Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Kreće naplata posebnih doprinosa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom PDF Ispis E-mail

29.7.2016.

Kompanije koje imaju više od 16 zaposlenih, a koje nemaju zaposleno najmanje jedno lice sa invaliditetom, moraju mjesečno plaćati poseban doprinos u iznosu od 25 posto od prosječne plaće u Federaciji. Sredstva idu Fondu za profesionalnu rehabiltaciju i zapošljavanja lica sa invaliditetom FBiH.

Budući da dosta kompanija nije plaćalo ovaj doprinos, koji se primjenjuje od 2013. godine, Fond je krenuo sa intezivnijom naplatom dugovanja tako da su na adrese kompanija počele stizati opomene pred tužbu.

Iz Fonda ističu da su uspostavom evidencije i poduzimanjem drugih popratnih aktivnosti prema poslodavcima, naplata posebnog doprinosa u prvom kvartalu 2016. godine porasla za za 42,55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Više...
 
PROGRAM UTROŠKA SREDSTAVA „PODRŠKA RAZVOJU NEPROFITNIH ORGANIZACIJA“ZA 2016. GODINU PDF Ispis E-mail

29.07.2016.

Potpisani ugovori s korisnicima sredstava

100_9207

U Ministarstvu za privredu danas su potpisani ugovori o korištenju sredstava po Programu podrške razvoja neprofitnih organizacija s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2016. godinu.

Ugovore je kao ovlašteni predstavnik Ministarstva za privredu potpisao stručni savjetnik za pravne poslove Emir Hodović, dok su u ime korisnika sredstva ugovore potpisali predsjednik  Obrtničke komore BPK-a Saudin Hadžić, predsjednica Udruženja poslodavaca BPK-a Šejla Bojadžija i predsjednik Privredne komore BPK-a Dževad Terović.

Više...
 
Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH: Produžen rok za usaglašavanje ugovora PDF Ispis E-mail

Ekonomsko socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu zauzelo je stav da će rok usaglašavanja granskih kolektivnih ugovora i drugih kolektivnih ugovora s novim Zakonom o radu biti produžen.

Datum za usaglašavanje bio je 14. august, međutim, do tada usaglašavanje svih ugovora nije  moguće, pa su Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH i Udruženje poslodavaca (UP) FBiH od Federalne vlade tražili dodatnih 90 dana da završe posao. Nakon sjednice novinarima su kazali da su naišli na razumijevanje.

Više...
 
Stavljen van snage Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom PDF Ispis E-mail

Objavljen Pravilnik o stavljanju van snage Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom

ambalaža1

Nakon inicijative Udruženja poslodavaca FBIH povodom Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, te mnogobrojnih sastanaka održanih u organizaciji Udruženja poslodavaca FBIH, navedeni Pravilnik stavljen je van snage.

U Službenim novinama FBIH broj 54/16 objavljen je Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, čiji tekst možete preuzeti u PDF formatu. 

 
Novi nameti na plate u FBiH prolongirani za jesen PDF Ispis E-mail

28.7.2016.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ipak je odustala od izmjena pravilnika kojim se uvode novi nameti na primanja zaposlenika u tom bh. entitetu. Pod pritiskom javnosti, ali i predstavnika radnika i poslodavaca, primjena dokumenta punog naziva Pravilnik o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak zapravo je prolongirana.

Već na jutrošnjoj izvanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH Jelka Milićević, federalna ministrica financija, potvrdila je da će se primjena spornog pravilnika prolongirati do 3. listopada, dakle samo dan nakon lokalnih izbora u BiH.

Sve to znači da će najavljivana nova porezna opterećenja pričekati druga vremena, čime će i primanja zaposlenika, pogotovo u dijelu isplate toplog obroka, regresa i drugih stavki koje su po novom trebale biti oporezovane, ostati u dosadašnjim okvirima.

Više...
 
<< Početak < « 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 » > Kraj >>

Stranica 126 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21