Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 8. Izvještajno-izborna Skupština Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 8. Izvještajno-izborna Skupština Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

25.04.2014.

IMG_1011

Jučer je održana osma Izvještajno-izborna Skupština Udruženja poslodavaca BPK Goražde.Na dnevnom redu se našlo 10 tačaka dnevnog reda.Birali su se organi Udruženja kao i usvojili Program rada za 2014.godinu, te Izvještaj o radu organa Udruženja  za 2013.godinu ( Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Stručne službe, te delegacije u Ekonomsko-socijalnom vijeću), te drugi dokumenti.

Na Skupštini su prisustvovali mnogobrojni gosti, između ostalog Premijer BPK Goražde gosp. Emir Frašto koji je u svom govoru rekao :

Saradnja između predstavnika vlasti i poslodavaca može biti još bolja. Prvi smo po povećanju stope zaposlenosti, izvozu, investicijama, regionalno čudo – kazao je premijer Frašto i dodao da se samo zajedničkim naporima može uraditi više na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u ovoj regiji, ali i šire.

Istaknuo je da su Zakon o raspolaganju imovinom koja se ne koristi, uvođenje kriterija prednosti pri zapošljavanju iz porodica u kojima niko ne radi, zdravstveno osiguranje svih građana, podsticaji za zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i podrška programima obavljanja pripravničkog staža, prekvalifikacije i doškolovavanja kadrova potrebnih privredi, samo neke od mjera koje je Vlada Kantona u dosadašnjem periodu poduzela s ciljem stvaranja što povoljnijeg ambijenta za razvoj lokalne privrede.

Aktivnosti i planove na stvaranju boljeg privrednog okruženja u ovoj godini koji su u nadležnosti Ministarstva za privredu, predstavio je ministar Demir Imamović, te najavio skoro donošanje dva značajna zakona u ovoj oblasti – Zakona o koncesijama i Zakona o industrijskim zonama.

Donošenjem ovih zakona sigurno bi se unaprijedilo poslovno okruženje, mogućnosti za ulaganje i razvoj na području našeg kantona, uveli mehanizmi kontrole i zaštite radničkih prava i okoliša, uslova rada, te riješila druga pitanja od interesa za stanovnike ovog kantona – kazao je on.

 

IMG_1016

Skupštini je prisustvovala i direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo koja je navela podatak da je stopa nezaposlenosti u Bosanskopodrinjskom kantonu u prošloj godini smanjena za 3 posto.

U izvještaju o radu Udruženja poslodavaca za 2013.godinu je navedeno da su aktivnosti Udruženja poslodavaca u 2013. godini  bile  veoma zapažene. Održani su brojni skupovi poslodavaca, susreti predstavnika poslodavaca i Vlade BPK Goražde sa kojih su upućivani prijedlozi za poboljšanje poslovnog okruženja u BPK Goražde, zatim posjete i  učestvovanje na sajmovima privrede, te prisustvovanje javnim raspravama po svim zakonima koji se tiču poslodavaca, te javnim raspravama o Budžetu i drugim  dokumentima važnim za privatni sektor.

U Izvještaju se takođe navelo da je Udruženje poslodavaca BPK Goražde  o svom radu i aktivnostima redovno informisalo javnost putem medija i drugih komunikacijskih kanala - web stranica Udruženja poslodavaca: www.upbpk.com. Na organima i stručnim tijelima redovno su razmatrane informacije o radu između sjednica, analizirani rezultati izvršenja utvrđenih zaključaka, vršene korekcije u prioritetu aktivnosti zavisno od aktuelne privredne situacije i zahtjeva članova i o tome se na adekvatan način upoznavalo članstvo Udruženja i šira javnost.

Posebno je naglašena važnost uloge Udruženja poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću u kojem je kroz 2013.godinu uticalo na mnoge Zakone koje se tiču poslodavaca.

Jednoglasno su usvojeni Izvještaj o radu Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Stručne službe kao i delegacije u Ekonomsko-socijalnom vijeću.

IMG_1022

Usvojen je i Program rada za 2014.godinu u kojem se navodi da će osnovne aktivnosti Udruženja poslodavaca u 2014. godini biti usmjerene na praćenje poslovanja i pružanje pomoći članicama u rešavanju ukupne problematike u oblasti radno-pravnih odnosa, poreske politike i drugih oblasti, a prema zahtjevima i potrebama poslodavaca za realizaciju njihovih poslovnih aktivnosti, uvažavajući sve specifičnosti i djelatnosti iz kojih su zastupljeni poslodavci, njihov strateški značaj i složenost problema u tim delatnostima.

Udruženje će se zalagati i za usvajanje strategije i politike zapošljavanja, mjera rasterećenja privrede u oblasti fiskalne politike, te za izdvajanje sredstava iz budžeta kantona za podsticaj malog i srednjeg preduzetništva i industrijskih grana koje su izvozno orijentisane.

Jednoglasno je usvojen i Finansijski plan za 2014.godinu i završni račun za 2013.godinu.

Usvojene su i izmjene Statuta tačnije člana 24. u kojem se smanjuje broj članova Upravnog odbora sa 9 na 7, te da se ovlašćuje Upravni odbor da kooptira 2 člana Upravnog odbora kada bude to svrsishodno.

IMG_1015

Izabran je i Upravni odbor od 7 članova u slijedećem sastavu:

1. Munevera Ušanović, predsjednik Upravnog odbora

2. Ibro Mašala, zamjenik predsjednika Upravnog odbora

3. Nasiha Džaka, član Upravnog odbora

4. Mirsad Klapuh, član Upravnog odbora

5. Šejla Bojadžija, član Upravnog odbora

6. Zijo Tanjo, član Upravnog odbora

7. Lejla Ferhadbegović, član Upravnog odbora


Izabran je i Nadzorni odbor od 3 člana u slijedećem sastavu:

1.  Ahmed Šunja,  predsjednik Nadzornog odbora,

2.  Mustafa Pašić, član Nadzornog odbora,

3.  Suvad Bašić,   član Nadzornog odbora.


Izabran je i predsjednik Skupštine i njegov zamjenik i to:

Avdo Kuljuh  -  predsjednik Skupštine

Nermin Pašić -  zamjenik predsjednika Skupštine

IMG_1014

Do kraja sjednice članovi Skupštine su razmatrali trenutnu ekonomsku situaciju i poslovni ambijent na području BPK Goražde te donijeli zajednički ZAKLJUČAK da se treba više zajednički raditi na rasterećenju privrede po svim osnovama posebno na smanjenju parafiskalnih nameta (općekorisne funkcije šuma, članarine turističkim zajednicama, vodne naknade i dr.), kao i na smanjenju tenderske dokumentacije koja je veliko opterećenje.

Posebno je istaknut problem plaćanja PDV-a jer je određen datum do 10-og u mjesecu, dok je kako je naglašeno u državama u regionu slučaj da se PDV plaća po naplati, što bi i kod nas trebao biti slučaj.

Takođe, donesen je ZAKLJUČAK da se svi članovi Skupštine sastanu barem dva puta godišnje i razgovoraju sa predstavnicima Vlasti o problemima u privredi.

IMG_1018

Tehnički sekretar: Adnan Bukva

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10