanton

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 15.sjednici razmatrali su Program rada Vlade i Ciljeve i politiku Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2021.godinu kao i Strategiju razvoja našeg kantona za period 2021-2027.godina.

Ovi dokumenti smjernica su za budući razvoj našeg kantona, a podrška, sugestije i prijedlozi ekonomsko-socijalnih partnera Vlade u tom procesu su veoma bitni, posebno kad je riječ o njegovom privrednom razvoju.

Prema riječima predsjednice Udruženja poslodavaca BPK Goražde Šejle Bojadžije, privrednici i poslodavci očekuju usvajanje COVID 2 zakona i ponovno usmjerenje sredstava kao pomoć privredi u 2021.godini jer je to, kako ona ističe, minimum što se može uraditi za goraždansku privredu koja opstaje i postiže pozitivne rezultate uprkos svim nedaćama koje su zadesile čitav svijet, pa i naš kanton.

Više...
 
EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE BPK GORAŽDE ODRŽALO 14.REDOVNU SJEDNICU PDF Ispis E-mail

14.01.2021.

Razmatran nacrt Budžeta BPK Goražde za 2021.godinu u predloženom iznosu od 39.524.000,00 KM

Ekonomsko-socijalno vijeće Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 14. redovnoj sjednici održanoj danas razmatralo je i podržalo nacrt Budžeta BPK Goražde za 2021.godinu.

Namjera Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  bila je da sa svojim socijalnim partnerima, predstavnicima poslodavaca i sindikata, još jednom, nakon provedenih javnih rasprava te upućivanja konačnog prijedloga prema Vladi i Skupštini BPK Goražde, razmotri nacrt ovog dokumenta,  kako bi se što više budžetskih potreba moglo uspješno isfinansirati u 2021. godini.

Stavovi članova Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde, posebno onih koji dolaze iz realnog sektora, ali i sindikata da će podržati Budžet BPK Goražde za 2021.godinu u predloženom iznosu, a to je 39.524.000,00KM, ali uz zaključak da se što prije iznađu finansijska sredstva za podršku privredi i obrtu i to iz namjenskih sredstava u Budžetu BPK Goražde, a za čiju prenamjenu je potreban novi federalni COVID zakon, koji bi to omogućio.

Predstavnici Udruženja poslodavaca su ostali pri svmo stavu da zahtjevaju podršku privredi i obrtu u iznosu od milion KM, za šta smatraju da bi bilo itekako značajno za održivost i opstojnost privrede i obrta na području BPK Goražde.

Predstavnici Vlade BPK, privrednika i sindikata,  saglasni su da je planirani budžet nedovoljan u odnosu na potrebe i zahtieve.

 

Ministar za privredu za medije je izjavio:

„Između ostalog, danas smo razgovarali o podršci, odnosno podsticajima obrtu i privredi na prostoru BPK Goražde u okviru našeg budžeta. Ostavljeni su ekonomski kodovi koji su ranije bili po Zakonu o ublažavanju posljedica pandemije virusa COVID-19, imajući u vidu da će i u narednom periodu Vlada Federacije sigurno ići u aranažman sa MMF-om kako bismo mogli direktno pomagati privredi i obrtu na prostoru cijele FBiH, a time i BPK Goražde.  Vrlo bitno za nas i naš budžet jeste da ih novim COVID zakonom podržimo kroz određeni dio namjenskih sredstava, kao što je to bilo po ranijem zakonu i jednostavno preusmjerimo u drugu namjenu. Obzirom da su ta sredstva u budžetu BPK Goražde namjenska, i ta sredstva su sigurna, tako da možemo intervenisati do donošenja novog COVID zakona".

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde na današnjoj sjednici donijelo je zaključak kojim se predlaže Vladi BPK Goražde da uradi preporuku koja bi se uputila prema Vladi Federacije BiH da u zakonu koji će tretirati ublažavanje štetnih posljedica predloži član koji će omogućiti kantonima da mogu koristiti namjenska sredstva sa podračuna za podršku privrednim subjektima i obrtnicima.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 154

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20