Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan okrugli stol "Cirkularna ekonomija- šansa za razvoj Grada Goražde"
Održan okrugli stol "Cirkularna ekonomija- šansa za razvoj Grada Goražde" PDF Ispis E-mail

25.01.2023.

 

Okruglistol Cirkularnaekonomija Goradze Imamovic

 

Okrugli stol je održan s ciljem okupljanja ključnih aktera za poticanje cirkularne ekonomije u Goraždu; podizanja razumijevanja o cirkularnoj ekonomiji i njenom značaju za lokalnu zajednicu; te unapređenja razmjene informacija i saradnje između Grada i lokalnih zainteresiranih strana.

Na otvaranju okruglog stola, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, naglasio je da će gradska uprava koristiti sve resurse s ciljem unapređenja privredne saradnje i povećanja konkurentnosti i održivosti goraždanskih privrednih subjekata. Izvršni direktor CPU Adis Muhović, istakao je zadovoljstvo da je gradska uprava prepoznala važnost saradnje sa kompanijama i civilnim društvom na podizanju svijesti i jačanju kapaciteta svih lokalnih aktera da u sklopu svojih aktivnosti primijene principe i modele cirkularne ekonomije. 

 

 

Okruglistol Cirkularnaekonomija Goradze

 

Učesnici su diskutovali o podizanju svijesti o cirkularnoj ekonomiji, jačanju kapaciteta u lokalnoj zajednici, poticanju inovativnih aktivnosti na nivou grada, te modalitetima za smanjenje nastajanja otpada, a naročito komunalnog otpada. Diskutovano je o potrebi za simultanim aktivnostima podizanja svijesti o odvajanju otpada uz ulaganja u infrastrukturu kao što su su posude za odvojeno prikupljanje otpada, mehanizacije za prikupljanje, reciklažna dvorišta, postrojenja i sl.  Za grad Goražde je prioritet rješavanje pitanja odlaganja otpada, što podrazumijeva da se postojeća deponija dovede u stanje koje odgovara okolinskim i sanitarnim uslovima i da se na planiranoj lokaciji Trešnjica izgradi moderna sanitarna deponija.

Na okruglom stolu su prisustvovali gradski službenici i vijećnici, predstavnici Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona, te predstavnici poslovnih udruženja i lokalnih kompanija.

 

Okruglistol Cirkularnaekonomija Goradze Muhovic

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9