Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Udruženje poslodavaca u posjeti firmi „ GPD DRINA d.d.“
Udruženje poslodavaca u posjeti firmi „ GPD DRINA d.d.“ PDF Ispis E-mail
16.12.2011.
 
Razgovor sa sekretarom privrednog društva GPD „DRINA“ d.d. Goražde gosp. Ešrefom Lakovićem o trenutnoj problematici vodio je sekretar Udruženja poslodavaca Adnan Bukva.
 
Udruženje poslodavaca : Recite nam kakva je trenutno stanje u firmi“ GPD DRINA“ i inače u građevinskom sektoru na području BPK Goražde?
 
Ešref Laković: Trenutno stanje u društvu GPD „DRINA“ d.d. Goražde je zadovoljavajuće sa stanovišta uposlenih kapaciteta kako proizvodnog pogona tako i građevinske operative. Ovo je sve zahvaljujući investicijama koje su se ove godine desile na našem kantonu, preciznije u firmi „Prevent Goražde“ gdje smo se pojavili ne kao izvođač radova, već smo izvršili isporuku svježeg betona sa otpremom i ugradnjom (Automikseri i Beton pumpa) pri izgradnji nove hale pomenute firme u Vitkovićima i to u većim količinama.
U ovoj godini smo vršili isporuku naših proizvoda i svježeg betona i u drugi entitet, tačnije u opštinu Novo Goražde, gdje su se izvodili radovi na rekonstrukciji puteva i izgradnji stambenih zgrada. Želim naglasiti da očekujemo da ćemo ovu poslovnu godinu završiti pozitvno.
 
Što se tiče stanja u građevinskom sektoru mogu da kažem da je primjetan nedostatak posla u građevinskoj operativi i investicijama u kantonu, a problem se odražava i zbog vrlo male cijene rada u grani građevinarstva a pogotovu na ovom prostoru, odnosno slabe plaćenosti ove grane privrede.
Kroz rad u građevinarstvu, ne može se kalkulisati nikakav ostatak novca za zanavljanje nove tehnologije i građevinske mehanizacije.
 
Udruženje poslodavaca: Koji bi bili Vaši prijedlozi za poboljšanje stanja u građevinarstvu, kojem bi svi zajednički mogli doprinjeti?
 
Ešref Laković:  Po mom mišljenju jedan od prijedloga bi mogao biti otvaranje javnih radova, koji bi u mnogome potpomogli da se uposle postojeći kapaciteti građevinske operative i uposleni u ovoj grani privrede. Takođe, očekujemo od Ministarstva za prostorno uređenje da ubrza pripreme i investiranje izgradnje stanova za mlade bračne parove. Moram istaći da nismo još u prilici da kao firma gradimo stanove za tržište, ali smo u prilici da ove godine jednom biznismenu povratniku gradimo stambenu zgradu sa 6 stambenih jedinica, koji će iste stanove ponuditi za tržište.
Posebno ističem problem a za prijedlog za zajedničko djelovanje a to je da se putem tendera odabiraju građevinske firme izvan kantona koje su sa slabijim referencama od naših firmi u BPK-a .
Građevinske firme u našem kantonu će se morati zatvarati jer se gro poslova tako ustupa izvođačima radova iz drugih kantona.
 
  
 
Udruženje poslodavaca : Jeste li zadovoljni sa radom Udruženja poslodavaca, uslugama koje pruža za svoje članstvo i na kojim poljima bi po Vašem mišljenju Udruženje poslodavaca moglo djelovati da doprinese napretku Vaše firme i općenito stanja u privredi na području BPK Goražde?
 
Ešref Laković: Slobodno mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan radom Udruženja poslodavaca, koje je svakim danom jače i postaje prepoznatljiv partner Vlasti kada je u pitanju stvaranje boljeg poslovnog ambijenta na našem kantonu. Posebno želim pohvaliti jednu bitnu stvar kada je u pitanju redovna informisanost između Udruženja poslodavaca i ove firme, kako putem savremenog interneta ( e-mailovima), tako i drugim načinima. Mogu da kažem da se Upravni odbor Udruženja poslodavaca može pohvaliti sa ovim vidom komuniciranja sa web stranicom, na kojoj se mogu naći sve informacije, kao i Katalog privrednih subjekata.
Smatram, da Udruženje poslodavaca može dati još veći doprinos vezan za zajednički pristup sa svim firmama koje su članice kada su u pitanju javne rasprave o svim nacrtima zakona i drugih dokumenata, koji se dotiču poslovnih subjekata, a donose se na našem kantonu, a to bi se ponajviše moglo uraditi kroz Ekonomsko socijalno vijeće.
 
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20