Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti URUČENI CERTIFIKATI ZA 107 POLAZNIKA USPJEŠNO ZAVRŠENE OBUKE I STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA NEZAPOSLENIH
URUČENI CERTIFIKATI ZA 107 POLAZNIKA USPJEŠNO ZAVRŠENE OBUKE I STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA NEZAPOSLENIH PDF Ispis E-mail

11.04.2014.

Certifikati 001

U  Goraždu je u prisustvu predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i općina u njegovom sastavu, te privrednog i obrazovnog sektora, održana svečana ceremonija uručenja certifikata za 107 polaznika obuke i stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba za poslove šivača autopresvlaka, metalostrugara i CNC – operatora, od kojih je njih 20 nakon obuke već dobilo posao u proizvodnim kompanijama koje rade na području BPK Goražde – Certifikate je uručila Vildana Drljević, izvršna direktorica „ ALDI-ja“, udruženja koje je implementator ovog izuzetno vrijednog projekta.

Projekat „ Smanjivanje disbalansa između ponude i potražnje za radnom snagom i poboljšanje kompetencija, konkurentnosti i zapošljavanje radne snage u Goraždu“ koji je finansiran od strane Delegacije Evropske unije u BiH, ima za cilj smanjivanje disbalansa na tržištu rada na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona u odnosu na ponudu i potražnju, putem stručnog osposobljavanja nezaposlenih lica registrovanih na evidenciji Službe za zapošljavanje.

Jedan od ključnih rezultata prve obuke jeste da je kroz proces stručno- teoretske obuke 107 polaznika uspješno osposobljeno i certificirano za poslove šivača autopresvlaka, metalostrugara i CNC- operatera, od kojih je njih 20-ero nakon obuke već dobilo zaposlenje u proizvodnim kompanijama na području Bosansko- podrinjskog kantona.

Certifikati 003

O značaju samog projekta na povećanju zapošljivosti radne snage u BPK Goražde te jačanju saradnje svih ključnih aktera u ekonomskom razvoju kantona, pored predstavnika ALDI-ja na ovoj su svečanosti govorili ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i ministar za privredu BPK Goražde Azra Kuljuh i Demir Imamović, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo, Admir Kurtović, direktor Srednje stručne škole „ Džemal Bijedić“ koja je partner u provedbi projekta.

Govorili su i polaznici obuke – prekvalifikacije Senada Bečić i Emir Begović.

Certifikati 004

Senada Bečić, zubotehničarka, nakon obuke za šivača autopresvlaka, dobila je posao u goraždanskom „Preventu“, što joj je, kako je kazala nakon uručenja certifikata, praktično promijenilo život..

- Dobila sam posao u firmi «Prevent» šivač, završila sam obuku. Nakon sedam dana obuke, odmah sam došla do posla. Ovo mi je prvo radno mjesto, prvi radni odnos, ipak imam preko  trideset godina i ovo mi je promijenilo život . Prezadovoljna sam, zahvaljujem se svima, pozvala bih sve koji ne rade da iskoriste ovu prilikurekla je Bečićeva.

Kako je rečeno na svečanosti dodjele certifikata, u toku je drugi poziv u kojem se, pored zanimanja šivača autopresvlaka, metalostrugara i CNC- operatera, nezaposlene osobe mogu prijaviti i za obuku nova dva zanimanja, plastičar i pirotehničar, koja su veoma tražena od strane privrednih subjekata u BPK Goražde. Veoma je važno istaći da će se dodijeljeni certifikati unositi u radne knjižice, čime osobe koje su uspješno završile obuku, postaju konkurentnije na tržištu rada.

Polaznicima obuke, certifikate je uručila Vildana Drljević, izvršna direktorica Udruženja  „Aldi“ koja je, u obraćanju naglasila da će ovaj projekat biti korišten kao model za slične aktivnosti za podršku stranim i domaćim investitorima, kako bi se i na taj način dao doprinos ubrzanom razvoju Bosansko- podrinjskog kantona i cijele Gornje-drinske regije.

Izvor: www.bpkg.gov.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11