Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 6. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 6. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

06.07.2022.

IMG 2639

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 06.07.2022.godine 6. redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 15 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora.

U nastavku sjednice Upravni odbor je pokrenuo inicijativu za izmjenu tri zakona na nivou BPK Goražde iz oblasti privrede.

Naime, pokrenuta je inicijativa za izmjenu Zakona o šumama BPK Goražde, tj. ukidanje parafiskalng nameta „općkorisne funkcije šuma“, koji se sada plaća 0.05% na ukupan prihod, te bi njegovim ukidanjem došlo do uštede privredi oko 200.000,00 KM na godišnjem nivou.

Ovaj parafiskalni namet skupština kantona Sarajevo je ukinula u maju ove godine.

Druga inicijativa se odnosila na izmjenu Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde.

Naime, radi se o prijedlogu za ukidanje porezu na imovinu na benzinske pumpe. Po sadašnjem zakonu, benzinske pumpe do 15 uposlenih plaćaju porez u iznosu od 3.000,00 KM, a preko 15 uposlenih 1.500,00 KM.

Treća inicijativa se odnosi na izmjenu zakona o komunalnim djelatnostima BPK Goražde. Tačnije, smanjenje koeficijenta namjene za proizvodni i poslovni sektor za 50%, koji je jedan od četitri faktora prilikom izračunavanja komunalne naknade za privredne subjekte i građane. Ovim smanjenjem došlo bi do uštede za poslodavce.

 

IMG 2640

 

Upravni odbor je donio zaključak da je potrebno izvršiti prezentaciju registra svih propisa zainteresovanim subjektima, a zatim uraditi zaključavanje registra i ostavljanje slobodnog pristupa samo članovima i institucijama koje finansijski ili na neki drugi način podržavaju rad Udruženja poslodavaca.

Upravni odbor je razmatrao informaciju o poslovanju privrednih subjekata sa područja BPK Goražde u 2021.godini. Ocijenjeno je da je bilo dobro poslovanje i da se bilježe dobri pokazatelji u odnosu na 2020.godinu, tj. povećan je prihod za 26% u 2021.godini u odnosu na 2020.godinu, dok je dobit uvećana za 67%, a ukupan gubitak povećan je za 24%.

U nastavku sjednice Upravni odbor razmatrao je i informaciju oko osnivanja nove Turističke organizacije. Ponovljen je stav da se Udruženje poslodavaca protivi uvođenju obavezne članarine i predlaže finansiranje iz budžeta i dobrovoljnih članarina.

Po ovoj tački dnevnog reda sjednici su prisustvovali ministar za privredu i nova direktorica Turističke organizacije, koji su razumijeli zahtjeve i stavove poslodavaca i obećali da će sve učiniti da se ispoštuju zahtjevi Udruženja poslodavaca.

Do kraja sjednice Upravni odbor je razmatrao informaciju o promjenama na evidenciji Službe za zapošljavanje za period januar-maj 2022.godine, prema kojoj se vidi da je bilo 215 više zaposleno nego što je prijavljeno na evidenciju, što je po mišljenju Upravnog odbora dobar pokazatelj.

Na kraju sjednice Upravni odbor je primio k znanju zahtjev firme „Agropodrinje“ z.z. o trenutom problemu koji ima ova firma.

 

IMG 2641

IMG 2638

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31