Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana 47. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

18.7.2018.

18.7.18

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 18.07.2018.godine 47. redovnu sjednicu, osmu u novom sazivu  na kojoj se našlo 14 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa 46.redovne sjednice Upravnog odbora i realizacije odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravni odbor je razmatrao informaciju o akivnostima između dvije sjednice.

Upravni odbor je razmatrao Nacrt Pravilnika o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata, te na isti nije imao primjedbi.

Više...
 
Potpisani ugovori o podršci neprofitnim organizacijama iz oblasti Ministarstva za privredu PDF Ispis E-mail

19.07.2018.

U Ministarstvu za privredu danas su potpisani ugovori s Privrednom komorom, Obrtničkom komorom i Udruženjem poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde o korištenju sredstava po Programu podrške razvoju neprofitnih organizacija za 2018. godinu.

Ministar za priverdu Anes Salman izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorima, kao i realizacijom zajedničkih aktivnosti sa ovim organizacijama kojima se doprinosi poboljšanju poslovnog okruženja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Više...
 
„VEČE USPJEŠNIH POSLOVNIH PRIČA“ Dodijeljena priznanja privrednim društvima s područja BPK Goražde PDF Ispis E-mail

12.07.2018.

Sinoć je u hotelu „Behar“ u Goraždu upriličen događaj pod nazivom „Veče uspješnih poslovnih priča“ na kojem su dodijeljena priznanja uspješnim privrednim društvima koja posluju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ovaj događaj organizovali su Vlada i Udruženje poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kako bi odali javno priznanje lokalnim privrednicima i privrednim društvima na njihovom doprinosu privrednom i ekonomskom razvoju ovog kantona.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković iskazao je, u ime Vlade i svoje vlastito ime, zahvalnost svim privrednicima i drugim akterima koji su doprinijeli privrednom razvoju ovog kantona i razvoju njegovih lokalnih zajednica te istakao da se zajednički napori na stvaranju još boljih uslova za razvoj privrede trebaju nastaviti.

Više...
 
Federalni zavod za zapošljavanje objavio javni poziv poslodavcima PDF Ispis E-mail

12.07.2018.

 

Federalni zavod za zapošljavanje objavio je javni poziv poslodavcima za učešće u programu:

 

1. Program: Obukom do zaposlenja: http://www.fzzz.ba/doc/ProgramObukomzaposlenja2018.pdf 

2.Javni poziv: http://www.fzzz.ba/doc/JavnipozivObukomdozaposlenja.pdf 

3.Zahtjev za sufinansiranje obuke: http://www.fzzz.ba/doc/Zahtjevzasufinansiranjeobuke2018.pdf 

 
Smanjenjem carinskih stopa do većeg izvoza PDF Ispis E-mail

11.07.2018.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH planira da donese novu odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa za izvozno orijentisane kompanije u BiH.

 

Kako je najavljeno iz ovog ministarstva, ona bi trebalo da bude usvojena najkasnije do kraja avgusta 2018. godine, nakon što se obave stručne konsultacije sa svim relevantnim institucijama, kako sa državnog, tako i entitetskog nivoa.Prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, ministarstvo se na ovaj korak ponovo odlučilo jer su ove olakšice tokom prošle godine donijele niz pozitivnih efekata, koji su se direktno odrazili na realni sektor u BiH. - Riječ je o 57 tarifnih linija koje je koristilo više od 200 kompanija u BiH. Mi smo izvukli rezultate samo za 23 najveća, a rezultati pokazuju da su ove kompanije samo po osnovu suspenzije carinskih stopa zaposlile više od 1.200 radnika i da su povećale izvoz na tržišta CEFTA, EU i trećih zemalja za preko 150 miliona maraka - istakao je Šarović, dodajući da su ove kompanije, zbog ovih podsticajnih mjera, u svoje nove pogone, rekonstrukciju i nabavku mašina samo tokom prošle godine uložile oko 50 miliona maraka.Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić podržao je ponovno donošenje ove odluke jer, kako je pojasnio, očigledno se radi o pozitivnim mjerama koje je na svojoj koži osjetilo oko 40.000 radnika u BiH.- Saslušane su potrebe privrede, zahtjevi i potrebe poslodavaca i vlasnika firmi, i izašlo im se u susret koliko je to bilo moguće. To je sistem koji ćemo i dalje primjenjivati, jer se pokazao kao uspješan - rekao je Vasić, dodajući da ovo ove mjere nisu dovele i do smanjenja prihoda u budžetima, jer je ono kompenzovano povećanjem proizvodnje i izvoza.On je naglasio kako se nada da će novom odlukom biti obuhvaćeno više privrednih grana, te da će pored kompanija iz metalskog, tekstilnog, prehrambenog, obućarskog i hemijskog sektora, i druga preduzeća u narednom periodu ubirati, kako je rekao, “plodove ovih odluka”. Vlasnik preduzeća “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević smatra da ovakve mjere imaju smisla, jer su se direktno odrazile na gotovo sve segmente poslovanja preduzeća. - Sektor koža-tekstil-obuća zapošljava više od 40.000 radnika. Vrijednost njihovog izvoza u prvih pet mjeseci ove godina bila je veća od 680 miliona maraka. Povećanje vrijednosti izvoza u odnosu na prošlu godinu bilježi stopu od preko tri odsto, što nije malo - rekao je Pazurević, napominjući kako postoji još dosta problema koji muče privrednike, navodeći kao primjer problem manjka kadrova i kvalifikovanih radnika.

 Izvor: www.poslovnojutro.ba
 
<< Početak < « 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 » > Kraj >>

Stranica 87 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19