Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Potpisani ugovori s predstavnicima privrednih subjekata kojima su odobrena finansijska sredstva po Programu podrške privatnim preduzećima i poduzetnicima PDF Ispis E-mail

25.12.2023.

potpis privreda 2023

MMinistar za privredu BPK Goražde Zijad Briga  danas je potpisao ugovore s predstavnicima privrednih subjekata kojim su odobrena finansijska sredstva  po Programu podrške privatnim preduzećima i poduzetnicima na području BPK Goražde za 2023. godinu, a saglasnost za potpisivanje ovih ugovora dala je Vlada BPK Goražde.

Sredstva za sufinansiranje projekata u iznosu od 84.000,00 KM odobrena su za 16 privrednih subjekata, kojim se na ovaj način  daje mogućnost za dalji privredni razvoj  kao i  stvaranje boljeg poslovnog ambijenta i uvjeta za novo upošljavanje.

Prema riječima ministra, Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo će  i u budućnosti nastojati pružati podršku privatnim preduzećima i poduzetnicima, a kako je naglašeno ovom prilikom, u narednoj budžetskoj godini za ovu namjenu planirana su znatno veća finansijska sredstva.

„Pored ulaganja u industrijsku zonu na lokalitetu bivše kasarne „Goražde I“ gdje će poslovati više privrednih subjekata, u narednoj budžetskoj godini planirana su znatno veća sredstva za nove programe i projekte, te kreditne linije  kako bi smo  dali podršku privrednom razvoju jer investiranjem u privredu ujedno investiramo u razvoj BPK Goražde  i održivost svih institucija na ovom prostoru “-naglasio je ministar Briga.

Riječi zahvalnosti resornom ministarstvu na podršci i investicijama u privredu uputio je direktor kompanije „Yusri“ d.o.o. Nihad Ćulov.

„Aplicirali smo sa namjerom za proširenje proizvodnih kapaciteta.  Uspostavili smo pogone za obradu plastike a sada radimo pogone za obradu metala i ova podrška uz naše investiranje će omogućiti nabavku jedne neophodne mašine“-ističe Ćulov .

Sredstva koja su putem javnog poziva dodjeljena privatnim preduzećima i poduzetnicima kreću se od 5.000 do 6.000KM .

 
Održan peti mrežni sastanak lokalnih partnerstava za zapošljavanje PDF Ispis E-mail

25.12.2023.

8c0bdfac-f869-40b0-8510-572bc3d70fce

 

U Sarajevu je 21.i 22.12.2023.godine u okviru ILO projekta održan peti mrežni sastanak lokalnih partnerstava za zapošljavanjena temu „Naučene lekcije i održivost intervencija u zapošljavanju“, na kome su prisustvovala  dva predstavnika iz Lokalnog partnerstva Goražde i to Asima Džambegović iz grada Goražde i Adnan Bukva ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Na sastanku su predstavljeni rezultati postignuća u EU4Business Recovery projekta te predstavljeni pokazatelji u LEP II projektu.

103b14f3-ec98-48b1-af66-890df556e4bc

Lokalna partnerstva su prvog dana u nastavku radila na temu „Naučene lekcije u prethodnom periodu“ obrađujući slijedeće oblasti:

- obuke za tržišta rada

- podrška razvoju poduzetništva

- upravljanje partnerstva

- obuke za parterstva i mrežni sastanci

Drugog dana obrađivala se oblast održivosti partnerstava, održivosti podržanih malih biznisa i održivosti obuka za tržište rada

Na kraju mrežnog sastanka prezentiran je poziv u okviru EU4Employment.

ce22750c-a75d-4869-afe1-18ee997e1d4b

 
Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde predstavilo uspješne rezultate dvogodišnjeg projekta podržanog od strane Evropske unije PDF Ispis E-mail

19.12.2023.

ald 19 12 23

 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde s ponosom objavlilo finalne rezultate dvogodišnjeg projekta "Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada" finansiranog od strane Evropske unije, uz implementaciju Međunarodne organizacije rada.

Među ključnim rezultatima i postignućima tokom projekta izdvajamo: Izrađena dva nova nastavna plana i programa za obrazovanje odraslih i priručnika za zanimanja Mašinbravar i Zavarivač; Održan trening za 72 nezaposlene osobe koje su dobile certifikat za Mašinbravar ili Zavarivač; Održan trening za 10 osoba po MOR metodologiji; Podržana 4 Start-Up projekta: Saminop, Bon Bellus, Samke, Školski raspust; Provedena promotivna kampanja projekta s ciljem promocije zapošljavanja kroz jače i aktivnije partnerstvo; U toku trajanja projekta zaposlena je 31 osoba; Izrađena web platforma za Službu za zapošljavanje BPK Goražde; Održan Sajam zapošljavanja pod nazivom „Poslovi budućnosti“; Održano pet inspirativnih radionica „Obrazovanje za promjene“; Opremljen „Coworking prostor“ za pomoć malim biznisima; Obezbjeđena mentorska podrška selektovanim Start-up projektima u oblastima digitalnog marketinga, administracije i finansija.

 

aldi 19 12 23 2

 

U okviru projekta, razvijeni su dokumenti od velike važnosti za lokalnu zajednicu, koji čine osnovu budućih aktivnosti partnerstva: Istraživanje o potrebama budućeg tržišta rada i radnom snagom (IPRS) 2022-2025; Lokalni akcioni plan za zapošljavanje Grada Goražde 2024-2026; Partnerstvo za uspjeh – preporuke za razvoj partnerskog sistema podrške zapošljavanju; Prijedlog politike za promociju i podršku inovativnim start-up biznisima u Gradu Goražde; Program za Start-Up podršku mladim nezaposlenim osobama Grada Goražde; Akcioni plan - Podrška lokalne zajednice u razvoju karijere mladih ljudi u izrastajućim sektorima i zanimanjima.
Kroz implementaciju ovih ključnih dokumenata, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde uspješno postavlja temelje za održiv ekonomski razvoj, jačanje zaposlenosti, te stvaranje podsticajnog okruženja za inovacije i preduzetništvo.
 
aldi 19 12 23 3
 
Prema riječima gradonačelnika Grada Goražda, Ernesta Imamovića: "Rezultati ovog projekta su ključni za daljnji razvoj naše lokalne zajednice. Projekat je omogućio konkretne korake ka stvaranju održivog tržišta rada i podrške mladima u pokretanju vlastitih biznisa."
Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Goražde želi se zahvaliti svim partnerima, donatorima, volonterima i lokalnoj zajednici na podršci tokom realizacije ovog projekta.
 
"Ponosni smo na rezultate koje smo postigli kao tim. Ovo je nastavak naše posvećenosti jačanju lokalne ekonomije i podrške zapošljavanju.", istakla je Meliha Gačanin, ALDI Izvršna direktorica.
Program realizuju partneri u okviru projekta “Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji se provodi u okviru prjekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR).
 
aldi 19 12 23 4

 

 

 
Poslodavci nezadovoljni povećanjem cijene struje privredi, pozdravljaju isplatu dvije prosječne plaće radnicima bez poreza PDF Ispis E-mail

19.12.2023.

 

Poslodavci nezadovoljni povećanjem cijene struje privredi, pozdravljaju isplatu dvije prosječne plaće radnicima bez poreza

U Udruženju poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine izražavaju nezadovoljstvo odlukom Vlade Federacije BiH da ograniči, a u suštini, poveća cijenu električne energije za 20 posto za privredna društva u Federaciji BiH za 2024. godinu.

"Zakonom o električnoj energiji u FBiH mnoga privredna društva će preći sa javnog na tržišno snabdijevanje, čime će Elektroprivreda BiH dodatno zaraditi između 25 i 28 miliona KM. No, to očigledno nije dovoljno pa će se svi problemi poslovanja Elektroprivrede BiH prebaciti na teret privrede, odnosno, građana", istaknuo je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

Podsjeća da je u prethodne dvije godine električna energija za privredna društva u FBiH već poskupila za 44 posto, a sa najnovijim povećanjem cijena to poskupljenje će iznositi oko 72,8 posto.

"Privrednici u FBiH se suočavaju sa još jednim bespotrebnim nametom koji dodatno pogoršava poslovni ambijent u FBiH i, vjerovatno, uzrokovati pad privrednih aktivnosti u narednoj godini", ističe Smailbegović.

UPFBiH pozdravlja činjenicu da je Vlada FBiH dijelom uvažila zahtjeve poslodavaca i sindikata iz realnog sektora i omogućila isplatu dvije prosječne plaće zaposlenima u realnom sektoru u prvih šest mjeseci naredne godine, bez plaćanja poreza i doprinosa na ovu isplatu.

"Ovo je rezultat naših aktivnosti i lobiranja u nadležnim ministarstvima u Vladi FBiH tokom cijele ove godine. Naravno, da bismo bili zadovoljniji da se povećanje plaća radnicima do 400 KM, sa minimalnom uplatom poreza i doprinosa realiziralo tokom ove godine, kako smo tražili. Pozivamo sve članice, ali i poslodavce koji nisu učlanjeni u UPFBiH da sa isplatama neoporezivog dijela plaće krenu već u februaru naredne godine", ističe Smailbegović.

Očekujemo da što prije Vlada FBiH predloži, a Parlament FBiH usvoji zakone o doprinosima i porezu na dohodak, koji će značajno smanjiti opterećenja na plaće, kako bismo od sredine naredne godine imali značajno rasterećenje cijene rada, naglašavaju u UPFBiH.
 
Povećan prag za ulazak u sistem PDV-a PDF Ispis E-mail

19.12.2023.

 

Povećan prag za ulazak u sistem PDV-a

 
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je 23. novembra 2023. godine Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim se, zbog inflacije i povećanja cijena roba i usluga, povećava prag za ulazak u sistem PDV-a, sa postojećih 50.000 KM na 100.000 KM. Na ovaj način se dodatno rasterećuju preduzeća koja imaju male prihode.
 
UPFBiH napominje da je ovo jedna od inicijativa Udruženja poslodavaca u FBiH, pored niza drugih izmjena koje je iniciralo u ovom zakonu.

Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost objavljen je u Službenom glasniku BiH, broj: 80/23, od 24.11.2023. godine i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH". Zakon možete preuzeti OVDJE.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 195

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23