Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ODRŽANA INFO-SESIJA-PREDSTAVLJEN LOKALNI INVESTICIJSKI FOND U SKLOPU PROJEKTA USAID DIASPORA INVEST
ODRŽANA INFO-SESIJA-PREDSTAVLJEN LOKALNI INVESTICIJSKI FOND U SKLOPU PROJEKTA USAID DIASPORA INVEST PDF Ispis E-mail

07.02.2024.

USAID projekat “Diaspora Invest” u saradnji sa Gradom Goražde organovao je danas u prostorijama Biznis centra  info-sesiju u okviru koje je predstavljen  Lokalni investicijski fond, nastao povezivanjem sredstava naše lokalne zajednice i USAID-ovog fonda. Ova saradnja je potvrda transparentnog i odgovornog upravljanja sredstvima za našu zajednicu, a istovremeno je i prvi primjer dobre prakse fokusa prema investicijama povezanim sa našom dijasporom.

Lokalni fond će sufinansirati kompanije koje nisu starije od 3 godine (d.o.o., d.d.), koje imaju dokazivu poslovnu vezu (suvlasništvo ili neka forma biznis partnerstva) sa našom dijasporom ljudima koji su se vratili u našu zemlju u posljednjih 5 godina.

Više informacija o samom projektu i Lokalnom investicijskom fondu u izjavi za medije dao je Armin Alijagić, predsjednik Udruženja ”Naša perspektiva” koje je glavni lokalni partner na USAID projektu Dijaspora Invest:” Možemo reći da smo ponosni da je Grad Goražde partner u našem projektu. Danas smo ovdje da prezentujemo programe koji se dodjeljuju u sklopu USAID projekta Dijaspora Invest. Prvenstveno Program dodjele bespovratnih sredstava koji je na raspolaganju kompanijama koje nisu starije od tri godine, a registrovane kao d.o.o. i imaju određenu poveznicu sa dijasporom.

Međutim, nije to jedini program koji ćemo mi danas prezentovati u sklopu današnje prezentacije. Tu su i neki drugi programi koji također mogu biti interesantni domaćim kompanijama koje nisu osnovane ili povezane sa  dijasporom, a to je prije svega Program prodajnih agenata gdje pomažemo domaćim kompanijama prilikom izlaska na strana tržišta. Prepoznali smo da u inostranstvu postoje brojni ljudi bh porijekla iz Goražda i iz drugih mjesta, koji su dosta dobro uvezani u određenim sektorima i mogu otvoriti vrata domaćim firmama pri izvozu. Pozivamo i kompanije sa  prostora Grada Goražda da se prijave na ovaj Program. Tu je i Program mentora iz dijaspore. Mi  dobro znamo da kompanije u BiH, a evo i u Goraždu mogu se suočiti sa određenim izazovima u svom poslovanju, bilo da se radi o prodaji, marketingu, promociji, finansijama ili bilo čemu ukoliko postoje takve kompanije u Goraždu putem ovog Programa mi te kompanije spajamo sa osobom iz inostranstva koja je stručna u određenim sektorima i koja im može pomoći prilikom prevazilaženja ovog izazova, dovodimo ljude smjestimo ih u kompaniju ovdje i oni jedan na jedan rade na prevazilaženju tog problema

Imamo jedan program koji je isto simpatičan a on je Program stažiranja mladih iz dijaspore.Taj program dovodi mlade ljude iz dijaspore, evo recimo porijeklom iz Goražda da provedu i da izvrše svoju poslovnu praksu u goraždanskim kompanijama. Pozivam ljude iz dijaspore, mlade ljude koji završavaju svoje fakultete, a žele da se upoznaju malo više sa mjestom porijekla da se prijave na ovaj Program i svoju praksu provedu ovdje u Goraždu, dakle taj Program pokriva sve troškove vezane za tu praksu uključujući i troškove prevoza, boravka itd.

Što se konkretno tiče Programa dodjele bespovratnih  sredstava tu se  može aplicirati do 70 000 KM, za nabavku opreme. Uglavnom se radi o novoj opremi i to je Program gdje se onda sa druge strane, od strane aplikanta,firmi koje apliciraju očekuje da i one apliciraju,odnosno učestvuju sa minimalno onoliko koliko su tražili od samog granta.

Za sve ostale pojedinosti zainteresovani se mogu javiti kako administraciji ovdje u Gradu Goraždu, tako i samom USAID projektu Dijaspora invest.”

Aplikaciji možete pristupiti na grant.diasporainvest.ba.

Poziv je otvoren do 21. septembra 2024. godine,.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16