Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Kako BiH odbija investitore: 320 dana čekanja za građevinsku dozvolu PDF Ispis E-mail

4.8.2017.

Kako BiH odbija investitore: 320 dana čekanja za građevinsku dozvolu

 
 

Samo se u 20 zemalja na svijetu građevinska dozvola dobija teže nego što je to slučaj u BiH. Naša zemlja je po lakoći dobijanja građevinske dozvole rangirana na 170. mjesto od 190 svjetskih ekonomija, a u tom smo segmentu najlošiji u regionu. 

Upravo je neefikasnost postupka izdavanja građevinskih dozvola, smatraju stručnjaci, prepreka ekonomskom razvoju, s obzirom na to da komplicirane i skupe procedure demotiviraju domaće i strane investitore. Procjena postupka izdavanja građevinskih dozvola i identificiranje uzroka koji postupak njihovog izdavanja čini dugim i kompliciranim bili su predmet revizije učinka efikasnosti postupka izdavanja građevinskih dozvola u lokalnoj upravi, koju je izvršio Ured za reviziju institucija u FBiH.

Rezultati provedene revizije pokazali su da se u većini općina i gradova u FBiH građevinske dozvole ne izdaju u predviđenim rokovima, da svaki drugi investitor čeka na izdavanje građevinske dozvole duže od zakonom utvrđenog roka te da je postupak kompliciran za investitora zbog mnogobrojnih administrativnih procedura.

Više...
 
Vlada BPK Goražde na 111.redovnoj sjednici razmatrala zaključke Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

28.07.2017.

Razmatrani su i zaključci Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u sklopu kojih je podnesena inicijativa za izmjenu određenih zakonskih propisa te data podrška aktivnostima Vlade na stvaranju boljeg privrednog ambijenta na teritoriji ovog kantona, među kojima je uspostava revolving fonda za povoljnije finansiranje privrednih subjekata, realizacija Projekta stvaranja boljeg poslovnog okruženja koji se realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom te održavanje planirane tematske sjednice Skupštine BPK Goražde o sivoj ekonomiji.

Izvor:www.bpkg.gov.ba

 
Održan sastanak:“Dualni sistem školovanja“ u organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

25.7.2017.

IMG 2413

Danas je u “Biznis centru Goražde” održan sastanak:“Dualni sistem školovanja“ u organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde na kojem su prisustvovali poslodavci, predstavnici obrazovanja, te Dina Ušanović koja je zaposlena u firmi “Allterra Deutschland Gmbh” u Munsteru u Njemačkoj i Almedina Ušanović – Fetahović – direktor za razvoj u firmi HSO Herbert Schmidt - Solingen koje su upoznale goraždanske poslodavce i zaposlene u obrazovanju sa sistemom rada u kompanijama u Njemačkoj i razgovarali o mogućim novim projektima u Goraždu, te kako  pružiti podršku i pomoć u razvijanju  školskog sistema u BPK Goražde.

IMG 2422

Također  su prenijeli znanje i iskustva funkcionisanja njemačkog  sistema obrazovanja.

Više...
 
Održana 43. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

12.07.2017.

Copy of IMG 2412

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 12.07.2017.godine 43. redovnu sjednicu na kojoj se našlo 12 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa 42.redovne sjednice Upravni odbor je razmatrao Finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca za 6 mjeseci 2017.godine, te pregled uplata članarina po firmama za 6 mjeseci 2017.godine.

U nastavku sjednice Upravni odbor je primio k znanju informaciju o aktivnostima između dvije sjednice koje su bile mnogobrojne, počevši od nekoliko sastanaka u Sarajevu, od aktivnosti u Biznis centru, ILO projektu u kojem Udruženje poslodavaca učestvuje sa svojim projektom „Izrada promotivnog filma o privrednim subjektima BPK Goražde“, te od drugim aktuelanim temama kako u Biznis centru tako i šire.

Upravni odbor je pokrenuo inicijativu za izmjenu 3 kantonalna zakona i to: Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde, Zakona o komunalnim djelatnostima BPK Goražde i Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde.

Naime, kada je u pitanju Zakon  o komunalnim taksama BPK Goražde dat je prijedlog da se formira radna grupa za izradu izmjene Zakona, odnosno tarifnog broja 1 u kome su grupisane djelatnosti i iznosi.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde smatra da se trebaju odrediti kriteriji i određeni parametri koji bi bili polazna osnova za izračunavanje visine komunalne takse.

Kao kriterije Upravni odbor predlaže da se uzme broj radnika, površina koju zauzima poslovni subjekt, te veličina istaknute firme.

Upravni odbor smatra da je neprihvatljivo po sadašnjem zakonu grupisanje određenih djelatnosti koji ne ostvaruju ni približno isti profit, a posebno izdvajamo u prvoj grupi distribuciju nafte sa oblastima telekomunikacija, bankarstva i igara na sreću.

Kada je u pitanju Zakon  o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde dat je prijedlog za ukidanje obaveze plačanja benzinskih pumpi i zemljišta upotrebljeno za benzinsku pumpu ili smanjenje prema prijedlogu za izmjenu pomenutog Zakona koji će Udruženje poslodavaca dostaviti resornom ministarstvu.

Više...
 
Održana peta sjednica Upravnog odbora Biznis centra PDF Ispis E-mail

11.07.2017.

Copy of IMG 2408

 

11.07.2017.godine održana je peta redovna sjednica Upravnog odbora Biznis centra Goražde.

Na dnevnom redu su bile tačke dnevnog reda riješavanje problematike grijanja Biznis centra Goražda kao i riješavanje problema čiščenja zgrade Biznis centra, te druga aktuelna pitanja vezana za Biznis centar Goražde.

Donesena je Odluka da se nabavi interventnih 3 tone peleta, a preostalih 3 tone peleta koliko je ukupno potrebno za zagrijavanje zgrade za cijeli zimski period zatražiti od Vlade BPK Goražde i Grada Goražda koji je vlasnik zgrade i česti korisnici sala koje zauzimaju najveći dio objekta.

Razgovaralo se i o problemu čiščenja zgrade, te je donesena odluka da se troškovi oko čišćenja zgrade također popolove za Vladom i Gradom Goraždom.

Donesen je također Zaključak da se traži sastanak sa gradonačelnikom sa kojim će se također razgovarati o ovim i drugim bitnim temama o centru.

 
<< Početak < « 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 » > Kraj >>

Stranica 104 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 8