Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Udruženje poslodavaca u FBiH prezentiralo mjere za izlazak iz krize PDF Ispis E-mail

01.10.2014

image

Udruženje poslodavaca u FBiH danas je u Sarajevu prezentiralo publikaciju:"Kako do povoljnijeg poslovnog ambijenta - Šta poslodavci očekuju od vlasti?", koja predstavlja mjere za izlazak iz ekonomsko-socijalne krize u BiH.

 

Direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mladen Pandurević istaknuo je da je javnosti jasno u kakvoj se situaciji nalazi BiH i da se stvari moraju početi mijenjati.

- Ovo je vrijeme veoma dobro jer je to period pred formiranje nove vlasti u bilo kojem obliku. Poslodavcima nije važno ko je na vlasti, jer moraju da budu partneri sa svakom vlašću - kazao je Pandurević.

U publikaciji su sadržane mjere za rasterećenje privrede, za poboljšanje likvidnosti, za unapređenje poslovnog ambijenta, zatim mjere za smanjenje javne potrošnje i sistemske reformske mjere, kao i ciljevi koji se moraju ostvariti realizacijom predloženih mjera.

Više...
 
Vlada FBiH usvojila izvještaj o poslovanju namjenske industrije u 2013. PDF Ispis E-mail

30.09.2014.

Federalna vlada usvojila je jučer Izvještaj o poslovanju privrednih društava namjenske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine za poslovnu 2013. godinu. S tim u vezi, Vlada je zadužila Nadzorni odbor i uprave privrednih društava BNT-TMiH d.d. Novi Travnik i PS „Vitezit” d.o.o. Vitez da, u što kraćem roku, organiziraju održavanje skupština svojih društava u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, na kojima će obavezno razmatrati izvještaje o poslovanju za 2013. godinu.

Zaduženo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da i dalje prati i analizira stanje u namjenskoj industriji, te Vladi predlaže mjere i aktivnosti kako bi se ova oblast u potpunosti uredila.

Više...
 
Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine PDF Ispis E-mail

16.09.2014.

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DOPRINOSIMA

Federalna vlada je danas utvrdila i Parlamentu FBiH po žurnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, čiji je cilj stvaranje uvjeta za stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulacijskim djelatnostima koje su pretežno orijentisane na izvoz (više od 90 posto), odnosno jačanje konkurentnosti na inozemnom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće. Ovo se ostvaruje kroz plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH. Također, bio bi stvoren osnov za veću zainteresovanost za investicijska ulaganja u ovaj sektor.

 

Više...
 
Srbija: Bez dogovora sindikata i poslodavaca o minimalnoj plaći PDF Ispis E-mail

15.09.2014

 

 

Predstavnici sindikata i udruge poslodavaca u Srbiji nisu se ni u nedjelju uspjeli usuglasiti o minimalnoj cijeni rada koja treba vrijediti od 1. siječnja iduće godine, a kako je ponedjeljak 15. rujna posljednji rok za dogovor, odluka će, po svemu sudeći, narednih dana biti prepuštena vladi Aleksandra Vučića.

I sindikati i poslodavci ostali su na svojim stajalištima - sindikati traže da cijena rada umjesto sadašnjih 115 dinara, odnosno približno jednog eura, bude povećana na oko 1,20 eura, dok poslodavci inzistiraju da povećanje ne može biti veće od pet posto.

Sindikati kao argument navode egzistencijalnu matematiku i socijalno stanje radnika, a poslodavci kao protuargument nude loše stanje u gospodarstvu, pad BDP-a, te aktualne procjene o stagnaciji gospodarstva i u 2015. godini.

Ministar rada Aleksandar Vulin tvrdi da je "politika vlade politika štednje i bit će primjenjena i na ovoj odluci".

Više...
 
Održana 7. redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

10.09.2014.

 

Jučer je održana sedma redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde na kojoj su se našle tri tačke dnevnog reda. Nakon usvajanja Zapisnika sa šeste redovne sjednice prešlo se na rad i raspravu po tačkama dnevnog reda.

Druga tačka  je bila Razmatranje Izmjene i dopune Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde.

 

Više...
 
<< Početak < « 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 » > Kraj >>

Stranica 159 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32