Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Ministarstvo za privredu BPK Goražde objavilo Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata PDF Ispis E-mail

24.8.2015.

Ministarstvo za privredu BPK Goražde objavilo Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za finansiranje iz Programa utroška sredstava „ Program podrške privatnim preduzećima i poduzetnicima na području BPK Goražde“ za 2015.godinu.

Opšti cilj programa je pomoć malim i srednjim preduzećima na podrućju BPK Goražde kroz podsticanje ekonomskog razvoja malih i srednjih preduzeća.

Poseban cilj programa je:

-         razvoj malih i srednjih preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije i građevinarstva

-         podrška u izlasku iz problema prouzrokovanim smanjenim obimom proizvodnje, gubitkom tržišta i otklanjanju uskih grla u proizvodnji i poslovanju.

 

Rok za dostavu projekata je 15 dana od dana objavljivanja.

 

Javni poziv 

Program utroška sredstava 

Obrazac projekta

Obrazac zahtjeva

 
Najvažnije prednosti novog Zakona o radu PDF Ispis E-mail

13.8.2015.

Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović u razgovoru za Fenu ukazao je na najznačajnija nova rješenja u Zakonu o radu, koji će stupiti na snagu 20. augusta, osam dana nakon objave u Službenim novinama FBiH.

– Novi Zakon o radu, iako se to u mnogim javnim nastupima sindikata, pa i nekim medijima, prešućuje, donosi znatna poboljšanja prava radnika – tvrdi Mandilović.

Među najznačajnijim poboljšanjima ovih prava naveo je da je članom 4. utvrđena obaveza poslodavca da radnika prijavi na obavezno osiguranje, odnosno penzijsko- invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, kao i obavezu da radniku uruči kopiju prijave na obavezno osiguranje u određenom roku, kao i svaku promjenu osiguranja koja se tiče radnika.

– Smatramo da će ovakvo rješenje svakako uticati na suzbijanje i smanjenje tzv. rada “nacrno” – kazao je Mandilović.

Odgovarajući na pitanje koji su to argumenti da će Zakon o radu donijeti veće zapošljavanje, naveo je da je samo usvajanje ovog zakona poruka da BiH, odnosno Federacija počinje provoditi reforme koje se od nje traže, a na koje se obavezala.

– Njegovo usvajanje je ocijenjeno kao pozitivan korak od Misije Evropske unije, MMF-a i drugih međunarodnih organizacija. Ocijenjeno je da usklađivanje radnog zakonodavstva s međunarodnim radnim standardima svakako treba da doprinese većim stranim ulaganjima, a samim tim i većem zapošljavanju – rekao je.

Više...
 
Održana 37. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

30.07.2015.

uo 29.7.15

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 29.07.2015.godine 37. redovnu sjednicu na kojoj se našlo 9 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa predhodne sjednice Upravni odbor je razmatrao Finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca sa pregledom prihoda i rashoda za 6 mjeseci 2015.godine. Konstatovano je da se u narednom periodu treba posvetiti više pažnje naplati članarine, kao i obezbjeđenju finansijskih sredstava iz drugih izvora kako bi Udruženja poslodavaca moglo izmirivati svoje tekuće obaveze i sprovoditi programske aktivnosti.

Upravni odbor je primio k znanju Izvještaj o provedenim aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora. Konstatovano je da je bilo mnogo aktivnosti, a one koje su posebno naglašene i razmatrane su: Obilježavanja 10 godina od osnivanja Udruženja poslodavaca, prijem delegacije privrednika iz Gračanice sa idejom povezivanja općina Gračanica, Gradačac, Tešanj i Goražde,odlazak na sastanak sa Premijerom FBiH 17.06., te mnoge druge aktivnosti.

Također, razmatran je odgovor Ministarstva za finansije BPK Goražde vezan za prijedlog Udruženja poslodavaca za rasterećenje privrede. U odgovoru se navodi da se nisu još stekli uslovi za izmjenama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon, Zakon o adminsitrativnim taksama, Zakon o sudskim taksama i drugim predloženim zakonima za izmjenu jer se nezna kakvi će biti finansijski efekti od izmjene Zakona jer su se isti tek počeli primjenjivati od 01.01.2015.godine, a da će se uzeti u razmatranje inicijativa Udruženja poslodavaca u procesu donošenja izmjena Zakona u narednom periodu.

Više...
 
Analiza: Poboljšanja za radnike koje donosi novi prijedlog Zakona o radu PDF Ispis E-mail

28.7.2015.

Analizirajući tekst prijedloga Zakona o radu Federacije BiH, utvrđenog od strane Vlade FBiH, i uspoređujući odredbe istog u odnosu na zakonska rješenja definirana važećim Zakonom radu pravni savjet Udruženja poslodavaca FBiH utvrdio je znatna poboljšanja koja idu u korist zaposlenika.

Navode da ova analiza pokazuje da ovih dana iznesene neargumentirani izjave najviših dužnosnika Saveza samostalnih sindikata BiH da se novim Zakonom o radu znatno smanjuju prava radnika, ne stoje.

''Evidentno je da je Vlada FBiH, prilikom utvrđivanja Prijedloga Zakona o radu, nastavila tendenciju sveukupne zaštite prava radnika, te nije prihvatila prijedloge poslodavaca da se naše zakonodavstvo uskladi sa europskim ili bar sa zakonodavstvom susjednih nam država'', navode iz Udruženja poslodavaca Federacije.

Pregled poboljšanja u korist radnika u novom prijedlogu Zakona o radu u odnosu na važeći zakon

1.            Članovi 8., 9., 10., 11., 12. i 13.

Više...
 
Utvrđen Prijedlog Zakon o radu FBIH PDF Ispis E-mail

23.07.2015.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o radu kojim se, u što je moguće većoj mjeri, domaći propisi u ovoj oblasti harmoniziraju sa zakonodavstvom Evropske unije i evropskim principima i standardima radnog zakonodavstva, prvenstveno s direktivama o određenim vidovima organizacije radnog vremena, uvođenju mjera za podsticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja na poslu zaposlenih trudnica, porodilja i dojilja, i približavanju prava država članica u zaštiti prava zaposlenika u slučaju prenosa preduzeća ili dijelova preduzeća i drugo.

Pored toga, s ciljem zakonske zaštite temeljnih prava radnika iz radnog odnosa odgovarajuće mjesto u Zakonu o radu imaju i pojedina prava koja su sadržana u odredbama kolektivnih ugovora s obzirom na pravnu prirodu tih ugovora.

U skladu sa obavezama preuzetim nizom domaćih i međunarodnih dokumenata predložena su normativna rješenja koja imaju za cilj bolju prevenciju i zaštitu od svakog oblika diskriminacije svih zaposlenih lica, kao i lica koja traže zaposlenje i usklađivanje sa zakonima o zabrani diskriminacije u BiH i ravnopravnosti spolova u BiH.

Osnovnim odredbama definirani su pojam radnika i poslodavca, određen ugovor o radu kao pravni osnov za zasnivanje radnog odnosa, utvrđena prava na slobodno organiziranje sindikata i formiranja udruženja poslodavaca i propisano osiguravanje uvjeta za njihovo djelovanje, utvrđena osnovna prava radnika i sloboda ugovaranja povoljnijih uvjeta od uvjeta utvrđenih Zakonom, te primjena najpovoljnijeg prava za radnika. Utvrđena je zabrana direktne i indirektne diskriminacije u odnosu na uvjete zapošljavanja, uvjete rada i prava iz radnog odnosa, obrazovanje i usavršavanje i otkazivanje ugovora o radu.

Više...
 
<< Početak < « 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 » > Kraj >>

Stranica 148 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15