Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
30.000 privrednika traži olakšice i izmjene Zakona o PDV-u PDF Ispis E-mail

25.5.2017.

Izvor: Akta.ba, 24.5.2017 15:19:03

 
konferenc pdv 24.5.17

Šta bi se desilo da privrednici bojkotuju plaćanje PDV-a samo dva mjeseca, pitaju se bh. privrednici koji već dva mjeseca čekaju da se Vijeće ministara, Uprava za indirektno oporezivanje i Upravni odbor UIO izjasne o inicijativi za izmjene Zakona o PDV-u.

Nas ne zanima ko je pozicija, a ko opozicija u ovoj zemlji. Nas zanima ambijent u kojem privrednici neće zatvarati firme i dizati kredite da bi platili PDV – poručili su danas privrednici na okruglom stolu o inicijativi bh. privrednika za plaćanje PDV-a po naplaćenim računima, koji je Institut za razvoj mladih KULT danas organizovao u Sarajevu.

Institut je inicijativu kojom se traže izmjene Zakona koje se odnose na uvođenje sistema plaćanja PDV-a od privrednika državi tek kada on naplati fakturu koju je izdao svom kupcu, a ne samo po izdavanju te fakture pokrenuo u martu 2016. godine, a podržalo je više od 30.000 privrednika u BiH okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, udruženja privrednika i udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi, kao i pojedinačni privrednici.

Više...
 
Novi zakon o turizmu olakšava rad privrednicima u Federaciji BiH PDF Ispis E-mail

21.5.2017.

 

  

Poslovni subjekti više neće plaćati članarine turističkim organizacijama, jedna je to od najvažnijih novina koju donosi zakon o turizmu u Federaciji BiH.

Dosadašnje zakonsko rješenje koje regulira oblast turizma u Federaciji BiH zahtijevalo je unapređenja i izmjene da bi rezultati s terena u narednom periodu bili što bolji. Bosnu i Hercegovinu prošle godine posjetio je 678.271 turist, od kojeg je ova privredna grana zaradila više od 660 miliona dolara ili više od milijarde i 174 miliona KM, podaci su iz novog izdanja Indeksa konkurentnosti turizma, koji svake godine priprema Svjetski ekonomski forum (WEF). Samo u Federaciji BiH u martu 2017.  boravilo je 50.870 turista, što je za 12,3 posto više u odnosu na mart 2016., a u odnosu na februar ove godine više je za 54,4 posto.

Više...
 
Održana četvrta sjednica Upravnog odbora "Biznis centra" Goražde PDF Ispis E-mail

18.05.2017.

UO BC 18.5.17

Danas je održana četvrta sjednica Upravnog odbora Biznis centra Goražde pod predsjedavanjem novog predsjednika Upravnog odbora Adnana Bukve.

Upravni odbor je donio odluku da se dodjeli zahvalnica Oxfamu, Rasimu Tulumoviću, te gradu Goraždu i Vladi BPK Goražde koji su dali svesrdan doprinos za implementaciju projekta "Zona unapređenog poslovanja" u okviru kojeg je smješten "Biznis centar Goražde".

Upravni odbor je također razmatrao problematiku grijanja i čišćenja Biznis centra, te je donesen Zaključak da se napiše dopis gradonačelniku da se organizuje sastanak na kome bi se razgovaralo kako i na koji način bi grad Goražde mogao pomoći u finansiranju peleta za grijnu sezonu 2017/2018.

Isti problem je i sa čišćenjem, te se zaključilo da i o tom problemu treba razgovarati sa gradonačelnikom.

Do  kraja sjednice razgovaralo se o mogućnosti iznajmljivanje sala , te razmatrale mogućnosti kome bi se sale trebale naplaćivati, te ko bi vršio tu uslugu.

Zasigurno, da bi ta usluga donijela prihod Centru iz kojeg bi se mogli pokrivati tekući troškovi.

 
U SKLOPU START-UP PROGRAMA DODJELJENA GRANT SREDSTVA PDF Ispis E-mail

18.05.2017.

 

Povodom dodjele grant sredstava u sklopu Start-Up programa u zgradi Biznis centra danas je organizovana svečanost, kojoj su pored predstavnika potpisnika Memoranduma prisustvovali i kandidati, koji su prošli kroz proces obuke pomenutog programa.

Više...
 
Privrednici poručuju: Većim poticajima vlast može pomoći bh. privredu PDF Ispis E-mail

17.05.2017.

Izvor: Akta.ba, 17.5.2017 

 
Copy of kako pomoći bh privredi poticajima 17.5.17

U Bosni i Hercegovini prisutan je trend smanjenja budžetskih poticaja za privredu, pokazala je analiza poticaja u 2015. koju je danas u Sarajevu predstavio Institut za razvoj mladih Kult.

Prema rezultatima Analize, poticaji privredi u 2015. godini iznosili su nešto više od 211 miliona konvertibilnih maraka. Najviše sredstava izdvojeno je za poljoprivredu, nakon koje slijedi industrija (20,21%), usluge (19,60%), razvoj preduzetništva i obrta (10,02%), energetika (8,12%) i turizam (1,94%).

Kako bi se privreda u našoj zemlji razvijala, potrebno je da nadležne institucije  osiguraju poticana sredstva, odnosno novac, a ova sredstva kako je kazala Nejra Neimarlija Roić, ekonomska stručnjakinja iz Kulta pomažu bh. privrednicima da bi modernizirali privredu, unaprijedili standarde poslovanja i povećali konkurentnost. Odnosno dobili veću konkurentnost posebno kod izvoza.

Navodi kako su radna mjesta u privredi, a ne u javnoj administraciji, te stoga kaže moramo raditi na jačanju privrede, a dodjela budžetskih poticaja samo je jedan od načina. 

"Mora se intenzivnije raditi na poboljšanju ovog procesa kako bismo vidjeli efekte. Samo jaka privreda osigurat će veći broj radih mjesta i zustaviti trend odlaska stanovništva iz BiH, posebno mladih",  kazala je Neimarlija Roić.

Govoreći o rasprostranjenosti poticaja kaže kako je u FBiH dodijeljeno 47.870.240,40 KM ili 22,68 posto, u RS-u 156.956.215,00 KM ili 74,36 posto i Brčko distriktu 6.260.881,89 KM ili 2,96 posto poticaja.

U Analizi je utvrđeno i da 42 institucija ili 82,35 posto vrše praćenje implementacije na terenu, tri institucije ili 5,88 posto odgovorile su da ne prate implementaciju i šest institucija ili 11,76 posto odgovorilo je da to djelimično vrše.

Profesor Vjekoslav Domljan pojasnio je da je razlog takvog trenda što se budžet godinama smanjuje, pa tako i onaj dio za poticaje privredi jer ga vlasti ne smatraju prioritetom.

kako pomoći bh privredi 17.5.17

"Bitno je mjeriti učinke tih poticaja jer se oni moraju i vratiti državi. U svakoj državi ih daju i u svakoj očekuju da se vrate kroz glasove na izborima, što je normalno, ali se mora voditi računa da se vrati i državi kroz poreze a građanima kroz bolji kvalitet i nižu cijenu usluge", rekao je Domljan.

Dodao je da je elementarno u ekonomici javnog sektora da poticaj mora rezultirati povećanjem proizvodnje i smanjenjm cijene jer tada od toga imaju koristi potrošači i proizvođači, a ako do toga ne dođe onda su poticaji samo transfer iz budžeta u javne ili kvazi-privatne firme, što može biti povezano s korupcijom.

On je naveo da je najvažnije mjeriti ekonomske i fiskalne učinke poticaja, kao i ekonomsku opravdanost rashoda uopće, kako se takve stvari ne bi dešavale.

Na konferenciji je predstavljeno i 12 mjera za unaprjeđenje procesa dodjele poticaja privredi koje su identifikovane kroz Analizu, a neke od njih su da je neophodno napraviti opsežnu analizu stanja privrede i njenih realnih potreba, da je potrebno uskladiti dodjele poticaja s drugim nivoima vlasti, osigurati transparentnost procesa, fokusirati se na kvalitet projekta kojem se dodjeljuje poticaj, te povećati izdvajanja ukupnih sredstava za poticaje.

"Mala privreda ne vjeruje u poticaje, pa ne želi ni aplicirati. Takav stav rezultat je dugogodišnjeg načina dodjele poticaja od strane vlasti", poručila je Jasminka Hadžiabdić iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici privrede i privrednih komora, akademskog sektora, lokalnih zajednica iz cijele BiH, kantonalnih i entitetskih ministarstava finansija i privrede, te međunarodnih organizacija u BiH.

20170517 134319

Konferencija je  organizovana u okviru inicijative „Poslovni prostor BH“ koju Institut za razvoj mladih KULT sprovodi od 2014. godine i ulaže napore u rješavanje problema enormne nezaposlenosti.

Istraživanje je provedeno u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

kako pomoći bh privredi 17.5.17-2

 
<< Početak < « 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 » > Kraj >>

Stranica 107 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20