Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Vlada FBiH rasterećuje preduzeća otpisivanjem zatezne kamate
Vlada FBiH rasterećuje preduzeća otpisivanjem zatezne kamate PDF Ispis E-mail

Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode u srijedu se našao na dnevnom redu Vlade FBiH. Osnovni razlog i cilj dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, a koja se odnosi na otpis zatezne kamate, jeste stimuliranje privrednih djelatnosti, kao i rasterećenje preduzeća od obaveze plaćanja zatezne kamate čime se utiče na poboljšavanje likvidnosti, a time i na brži razvoj.

 

Propisano je da se kamata koja je nastala po osnovu dospjelih a nenaplaćenih javnih prihoda sa stanjem na dan 31.12.2011. godine otpisuje, pod uslovom da porezni obveznik po osnovu glavnog duga svoje obaveze izmiri do 31.decembra 2012. godine, s tim da se otpis kamate odnosi isključivo na iznos neplaćene kamate.

Pravo na otpis kamata na obaveze po osnovu javnih prihoda ostvaruje se na osnovu zahtjeva koji podnosi porezni obveznik najkasnije do 31. marta 2012. godine nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave FBiH.

Podnosiocu zahtjeva koji je ispunio uslove za otpis kamata, te u cijelosti izmirio obaveze glavnice duga najkasnije do 30.6.2012. godine, otpisat će se obračunata kamata u cjelokupnom iznosu 100 posto. Ako podnosilac zahtjeva izmiri glavnicu duga od 1.7.2012. do 31.12.2012. godine, otpisaće se obračunata kamata u iznosu od 50 posto.

Otpis zatezne kamate koja se zaračunava na javne prihode koji nisu plaćeni u zakonom propisanom roku odnosi se na sve vrste javnih prihoda koji se uvode federalnim zakonom (porezi, doprinosi, naknade, takse).

IZVOR:  www.ekapija.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14