Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana 43. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

12.07.2017.

Copy of IMG 2412

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 12.07.2017.godine 43. redovnu sjednicu na kojoj se našlo 12 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa 42.redovne sjednice Upravni odbor je razmatrao Finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca za 6 mjeseci 2017.godine, te pregled uplata članarina po firmama za 6 mjeseci 2017.godine.

U nastavku sjednice Upravni odbor je primio k znanju informaciju o aktivnostima između dvije sjednice koje su bile mnogobrojne, počevši od nekoliko sastanaka u Sarajevu, od aktivnosti u Biznis centru, ILO projektu u kojem Udruženje poslodavaca učestvuje sa svojim projektom „Izrada promotivnog filma o privrednim subjektima BPK Goražde“, te od drugim aktuelanim temama kako u Biznis centru tako i šire.

Upravni odbor je pokrenuo inicijativu za izmjenu 3 kantonalna zakona i to: Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde, Zakona o komunalnim djelatnostima BPK Goražde i Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde.

Naime, kada je u pitanju Zakon  o komunalnim taksama BPK Goražde dat je prijedlog da se formira radna grupa za izradu izmjene Zakona, odnosno tarifnog broja 1 u kome su grupisane djelatnosti i iznosi.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde smatra da se trebaju odrediti kriteriji i određeni parametri koji bi bili polazna osnova za izračunavanje visine komunalne takse.

Kao kriterije Upravni odbor predlaže da se uzme broj radnika, površina koju zauzima poslovni subjekt, te veličina istaknute firme.

Upravni odbor smatra da je neprihvatljivo po sadašnjem zakonu grupisanje određenih djelatnosti koji ne ostvaruju ni približno isti profit, a posebno izdvajamo u prvoj grupi distribuciju nafte sa oblastima telekomunikacija, bankarstva i igara na sreću.

Kada je u pitanju Zakon  o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde dat je prijedlog za ukidanje obaveze plačanja benzinskih pumpi i zemljišta upotrebljeno za benzinsku pumpu ili smanjenje prema prijedlogu za izmjenu pomenutog Zakona koji će Udruženje poslodavaca dostaviti resornom ministarstvu.

Više...
 
Održana peta sjednica Upravnog odbora Biznis centra PDF Ispis E-mail

11.07.2017.

Copy of IMG 2408

 

11.07.2017.godine održana je peta redovna sjednica Upravnog odbora Biznis centra Goražde.

Na dnevnom redu su bile tačke dnevnog reda riješavanje problematike grijanja Biznis centra Goražda kao i riješavanje problema čiščenja zgrade Biznis centra, te druga aktuelna pitanja vezana za Biznis centar Goražde.

Donesena je Odluka da se nabavi interventnih 3 tone peleta, a preostalih 3 tone peleta koliko je ukupno potrebno za zagrijavanje zgrade za cijeli zimski period zatražiti od Vlade BPK Goražde i Grada Goražda koji je vlasnik zgrade i česti korisnici sala koje zauzimaju najveći dio objekta.

Razgovaralo se i o problemu čiščenja zgrade, te je donesena odluka da se troškovi oko čišćenja zgrade također popolove za Vladom i Gradom Goraždom.

Donesen je također Zaključak da se traži sastanak sa gradonačelnikom sa kojim će se također razgovarati o ovim i drugim bitnim temama o centru.

 
Skupština BPK Goražde donijela Zakon o koncesijama BPK Goražde PDF Ispis E-mail

11.07.2017.

Skupšina BPK Goražde na svojoj 25.redovnoj sjednici održanoj 07. juna 2017.godine donijela je Zakon o koncesijama BPK Goražde.

ZAKON O KONCESIJAMA BPK GORAŽDE

 

 
Vlada BPK Goražde donijela Odluku o provođenju projekta poboljšanja poslovnog okruženja u BPK Goražde PDF Ispis E-mail

11.07.2017.

IMG_6233

Vlada BPK Goražde na 103.redovnoj sjednici održanoj 18.05.2017.godine donijela je Odluku o provođenju projekta poboljšanja poslovnog okruženja u BPK Goražde.

Ista Odluka izašla je u službenim novinama BPK Goražde broj:07/07 od 04.07.2017.godine

 

ODLUKA:

 
BiH postaje vojna sila: Proizvodimo puške s NATO-ovim komponentama PDF Ispis E-mail

10.07.2017.

 

 
BiH postaje vojna sila: Proizvodimo puške s NATO-ovim komponentama

Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije u prvih šest mjeseci ove godine izvezlo je naoružanja, municije i vojne opreme u iznosu od oko 150 miliona maraka, pokazali su podaci koji su u posjedu „Avaza“.

U Sarajevu je prije nekoliko dana održan i sastanak ministra energije u Vladi FBiH Nermina Džindića s direktorima ovih kompanija, na kojem su i prezentirani ovi podaci.

Na sastanku su bili direktori državnih firmi "Igman“ iz Konjica, BNT iz Novog Travnika, "Binas" iz „Bugojna“, "Vitezit" iz Viteza, "Unis Ginex" iz Goražda, „Pretis“ iz Vogošće, "Zrak" iz Sarajeva, Remontni zavod Hadžići te pet privatnih firmi: "Pobjeda Rudet", "AC Unity" i "Pobjeda Technology" iz Goražda, "Koteks" iz Tešnja te "Guma-co" iz Bugojna.

Ministar Džindić nam je rekao da je plan poslovanja već premašen te da su ovi rezultati pokazali da namjenska industrija bilježi veliku ekspanziju. U prošloj godini izvezeno je naoružanja u iznosu od 249 miliona KM.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 92

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Koji zakonski propis sa područja BPK Goražde najviše opterećuje Vaše poslovanje?
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39