Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
METALCI POTPISALI GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR PDF Ispis E-mail

26.08.2016.

Jutros je potpisan granski kolektivni ugovor za oblast metalske industrije u Federaciji BiH. U pregovorima koji su uspješno završeni učestvovao je Sindikat metalaca, predstavnici Udruženja poslodavaca, Federalna Vlada te predstavnici resornog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

20 hiljada radnika kao i poslodavci  u sektoru metalske industrije sada imaju definirana  prava, ali I obaveze. Ovim granskim ugovorom dodatno su definirana sva prava iz oblasti radnih odnosa i pitanja iz radnih odnosa, najniže plaće, uvjeti za rad sindikata te način rješavanja spornih pitanja. 

Metalci su zadovoljni kao i poslodavci koji kažu da su stečeni uslovi za moderno zakonodavstvo.

Više...
 
Svečano potpisivanje „Sporazuma o saradnji“ PDF Ispis E-mail

25.8.2016.

aldi 25.8.1

Danas je u Goraždu, u organizaciji ALDI, upriličeno potpisivanje „Sporazuma o saradnji“ u okviru projekta „Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“, koji je podržan od strane Delegacije Evropske unije u BiH. Današnje potpisivanje „Sporazuma o saradnji“ je upriličeno kako bi se još jednom potvrdila saradnja partnera i saradnika na projektu, te na taj način i započela implementacija ovogprojekta.

aldi 25.8.3

Više...
 
Udruženje poslodavaca BPK Goražde u posjeti firmi „FA“ d.o.o. Goražde PDF Ispis E-mail

18.8.2016.

fa 18.8.-7

Razgovor vodio: Adnan Bukva – sekretar Udruženja poslodavaca BPK Goražde

Ispred firme „FA“ d.o.o. Goražde: Aleksandar Veljković- šef proizvodnje

Na kojoj se površini trenutno nalazi Vaša proizvodnja namještaja, koliko imate trenutno uposlenih, te koliko je dnevna proizvodnja?

Proizvodnja namještaja se trenutno nalazi na površini od 2.500 m2. U proizvodnji trenutno radi 31 radnik. Dnevno se proizvede oko 25-30 jedinica pretežno francuskih ležajeva i ugaonih garnitura u manjem broju, te trosjeda i kauča.

Više...
 
Poziv za dostavljanje prijedloga projekata za finansiranje iz grantova EU PDF Ispis E-mail

Poziv za dostavljanje prijedloga projekata za finansiranje iz grantova EU

Međunarodna organizacija rada (ILO) u okviru projekta koji finansira EU "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini", objavljuje Poziv za dostavljanje konceptnih prijedloga za učešće u konkursu za dodjelu bespovratnih sredstava

Poziv je otvoren do 30. augusta 2016. godine za sve općine i gradove u Bosni i Hercegovini (BiH), koji se mogu prijaviti u partnerstvu sa zavodima za zapošljavanje, akreditiranim obrazovnim institucijama, preduzećima, udruženjima građana uključujući lokalne i regionalne razvojne agencije, sindikatima, privrednim komorama itd.
Cilj poziva je da utvrdi interes za učešće u natječaju za dodjelu grantova u vrijednosti između 150.000 i 200.000 eura, koji će biti dodjeljivani u periodu od 2016. do 2018. godine.

Više...
 
Kreće naplata posebnih doprinosa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom PDF Ispis E-mail

29.7.2016.

Kompanije koje imaju više od 16 zaposlenih, a koje nemaju zaposleno najmanje jedno lice sa invaliditetom, moraju mjesečno plaćati poseban doprinos u iznosu od 25 posto od prosječne plaće u Federaciji. Sredstva idu Fondu za profesionalnu rehabiltaciju i zapošljavanja lica sa invaliditetom FBiH.

Budući da dosta kompanija nije plaćalo ovaj doprinos, koji se primjenjuje od 2013. godine, Fond je krenuo sa intezivnijom naplatom dugovanja tako da su na adrese kompanija počele stizati opomene pred tužbu.

Iz Fonda ističu da su uspostavom evidencije i poduzimanjem drugih popratnih aktivnosti prema poslodavcima, naplata posebnog doprinosa u prvom kvartalu 2016. godine porasla za za 42,55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Više...
 
<< Početak < « 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 » > Kraj >>

Stranica 125 od 195

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15