Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Aktivnosti na uspostavi kreditne linije za povoljnije finansiranje privrede i obrta privode se kraju PDF Ispis E-mail

22.09.2017.

 

Poznato je da je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u prošloj godini pokrenula aktivnosti na uspostavi posebnog revolving fonda – kreditne linije namijenjene za finansiranje privrede i obrta na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Više...
 
Slijedi javna rasprava o zakonima o porezu na dohodak i doprinosima PDF Ispis E-mail

21.09.2017.

 

 slika parlament fbih
 

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je nastavak 21. sjednice na kojoj je usvojio nacrte novih zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

"Budući da su ranije odobreni u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sada slijedi javna rasprava od 60 dana o ovim zakonima, koji nikada nisu mijenjani", izjavila je za Fenu dopremijerka i  federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Novim zakonom o doprinosima namjeravaju se pojednostaviti obračunavanja i plaćanja doprinosa, uspostaviti kvalitetniji nadzor i jačanje finansijske discipline. Vladin stav je da sva primanja budu primanja na koja se plaćaju doprinosi i porez na dohodak. 

"Opredijelili smo se da podržimo stopu od 33 posto i da se toliko proširi osnovica koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada izvanproračunski fondovi. Osnovni princip je da se smanje doprinosi na bruto plaće koji su po sadašnjem zakonu 41,5 posto. Osnovica za obračun doprinosa proširena je, osim na plaće i na naknade za obrok, prijevoz i regres", kaže Milićević. 

Rješenjima u novom zakonu o porezu na dohodak, kako ističe, želi se smanjiti porezni teret na niska primanja, a povećati na visoka primanja. 

Propisano je uvođenje progresivnog oporezivanja kod ovog dohotka kroz dvije stope: 10 posto na mjesečni dohodak do 1.500 KM i 20 posto na razliku mjesečnog dohotka iznad 1.500 KM. Neoporezivi dio je 700 KM.

Progresivne stope poreza od 10 i 20 posto primjenjuju se i na dohodak od samostalnog rada, od ulaganja kapitala, imovine i imovinskih prava, te ostaloga.

U osnovicu dohotka uključene su naknade za topli obrok, prijevoz i regres, kao i djelomično oporezivanje ostalih naknada koje se isplaćuju u skladu sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom.

Po mišljenju ministrice Milićević i urađenim analizama, ponuđena rješenja u zakonima o porezu na dohodak i doprinose mogu samo radnika dovesti u povoljniji položaj.

Izvor:www.akta.ba

 
Predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde posjetili sajam obrta i industrije u Celju PDF Ispis E-mail

15.09.2017.

IMG-0fa32e3eb4b58319ac2cc6040c868f06-V

 

Predsjednica Udruženja poslodavaca Đejla Bojadžija i sekretar Adnan Bukva 15.09.2017.godine posjetili su zajedno sa obrtnicima sa područja BPK Goražde u organizaciji Obrtičke komore BPK Goražde sajam obrta i industrije u Celju-Republika Slovenija.

To je bila mogućnost da se poslodavci i obrtnici upoznaju sa novim dostignućima iz sfere obrta i industrije te razmjene iskustva i konakte, te stvore pretpostavke za novu poslovnu saradnju.

U delegaciji pored obrtnika i poslodavaca koji su putovali u Celje bili su i predstavnici Vlade BPK Goražde:ministar finansija BPK Goražde Nudžeim Džihanić i ministar za privredu BPK Goražde, te predstavnici Grada Goražda.

mos-2017-32-800x445

Više...
 
Zvizdić: Zadnji dan u mjesecu kao rok za plaćanje PDV-a treba bit podržan PDF Ispis E-mail

12.09.2017.

zvizdić

U vezi sa najavljenim izmjenama Zakona o PDV-u, čije se usvajanje na Upravnom odboru Uprave za indirektno oprezivanje BiH očekuje u narednom periodu, poslije čega će isti biti upućen na razmatranje u Vijeću ministara BiH, očekujem da će, uz prateće stručne stavove i analize, biti prihvaćen i ugrađen zahtjev velikog broja privrednika u BiH da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri na zadnji dan u mjesecu, kao i da se smanji dnevna zatezna kamatna stopa.  

"Ovakve zahtjeve udruženja privrednika i obrtničkih komora podržavam, isti su opravdani i sugurno će dovesti do poboljšanja poslovnog okruženja u BiH, jer će pomjeranje roka za plaćanje PDV unaprijediti likvidnost preduzeća, a smanjenje zatezne kamatne stope bitno smanjiti troškove i olakšati poslovanje. Istovremeno će se sa pomjeranjem roka za plaćanje PDV-a na zadnji dan u mjesecu porezna legislativa uskladiti sa odredbom o roku izvršenjanovčane obaveze između preduzetnika u novčanim transkacijama", navedeno je u sopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Više...
 
POTICAJI ZA JAČANJE KONKURENTNOSTI MSP U FEDERACIJI BIH PDF Ispis E-mail

12.09.2017.

Poticaji za jačanje konkurentnosti MSP u Federaciji BiH

Danas su u Mostaru potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i 53 poslovna subjekta s područja Federacije BiH.

Ugovori su potpisani u sklopu grant sheme „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“ za 2017. godinu čija je vrijednost 1.684.126,25 konvertibilnih maraka.

Više...
 
<< Početak < « 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 » > Kraj >>

Stranica 102 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 29