Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U Nadzorni odbor Razvojne banke predstavnici poslodavaca i sindikata?
U Nadzorni odbor Razvojne banke predstavnici poslodavaca i sindikata? PDF Ispis E-mail

30.01.2015.

Predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Salko Selman i potpredsjednik Borislav Trlin danas su održali sastanak s predstavnicima Udruženja poslodavaca (UP)FBiH i upoznali ih o ulozi Razvojne banke FBiH i njenim mogućnostima da bude istinski servis privrede i generator ekonomskog razvoja.

Također, istakli da su identificirali dosadašnja loša rješenja u samom radu Banke, te da će u toku ove godine raditi na poboljšanju i moderniziranju svojih internih procedura. Akcenat je stavljen na transparentnost rada Banke i potpuno otvorenu saradnju s Udruženjem poslodavaca FBiH.

Predsjednik i potpredsjednik Uprave Razvojne banke pozdravili su sve aktivnosti Udruženja i pozvali njegove članove na zajedničku saradnju i partnerstvo, te zajednički argumentovan nastup prema vlasniku banke, a sve radi podrške malom i srednjem poduzetništvu.

Upravni odbor UPFBiH je radi stvaranja jake, moderne i sposobne Razvojne banke predložio da bude izabran Nadzorni odbor Banke u kojem bi svoje predstavnike trebali imati predstavnici poslodavaca i sindikata, donošenje novog Zakona o Razvojnoj banci, te osiguravanje dugoročnih međunarodnih kredita za povećanje osnovnog kapitala banke, koji bi se vraćao iz uvećanog budžeta po osnovu povećane privredne aktivnosti.

Također, UPFBiH je predložio utvrđivanje novih politika banke koje će osigurati finansiranje novog zapošljavanja, izvoza, nisko akumulativnih djelatnosti, te djelatnosti kojima je onemogućen pristup novčanim sredstvima, na principima izbalansiranog regionalnog i razvoja po osnovu djelatnosti, kao i smanjenje kamatne stope koja treba biti manja od četiri posto s odgovarajućim "grace" periodom.

Radi rješavanja sistemskih mjera, predstavnici UPFBiH su izrazili spremnost da učestvuju u izradi teksta prednacrta Zakona o RBFBiH, organizaciji javnih rasprava, izradi rješenja za NO RBFBiH, te izradi prijedloga novih politika Banke.

Udruženje je izrazilo spremnost da putem Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH tražiti od Vlade FBiH da osigura dovoljan iznos kapitala i garantuje stabilnost poslovanja RBFBiH, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Izvor:www.ekapija.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 8