Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 82 sjednica Ekononsko socijalnog vijeća FBiH
Održana 82 sjednica Ekononsko socijalnog vijeća FBiH PDF Ispis E-mail

29.11.2011.

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine zaključilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu da u Federaciji BiH treba riješiti pitanje gazdovanja šumskim resursima i u tom kontekstu je, generalno, podržalo donošenje federalnog zakona o šumarstvu.

 

Što se tiče konkretnog Nacrta zakona iz ove oblasti, koji je već u parlamentarnoj proceduri, a predložila su ga dvojica poslanika Predstavničkog doma - Slaviša Šućur i Enver Mujala, Ekonomsko-socijalno vijeće je obavezalo svoje članove, partnere iz vladinog sektora, sindikata i poslodavaca, da u roku od deset dana upute svoje primjedbe predlagačima na njihov tekst.

Vijeće također predlaže da Federalni parlament naloži 60-dnevnu javnu raspravu o zakonu poslanika Šućura i Mujale.

Ekonomsko-socijalno vijeće razmatralo je i prijedlog za izmjene i dopune Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Vijeće je podržalo stav Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da zakonske izmjene budu na tragu rješenja da Zavod PIO snosi troškove medicinskog vještačenja, odnosno ocjene radne sposobnosti radnika koji apliciraju za prijevremenu odnosno invalidsku penziju.

Vijeće smatra da je takvo rješenje pravednije od nekadašnje varijante da troškove u ovom segmentu vještačenja snosi sam osiguranik i zato predlaže Vladi da u parlamantarnu proceduru uputi prijedlog da finansijer bude Zavod PIO.

Socijalni partneri u Vijeću su razmatrali i, zasad samo kao inicijativu, izmjene federalnog Zakona o doprinosima, koje je na sjednici zagovarao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Odlučili su da se o tome naknadno odrede kad im zvaničan materijal bude dostavljen iz resornog ministarstva.

Incirano je, naime, da Federacija oslobodi određene privredne djelatnosti plaćanja svih doprinosa na plaće i iz plaća. Ovdje se misli na: poljoprivredu, lov, šumarstvo, ribarstvo, rudarstvo i vađenje rude, prerađivačku industriju te na djelatnosti snabdijevanja električnom energijom, plinom i vodom.

Osim o ovim pitanjima, Ekonomsko-socijalno vijeće izjasnilo se i o Vladinoj uredbi koja se odnosi na smanjenje dnevnica za službena putovanja sa 48 na 25 KM.

Vijeće je zaključilo da ovu uredbu treba preispitati prije primjene, kao i održati poseban sastanak kako bi se iznašlo optimalno rješenje jer su partneri iz sindikata i udruženja poslodavaca, koji zajedno s Vladinim predstavnicima sudjeluju u Ekonomsko-socijalnom vijeću, zaključili da je uredba donesena bez dijaloga sa socijalnim partnerima.

IZVOR:  fbihvlada.gov.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11