Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Trajni revolving fond Union banke priprema dodatnih šest miliona KM PDF Ispis E-mail

05.10.2016.

U skladu sa Programom utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je Javni poziv za dodjelu kreditnih sredstava za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2016. godinu. Iznos raspoloživih sredstava za dodjelu kredita u 2016. godini je minimalno 8,4 miliona KM.

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju privredna društva sa sjedištem u FBiH čija je primarna djelatnost metalna, elektro i automobilska industrija, industrija građevinskog materijala i nemetala, drvna, papirna i grafička industrija, proizvodnja tekstila, odjeće, kože i obuće, hemijska i farmaceutska industrija i industrija gume i plastike, te namjenska industrija.

Iz Union banke je saopšteno da je svrha dodjele sredstava putem ovog javnog poziva povećanje zaposlenosti, stvaranje novog i povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja, kao i poboljšanje tehnološke spremnosti privrednih društava da kroz ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu povećaju produktivnost i konkurentnost.

"Četvrtu godinu za redom Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije je Union banci povjerilo analiziranje boniteta ikvaliteta poslovnih projekata firmi koje se prijavljuju za dobijanje sredstava iz Fonda. Naši analitičari rade detaljnu analizu izvodljivosti projekata, analizu historijskih podataka firme i sl. U pomenutom periodu plasirana su 83 kredita, a što je najbitnije, svi ranije dodijeljeni krediti su uspješno realizovani. Iskoristio bih ovu ovu priliku da sve zainteresovane privrednike informišem da je u pripremi dodatnih 6 miliona KM za projekte iz pomenutih industrija. Navedena sredstva su kreditnog karaktera i mogu se dobiti po vrlo povoljnim uslovima, a spomenuo bih samo najznačajnije – odgoda plaćanja do 12 mjeseci, otplata kredita od minimalno 24, a maksimalno u 60 rata, godišnja kamatna stopa 0,9 posto, te iznosi kredita od 100.000 do 800.000 KM. Detaljne informacije privrednici mogu potražiti na našoj web stranici", izjavio je Edis Ražanica, direktor Sektora za poslovanje sa klijentima i podršku prodaji u Union banci.

Ovaj poziv ostaje otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do dana usvajanja budžeta FBiH za 2017. godinu.

 

Javni poziv:

Program:

 
Sredstva u iznosu od 3,6 mil. KM za zapošljavanje osoba sa invaliditetom PDF Ispis E-mail

04.10.2016.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom raspisao je javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa u 2016. godini za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Sredstva će biti dodijeljena u iznosu od 3.600,000 KM za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Osnovni iznos novčanog stimulansa koji se dodijeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi sa invaliditetom je 7.000 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 15.750 KM, u zavisnosti od pojedinačnih kriterija.

Kompanije mogu aplicirati za sredstva ako žele uraditi prilagodbu radnog mjesta i uvjeta rada potrebama osobe sa invaliditetom, što podrazumijeva adaptaciju prostora i nabavku specijalnih pomagala i opreme u skladu sa potrebama osobe sa invaliditetom u radu.

Također moguća je nabavka sredstava za rad osobe koja se zapošljava/samozapošljava, te, ukoliko je potrebno, financiranje nabavke sirovina i repro materijala, što ne uključuje robu široke potrošnje namijenjenu preprodaji.

''Pravo zaključenja kupoprodajnog ugovora sa fizičkim licima za ovu namjenu isključivo imaju samostalni obrtnici, uključujući osobe koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino i glavno zanimanje'', navodi se u javnom pozivu.

Više...
 
Poslodavci ogorčeni zbog primjene Pravilnika o oporezivanju toplog obroka PDF Ispis E-mail

04.10.2016.

Suprotno zaključcima Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije Bosne i Hercegovine (ESV), u ponedjeljak 3. oktobra je stupio na snagu Pravilnik kojim je definisanooporezivanje toplog obroka i regresa.

Naime, prema zaključcima ESV-a sa vanredne sjednice održane 09.09.2016. godine na insistiranje Udruženja poslodavaca FBiH, vrijeme za donošenje Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Izmjene i dopune Zakona o doprinosima dogovoreno je da bude u roku od 30-45 dana, zatim da se primjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak odgodi do usvajanja ova dva zakona, te da treba da bude dio paketa koji bi bio primjenjiv od 01.01.2017.godine. Također je zaključeno da će se u komisiju za izradi navedena dva zakona koje je formiralo Federalnog ministarstvo financija uključiti predstavnici Poslodavaca i Sindikata.

Više...
 
Udar na poslodavce i radnike: Počinje oporezivanje toplog obroka i regresa PDF Ispis E-mail

03.10.2016.

Danas je u Federaciji BiH stupio na snagu Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa. Ovu informaciju potvrdili su za poslovni portal Akta.ba  u Ministarstvu finansija FBiH.

Poslodavci su razočarani jer 150.000 radnika prima plaće do 500 KM, a stupanjem na snagu Pravilnika o oporezivanju toplog obroka iznad 8,5 KM i regresa, oni će najviše biti pogođeni da li kroz smanjenje primanja ili kroz otpuštanje.

Adnan Smailbegović, predsjedavajući Delegacije ESV i predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH  kazao je kako će se na redovnoj sjednici ESV-a raspravljati o ovoj temi.

"Sjednica je zakazana za 11. oktobar. Pokušali smo napraviti sastanak sa Federalnom ministricom finansija, termin smo dobili za deset dana, dok je premijer na putu, tako da smo bespomoćni u ovom trenutku", kaže Smailbegović, naglašavajući kako neće sjediti i čekati. U narednim danima će da vide šta mogu napraviti.

Ono što je za sad sigurno kaže da će primjenom ovog Pravilnika biti na udaru poslodavci i radnici.

Podsjetimo, topli obrok u FBiH je do sada bio neoporeziv u slučaju da je iznosio dva posto prosječne plaće na području Federacije BiH, odnosno ako je bio manji od 17 KM. Prema novom pravilniku oporezivat će se svaki isplaćeni topli obrok iznad 8,5 KM po radnom danu.

Regres u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca do sada nije podlijegao oporezivanju, ali novim uredbama hoće. Neće biti oporezovan samo ukoliko je manji od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca, što znači da on mora biti blizu 400 KM jer je prosječna plaća u FBiH 830 KM. 

Izmjena Pravilnika o porezu na dohodak

 

 

Izvor:www.akta.ba

 
Potpisan Okvirni kolektivni ugovor za oblast komunalne privrede u FBiH PDF Ispis E-mail

30.09.2016.

Okvirni kolektivni ugovor za oblast komunalne privrede u Federaciji BiH potpisan je jučer u Sarajevu, a predstavlja uputstvo kako će kantoni postupati u daljim pregovorima za zaključenje pojedinačnih granskih kolektivnih ugovora.  

"Mišljenja smo da su ispoštovani svi principi kolektivnog pregovaranja bitni za svaki budući dijalog poslodavca i sindikata", izjavila je Feni Maja Imamović, koja je učestvovala u pregovaračkom procesu kao posmatrač  uime Vlade FBiH.

Više...
 
<< Početak < « 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 » > Kraj >>

Stranica 122 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38