Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Udruženje poslodavaca u posjeti firmi „ Tvornica alata Goražde“
Udruženje poslodavaca u posjeti firmi „ Tvornica alata Goražde“ PDF Ispis E-mail

 

 14.12.2011. Razgovor sa direktorom firme „ Tvornica alata Goražde“ gosp. Enizom Varnicom o trenutnoj problematici vodio je sekretar Udruženja poslodavaca Adnan Bukva.

Udruženje poslodavaca: Recite nam kakva je trenutna situacija u firmi“ TAG“ i koji su najveći problemi s kojima se suočava ova firma? 

Eniz Varnica: Pošto je ovo već završetak godine, osjeća se smanjenje obima naruđbe od naših stalnih poslovnih partnera. Najveći problemi s kojim se suočava ova firma su pored nedostatka posla u pogonu mašinske obrade velika dugovanja iz predhodnih godina, koje mi moramo sad servisirati iz tekućih prihoda da bi održali proizvodnju, vračali dugove i plačali obaveze prema radnicima, kojih trenutno imamo 77. Mi smo  aplicirali po poslednjem Javnom pozivu za nabavku CNC struga, kako bi na taj način pokušali da budemo konkurentniji na tržištu.

Udruženje poslodavaca : Koji bi bili Vaši prijedlozi za unaprjeđenje poslovnog ambijenta  u BPK Goražde?

Eniz Varnica: Po mom mišljenju treba se vratiti u razvoj metaloprerađivačkog sektora, s obzirom da ovaj kanton ima dugogodišnju tradiciju u metaloprerađivačkom sektoru. Naruku nam ide činjenica da imamo tehničke škole, sad imamo i mašinski fakultet, tako da što se tiče stvaranja ambijenta za kvalifikacionu strukturu radne snage, nebi trebali biti ugroženi. Zato bi dok ne izađu prve generacije trebalo osmisliti neke nove projekte.

Što  se tiče podrške Vlade BPK Goražde prema privrednim subjektima, smatram da bi Vlada BPK Goražde trebala podržavati one projekte koji obezbjeđuju plasman proizvoda, uvođenje novih tehnologija, kao i da potpomogne dobijanje povoljnih kreditnih sredstava putem Razvojne banke FBiH.

 Udruženje poslodavaca: Jeste li zadovoljni sa radom Udruženja poslodavaca i uslugama koje pruža svojim članicama, kao i aktivnostima koje je do sad provodilo kroz projekte?

Eniz Varnica: Lično sam zadovoljan sa radom Udruženja poslodavaca, kao i pomaganjem tehničke službe firmama prilikom apliciranja na Javne pozive. Takođe, redovno smo informisani o svim dešavanjima interesantni za poslovni svijet kako u našem kantonu, tako i šire. Ono što mogu pohvaliti su dva vrlo važna projekta koje je Udruženje poslodavaca realizovalo, a to su Katalog privrednih subjekata i izrada web stranice, tako da smo i mi kao firma na ovaj način reklamirani i naši poslovni partneri mogu naći informacije o nama na ovaj način. Na kraju razgovora direktor Varnica je pokazao i prvi alat za brizganje plastike, koji je proizveden u „Tvornici alata Goražde“

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15